Co (ne)dělat během medvědího trhu?

 Co (ne)dělat během medvědího trhu?

Bear Market Icon Symbol Vector Concept

Jakmile se na akciových trzích vyskytne náhlý propad anebo se trhy dlouhodobě pohybují v červených číslech, investoři začínají panikařit. A není se čemu divit – sledovat, jak se vaše portfolio den za dnem smršťuje a jak vám postupně narůstá ztráta, rozhodně není nic příjemného. První polovina letošního roku nám přesně takovou situaci nabídla – index DJIA ztrácel v jednu dobu 15 %, S&P 500 20 %, zatímco technologický Nasdaq až 28 %.

Přesto vám však v těchto chvílích každý zkušenější investor řekne, že je důležité zachovat chladnou hlavu a chovat se opačně k tomu, k čemu vás vybízí emoce. Zejména začínající investoři (ale i ti zkušenější se slabými žaludky) mají během medvědích trhů tendenci dělat několik chyb, na které se zaměříme v tomto článku.

Ale ještě než si tato klasická pochybení představíme, pojďme se v krátkosti seznámit s tím, co medvědí trh vlastně je.

Co je medvědí trh?

Medvědím trhem neboli bear marketem se rozumí situace, kdy ceny akcií klesnou o více než 20 %. Tato období mohou trvat několik týdnů, ale i měsíců. Někdy se ale protáhnou i na několik let, a to zejména když je globální ekonomika ve špatném stavu.

Medvědí trhy často následují po výraznějších tržních pravidlech, tzv. kraších na burze, ale není to pravidlem. Během těchto epizod se naplno projeví síla všeobecného pesimismu v kombinaci s lidskými sklony ke stádnímu chování – slabší jedinci často neodolají tlaku a vyprodávají svá pracně stavěná portfolia, byť medvědí trhy vždy byly, jsou a budou příležitostí k levným nákupům.

Základní chyby během bear marketu a jak se jim vyhnout

Když na akciových trzích řádí medvědi, investoři mají tendenci k odklonu od rozumného uvažování. Namísto toho se začínají řídit emocemi, které jim velí spláchnout své investice do záchodu, často i za cenu významných ztrát.

Nyní se podíváme na klasické chyby, které investoři dělají během bear marketu. Současně s tím si povíme, co naopak dělat, abychom z medvědích epizod vyšli vítězně.

1. Neodprodávejte své dlouhodobé investice

Jedním ze základních omylů, kterých se investoři dopouštějí během medvědích epizod, je odprodej dlouhodobých pozic ve snaze omezit další ztráty. Investoři v záchvatu paniky zapomínají na základní charakteristiku dlouhodobého portfolia – k tomu, aby vám investice krásně uzrála, potřebujete čas a trpělivost. Krátkodobé propady by dlouhodobého investora neměly nijak rozhodit.

Medvědí trhy jsou naopak ideální příležitostí k nákupu se slevou. Přestože vám emoce mohou velet úplně jinak, je důležité mít vše pod kontrolou, řídit se pevně daným plánem a dál přikupovat, např. vždy po 10% propadu a podobně. Nesnažte se ale zachytit dno, to je skoro nemožné – investujte spíše pravidelně a po menších částkách.

2. Nemyslete si, že trhy budou padat donekonečna

Během medvědích epizod může mít řada investorů pocit, že sestupný trend bude trvalý a že věci už nikdy nebudou jako dříve. Negativní postoj je obvykle přiživován pochmurnými ekonomickými prognózami, všeobecnou inflací, geopolitickými událostmi a vůbec černými prognózami, které nám den co den servírují média.

V takovýchto chvílích je namístě exkurze do minulosti. Od roku 1928 zažily americké trhy celkem 26 epizod medvědího trhu. Průměrný propad hodnoty akcií během těchto epizod činil 36 %. Po medvědím trhu ale vždy následoval trh býčí, který přinesl zhodnocení ve výši 114 %. Z tohoto úhlu je tedy zřejmé, že je dlouhodobé držení akcií i během propadů nejrozumnějším řešením.

3. Uvědomte si rozdíl mezi krátkodobou a dlouhodobou investicí

Nakonec zde nemáme chybu, nýbrž nedostatek ve vzdělání, jímž trpí zejména mladší investoři. Ti si často neuvědomují, co vlastně drží ani proč to drží. Tento nešvar se rozmohl zejména během pandemie koronaviru, kdy na trhy vstoupila řada nezkušených investorů s mírně řečeno diskutabilními strategiemi a jejichž zisky byly brzy vymazány významným propadem mimo jiné technologických akcií.

Pokud si uvědomíte, proč vlastně investujete a že v případě dlouhodobých investic byste na své pozice neměli vůbec sahat, začnete medvědí trhy vnímat ne jako armageddon, ale jako slevovou akci. Sám Warren Buffett, slavný „Věštec z Omahy“ a legenda světa investování, svou investiční strategii založil na nákupech akcií zlevněných ve vztahu k jejich vnitřní hodnotě.

Dlouhodobé investování jako cesta ke stabilním ziskům

A když už jsme zmínili dlouhodobé investice – do čeho byste vlastně měli investovat, pokud chcete na trzích působit v dlouhodobém horizontu a kupit zisky z býčího trhu, který vždy následuje po tom medvědím? Máme pro vás dvě možnosti. Ale nebojte se – není to žádná raketová věda, to, co se tu snažíme předestřít, pochopí i naprostý laik.

Investujte do akcií

Akcie stále platí za jedna z nejoblíbenějších burzovních aktiv. Koupí akcií získáváte podíl ve vámi zvolené firmě, tedy podíl na jejím růstu, ziscích, dividendách, ale i neúspěších nebo ztrátách. Profesionální akcioví investoři si pečlivě skládají portfolia z takových akciových titulů, od nichž očekávají, že budou růst, že jim budou vyplácet pravidelnou dividendu a/nebo že spolehlivě uchovají jejich majetek během turbulentních období.

V dnešní době může i naprostý začátečník investovat do tak zvučných jmen, jako jsou Microsoft, Amazon, Tesla, Google nebo Apple. To pravé bohatství však čeká ukryté ve firmách, které teprve čeká rozlet. Pokud se o akciích chcete dozvědět více, přejděte na tuto rubriku.

Investujte do ETF

Ne každý má ale čas nebo chuť stát se tzv. „stockpickerem“. Pro ty, kteří by rádi těžili z možností nabízených akciemi, ale nemohou se jim plnohodnotně věnovat, je zde skvělá alternativa – ETF. ETF jsou burzovně obchodované fondy, které vlastní koše akcií. Zpravidla je drží podle předem zvolených kritérií – existují ETF na akcie americké, evropské i z třetích zemí, ETF na akcie dividendové, růstové i z konkrétních sektorů, např. technologického, zábavního nebo lékařského.

Fenoménem dnešní doby jsou zejména ETF replikující nejznámější americký akciový index S&P 500. Pokud do takového fondu investujete, v praxi se stanete vlastníky 500 největších firem na americkém trhu. Zaujaly vás ETF? Pak se s nimi můžete seznámit v tomto průvodci.

Závěrem

Jakmile zase jednou medvědi vylezou z brlohu, zapamatujte si zásadní pravidlo – nepanikařit! Nenechte se smést vlnou pesimismu, vypněte obchodní platformu a dejte trhu čas. Však on se srovná.

Naučte se vnímat propady jako příležitost k nákupu akcií nebo ETF „za hubičku“. Zbrklými rozhodnutími se akorát připravíte o významnou část svého budoucího bohatství.

Related post

MámNapad.cz