DotekyVina.cz
Viniční traktory mají svá specifika | Doteky vína

Viniční traktory mají svá specifika

Viniční traktory jsou na vinicích nepostradatelnými pomocníky. Ta tam je doba, kdy prakticky veškeré pracovní operace byly prováděny ručně. A ačkoliv i dnes zaujímá manuální práce značný podíl péče o vinici, bez základní techniky si obhospodařování vinohradu stěží dokážeme představit. Jak by měl správný viniční traktor vypadat, případně na co si dát při jeho výběru pozor? Na to odpoví následující článek.

Výrobců speciálních traktorů určených pro vinice, chmelnice nebo sady je celá řada a stejně tak nabízené specifikace se různí. Důležité parametry, nad kterými je třeba se při koupi zamyslet jsou:

  • Celkové rozměry
  • Výkon
  • Hydraulický systém
  • Stupeň komfortu

Rozměry viničního traktoru

Jedním z nejdůležitějších kritérií výběru viničního traktoru jsou rozměry. Výsadba vinic a šířka meziřadí se ve světě velmi různí a závisí na tom i výběr traktoru. V České republice je meziřadí průměrně okolo 2 m, ale například ve Francii i v oblasti Champagne jsou vinici velmi úzké. V nabídce jsou různě široké stroje od modelů s maximální šířkou 1 m až po modely široké i 1,7 m. Každý má své pro a proti. Velmi úzké traktory nemohou z podstaty věci nabídnout širokou kabinu a například v kopcovitém terénu jsou méně stabilní.

  • Šířka strojů bývá nejčastěji 1- 1,3 m

Obratnost a dobrá trakce

S rozměry do jistý míry souvisí i obratnost. Tentokrát nejde o to, jak je traktor široký, ale jak je dlouhý. Ovšem možná ještě důležitější je schopnost, do jakého úhlu je schopen natočit kola a jaký má radius otáčení. Rychlé otočení na konci řádku zkracuje čas práce a zvyšuje produktivitu. Někteří výrobci nabízí na svých traktorech systémy, kdy se při otáčení automaticky vypne pohon všech čtyř kol, nebo se přední kola otáčí rychleji a tím je dosaženo menšího poloměru otáčení. Samostatnou kapitolou jsou pak speciální kloubové traktory, případně traktory s možností natočení kol jak na přední, tak na zadní nápravě. U těchto strojů je radius otáčení výrazně menší.

Důležitá je dobrá trakce a přenos výkonu na podložku. Vinohrady jsou mnohde vysázeny v příkrém terénu, a navíc je někdy nutné do nich vjet i za ne zcela optimálních podmínek. Proto jsou k dispozici vedle kolových traktorů i pásové stroje. A na trhu najdeme i zajímavé kombinace, kdy na přední nápravě jsou kola, zatímco na zadní jsou pásové jednotky. Takový model nabízí například Kubota.

  • Pozor na úhel natočení kol a radius otáčení
  • Na výběr jsou kolové, pásové i polopásové varianty
Závěsné stroje bývají agregovány nejen do předního a do zadního tříbodového závěsu, ale často jsou i bočně nesené -  foto archiv
Závěsné stroje bývají agregovány nejen do předního a do zadního tříbodového závěsu, ale často jsou i bočně nesené –  foto archiv

Výkon

Také výkon traktoru je v kritériích výběru hned na prvních příčkách. Speciální traktory do vinic se výkonově pohybují od 60 koní do 120 koní, přičemž nejčastěji vídáme na vinicích stroje s výkonem okolo 100 koní. Dostatečný výkon je potřebný, neboť viniční traktory dnes často pracují s celou řadou moderního nářadí a výkon tak spotřebují na jejich pohon.

Většinou jsou poháněny tříválcovými nebo čtyřválcovými motory, které dnes již musí splňovat nejpřísnější emisní normu Stage V. Kam umístit systémy úpravy spalin, je vzhledem ke kompaktním rozměrům strojů opravdovým konstrukčním oříškem a každý výrobce tento problém řeší trochu jinak.

Výkon je z motoru převáděn převodovkou. I když výrobci většinou u viničních traktorů zůstávají věrni jednoduchým mechanickým převodovkám, v nabídce se objevují i převodovky plynulé. Konstrukčně jde nejčastěji o převodovku čtyřstupňovou v kombinaci s několika rychlostními rozsahy, případně doplněné násobičem točivého momentu a reverzací při zatížení.

Co se plynulých převodovek týká i ty ve viničních traktorech můžeme najít. Nabízí obsluze především komfort a například u traktorů Fendt jsou ve standardní výbavě.

  • Motor má tři nebo čtyři válce
  • Výkon se pohybuje od 60-20 koní
  • Převodovky jsou jednoduché mechanické, powershiftové nebo plynulé

Hydraulický systém

Silný hydraulický systém s dostatečným počtem vnějších hydraulických okruhů je nutností. Traktory pracují s celou řadou speciální závěsné techniky, která má často velké nároky na výkon hydraulického systému. Stroje bývají agregovány nejen do předního a do zadního tříbodového závěsu, ale často jsou i bočně nesené. Proto jsou rychlospojky vnější hydrauliky na viničních traktor umístěné i uprostřed traktoru. Častým požadavkem je výbava zadním i předním vývodovým hřídelem, méně často jsou pak viniční traktory vybavovány čelním nakladačem.

Hydraulický systém je obvykle poháněn axiálními čerpadly. Může být osazen buď jedním nebo více čerpadly a někteří výrobci nabízejí hydraulický systém load sensing. Pokud traktor disponuje load sensingovým hydraulickým systémem znamená to, že čerpadlo dodává jen takové množství oleje a jen pod takovým tlakem jaký daný úkon potřebuje, takže výhodou je úspora energie.

  • Pozor na dostatečný průtok hydraulického oleje systémem
  • Dostatečné množství hydraulických okruhů
Výkon traktoru je v kritériích výběru hned na prvních příčkách. Speciální traktory do vinic se výkonově pohybují okolo 100 koní – foto Agro Tractors
Výkon traktoru je v kritériích výběru hned na prvních příčkách. Speciální traktory do vinic se výkonově pohybují okolo 100 koní – foto Agro Tractors

Komfort a bezpečí

Práce na vinicích je časově náročná a obsluha v traktoru tráví dlouhé pracovní dny. Proto je její komfort až na prvním místě. V jižních zemích jsou často k vidění traktory bez kabiny jen s plošinou a ochranným rámem, nicméně vzhledem k podnebí v naší republice jsou do vinic voleny převážně modely s kabinou. Kabina by měla být, jak jen to jde prostorná a ovládací prvky by měly být ergonomicky rozmístěné. Důležitá je samozřejmě bezpečnost zejména při aplikaci postřiku. Mnozí výrobci proto nabízí kabiny s filtrací vzduchu kategorie IV. Bezpečností stupeň lze při jiných pracovních operacích snížit na kategorii II, čímž se významně prodlužuje životnost filtrů. Zajímavým trendem je fakt, že i do malých speciálních traktorů vstupují moderní technologie známé spíše z velkých polních strojů. I viniční traktory mohou disponovat telemetrickými systémy nebo třeba i satelitní navigací.

  • Komfortní ergonomická kabina
  • Kabina kategorie IV
  • Výbava chytrými systémy

Autor: Martina Paul, Foto: Antonio Carraro, Agro Tractors



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: