Apple pracuje na ohebném displeji iPhonu, aby byl odolnější vůči poškození

Apple pokračuje ve zkoumání možnosti vytvoření skládacího iPhonu , který je vybaven pantem, který umožňuje ohebný displej dostatečně ohnout, aby se smartphone mohl složit, ale aby se displej nepomačkal. Současným trendem u smartphonů je přidávání ohebného displeje a pohyblivých sekcí, což dokazují modely od Samsungu jako Fold a další. Zatímco výroba smartphonu je v první řadě obrovský technický výkon, vytvořit takový, kde se dá složit celá jednotka, je kvůli displeji mnohem těžší vyhlídka.

U flexibilních materiálů existují omezení

I v případech, kdy smartphone obsahuje flexibilní displej, existují omezení, jak daleko můžete materiál ohnout, než se zmačká jako papír. Zejména u displejů může pomačkání způsobit, že obrazovka bude vypadat nevzhledně s naraženými částmi, zatímco pomačkání může displej unavit a časem může prasknout.

V patentu zveřejněném americkým úřadem pro patenty a ochranné známky v úterý s názvem „Elektronická zařízení s flexibilními displeji a panty“ Apple navrhuje design mobilního zařízení, které obsahuje flexibilní displej ve skládacím krytu. Jeho jádrem je koncept umožňující ohebný displej dostatečně ohnout, aby se zařízení složilo napůl, ale aby to bylo tak, aby chránilo displej.

Řešení společnosti Apple spočívá v tom, že potřebuje určitým způsobem ohnout displej, konkrétně tím, že umožní střední části, aby se před zakřivením mírně vyklonila směrem ven. Tímto způsobem to umožní, aby se hlavní části a okraje displeje směrem od zakřivené oblasti setkaly tak blízko, jak jen mohou, a zároveň to umožní ohybové části se zvětšeným poloměrem, čímž se minimalizuje napětí.

Ukázka toho, jak lze obrazovku složit a přitom nechat ohyb mírně vybočit, aby měl větší poloměr

Aby toho bylo dosaženo, Apple navrhuje kloubový mechanismus, který umožňuje, aby byla obrazovka podepřena hlavním krytem, plochá a držená v rovinném stavu. Při ohýbání kloubový mechanismus současně otáčí prvky krytu kolem části, kde se nachází ohyb, aby zařízení vypadalo úhledně.

Na vnitřní straně pant řídí pohyb displeje, aby se vyklonil na pantu, pomocí prázdné části, která dává obrazovce prostor, který potřebuje pro zvětšenou křivku ohybu. K udržení vzdáleností krytu a displeje od každého složeného prvku ve statických oblastech, stejně jako k prosazení požadovaného poloměru ohybu, lze použít uspořádání ozubeného kola.

Použití prázdného prostoru sice nabízí možnost, že displej nebude správně podepřen v oblasti ohybu, když je zařízení otevřené, ale Apple má opět řešení. Po rozložení lze zasouvací chlopně vnitřně vysunout, aby tam podpíraly displej, takže stisky prstů neovlivní polohu obrazovky ani ji neunaví více, než je pro běžné použití nutné.

Příklad mechanismu používaného k zachování integrity displeje, když je zařízení složeno

Apple podává četné patentové přihlášky každý týden, ale zatímco existence patentové přihlášky naznačuje oblasti zájmu pro výzkumné a vývojové úsilí společnosti, nezaručuje, že budoucí produkt nebo služba budou vůbec používat popsané koncepty.

Není to zdaleka poprvé, co se Apple zabýval myšlenkou použití flexibilního displeje, přičemž mnoho záznamů v průběhu let naznačovalo, že jde o oblast zájmu společnosti. V roce 2018 získala patent na podobně nazvaná „Elektronická zařízení s flexibilními displeji“, která vysvětlovala, jak může mít obrazovka více prvků, které pomáhají se skládáním, jako jsou vybrání v materiálu chránící vrstvu displeje vytvořená drážkami vyplněnými jinými flexibilní materiály.

Zkoumal také výrobu většího zařízení s displejem, který se ohýbá cik-cak způsobem, zavinovacími displeji, skládacími telefony, které by se daly připnout na oblečení, a dokonce i vyhřívacím systémem pro zahřátí ohýbané části obrazovky v chladném počasí, aby se minimalizovaly škody.

Patent uvádí jeho vynálezce jako Jiang Ai, Mitchell A. Heschke, Soyoung Kim a Stephen R. McClure.

Předchozí článek

Výzkum chytrých prstenů Applu se vztahuje i na jejich příslušenství

Následující článek

Dodávky iPhonů v Číně vzrostly v červnu 2022 meziročně o 227 %

Související články