A na konci mostu vídeňský řízek. Přes pohádkový Hardegg vede i Stezka Českem

Turistický ruch v Národním parku Podyjí se oproti předchozím dvěma letům trochu uklidnil. Lidé už podle správy parku netráví tolik času v přírodě jako při covidové pandemii. I tak ale do Podyjí míří dost lidí. Oblíbený turistický bod stojí v údolí řeky Dyje mezi strmými kopci. Jmenuje se Hardegg, je to nejmenší město v Rakousku a vede tam i Stezka Českem, na kterou se toto léto vydali pěšky i na kole reportéři Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Most přes řeku Dyji

Radiožurnál pokračuje na Stezce Českem | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Jsme turisti i cyklisti a na mapě jsme si našli nějaký okruh. A teď jsme se dostali sem k Hardeggu,“ popisuje paní Monika z Pardubic, která jede s manželem a synem na kolech. Používají papírovou mapu. „Jsme stará škola, jdeme tady podle toho papíru,“ usmívá se Monika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celé městečko je pitoreskní, kouzelné, pohádkové, říká o Hardeggu ředitel NP Podyjí Tomáš Rothröckl. Poslechněte si reportáž

A její „papír“ se hodí i dalšímu cyklistovi, který se přišel zeptat na směr a na radu. „Jel jsem tady z druhé strany,“ ukazuje.

Vídeňský řízek

Pro cyklisty je to terén trochu náročný, ale výhledy na Hardegg a jeho hrad jsou romantické a stojí za to. „Celé městečko je pitoreskní, kouzelné, pohádkové. Ale někdo míří jenom na konec mostu do dřevěné restaurace, kde si může dát dobrý vídeňský řízek,“ usmívá se ředitel národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl.

Častým cílem turistů je i samotný most přes Dyji, na české straně u něj stojí bývalá celnice se střílnami z 30. let, teď je v ní infocentrum s výstavou.

Opět železná opona

Konstrukce mostu je železná, povrch z dřevěných planěk. Za socialismu byla československá půlka rozebraná, děravá a zrezivělá.

Lidé se sem slavně vrátili a most obnovili v roce 1990, hrál k tomu tehdy hardeggský pochod.

Ředitel Rothröckl s nadsázkou vzpomíná, jak se na toto místo v minulých dvou letech železná opona takřka vrátila kvůli proticovidovému omezení cestování. „Tady to vypadalo docela humorně, daly se protitankové jehlance, zatímco z rakouské strany stála tříčlenná hlídka jejich armády,“ říká Rothröckl.

Skutečné zbytky železné opony stojí nad Hardeggem v Čížově u dalšího infocentra národního parku Podyjí.

Prokop Havel, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme