Nevíte, co číst? Máme pro vás přehled nejlepších knih prvního pololetí

3. srpen 2022
Záložka

V jedné z předchozích Záložek jsme se bavili o nejlepších komiksech, které dosud v roce 2022 vyšly. Tentokrát seznam doporučení rozšíříme o českou i překladovou beletrii a literaturu faktu. Vzhledem k tomu, že knih vyšlo mnoho, o své favority se přišli podělit hned tři hosté – Barbora Maršíček Votavová, Karolína Břinková a Thea Kučerová. A jako bonus jsme na závěr přidali knížku z konce loňského roku, která si zaslouží více pozornosti.

„Hlavní hrdinkou knihy Klára a Slunce z nakladatelství Argo je robotka Klára. Poprvé se s ní potkáváme v obchodě, kde čeká, až si ji přijde vybrat nový majitel. Roboti jsou totiž naprogramováni, aby dělali společnost dětem a dospívajícím. Kláru, která sice není nejnovější model, ale zato má skvělé pozorovací schopnosti, si vybere těžce nemocná holčička,“ představuje svůj výběr Barbora Maršíček Votavová, která se věnuje knižnímu marketingu.

Záložka doporučuje knižní novinky první poloviny roku 2022

„Mým tipem jsou Novinářky, což je soubor rozhovorů Lindy Bartošové se ženami z českých médií. Já sama nejsem z novinářského prostředí, ale pro mě ta knížka byla spíš o tom, jak funguje pracovní trh, protože mám pocit, že zkušenosti, o kterých je v rozhovorech řeč, se dají použít v jakémkoliv prostředí, kde my ženy pracujeme,“ doporučuje Karolína Břinková z online magazínu Slow Femme. „Kdyby ta knížka vyšla tenkrát, kdy jsem studovala žurnalistiku, hrozně by mě nakopla skutečnost, že talent není všechno, ale že je za tím spousta práce a píle,“ doplňuje Barbora.

Jedním z českých tipů je kniha Bianky Bellové s názvem Ostrov. „Je to taková rytířská, tolkienovská legenda protkaná mýty z Blízkého východu. Podle mě jde o vzdání holdu vyprávění příběhů, legend a mýtů, což mě dost bavilo. Myslím si, že Bellová si sama chtěla napsat barevnou, voňavou, ale i smrdutou knihu,“ přidává své doporučení Thea Kučerová, novinářka a trendspotterka.

Karolína Břinková, Barbora Maršíček Votavová a Thea Kučerová

Pusťte si Záložku, abyste zjistili, které další tituly doporučujeme. A nezapomeňte si při tom dělat poznámky, protože zmíněné tipy rozhodně stojí za vaši pozornost.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.