Hostem prvního dílu našeho podcastu byl Petr Mašek (Foto: Jana Machová) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Co vše do chytré domácnosti spadá, kolik stojí a s čím vším mi v domě či bytě pomůže? A proč už to dávno není luxusní zboží? O tom jsme si povídali se specialistou Petrem Maškem.

Petr Mašek pracuje jako produktová specialista na systémy pro chytrou domácnost ve společnosti ABB. Otázky na něj za ČESKÉSTAVBY.cz směřovala Jana Machová. Jaké otázky zazněly a jak na ně Petr odpověděl, naznačíme v tomto článku. Celý podcast si poslechněte zde a nebo přímo pod tímto odstavcem.

Když jsme si zařizovali byt, tak jsme vůbec neřešili, které spotřebiče se do chytré domácnosti zapojit dají. Jak zjistím, které značky nebo výrobky jsou do systému chytré domácnosti propojitelné? Nebo je možné zapojit každý chytrý přístoj? 

Existují firmy, které můžeme do chytré domácnosti ihned zapojit. Například barevné zdroje světla Philips Hue, dále zde jsou tu pračky, myčky, sušičky od Miele nebo Bosch. Přes speciální developer portál ale dokážeme do chytré domácnosti zapojit další prvky: termostat, jakoukoliv pračku, robotický vysavač nebo bazénový vysavač, a další systémy. Dokážeme do toho dostat prakticky cokoliv.

Dálkové ovládání světel je jedním ze základních prvků chytré domácnosti (Foto: Moritz Kindler/Unsplash)
Dálkové ovládání světel je jedním ze základních prvků chytré domácnosti (Foto: Moritz Kindler/Unsplash)

Mnoho lidí u nás má  chytrou domácnost spojenou s „luxusem“, který není pro každého. Na kolik takový systém vyjde? Jaká je cena pro chytrou domácnost ve více méně běžném rodinném domě? 

V první řadě je třeba říct, že chytrá domácnost se vyplatí. Systém vám dokáže uspořit náklady – např. na vodu, na vytápění, částečně i elektřinu. Ceny instalací chytré domácnosti jsou různé: od malých základních instalací začínajících kolem 30 tis. Kč, až po ty větší – například větší penzion s maximem funkcí – které už stojí kolem 250 nebo 275 tis. Kč za materiál. 

Zde je třeba připomenout, že v této ceně jsou započítané i klasické zásuvky, klasické vypínače, které v té instalaci stejně budou a jsou doplněné o další prvky z chytré domácnosti. Cenově tak samotná instalace není tolik náročná a rozdílná oproti klasické elektroinstalaci. Pokud připočítám na pár těch chytrých prvků, tak se dostaneme ke 30 až 50 tisícům Kč za klasický malý domek, kde máme vybavenou chytrou domácnost.

Chytrý zámek (Foto: Sebastian Scholz, Nuki/Unsplash)
Chytrý zámek (Foto: Sebastian Scholz, Nuki/Unsplash)

Když se vrátím ještě k té instalaci – zvládne si ji člověk udělat i svépomocí? My Češi jsme přece jen kutilové…

Vždycky je lepší si pozvat certifikovaného elektromontéra – u nás máme vyškolené elektromontéry, kteří dokáží navrhnout, zapojit, zprovoznit celý systém a proškolit uživatele v jeho správném používání. Proškolený montér se k vám přijede podívat a řekne vám, co je v té instalaci možné. 

Laik si totiž často ani nedovede představit, co by mohl ve své chytré domácnosti všchno mít. Zná třeba dvě nebo tři funkce, které by mohl využívat. Proškolený elektromontér mu doporučí věci, které by ho nenapadly, například navrhne ovládání všech žaluzií najednou pomocí jednoho tlačítka, a ne v každém pokoji zvlášť.

Kdy je nejlepší doba začít plánovat chytrou domácnost? Předpokládám, že nejlépe při plánování konkrétního projektu, když se rozhodnu stavět dům. Tak kdy je ta nejlepší doba, popř. kdy se do toho dá ještě zasáhnout a instalaci stihnout během stavby?

Hned na začátku. I projektanti už to vědí a myslí na chytrou domácnost od prvního okamžiku. Takže myslete na to od začátku a ideální je také poradit se s elektromontérem, který by samotnou instalaci posléze řešil.

Co v podcastu ještě zaznělo?

  • Jak nás chrání chytrá domácnost při odjezdu na dovolenou
  • Jak je to s úsporou energií v chytré domácnosti
  • Co je to simulace přítomnosti a k čemu je dobrá
  • Co vše lze do chytré domácnosti připojit a jak to dál funguje
  • Jak je to s hlasovým ovládáním
  • Co se chystá v chytré domácnosti do budoucna

Podcast ČESKÉSTAVBY.cz

Poslechněte si také ostatní díly našeho Podcastu o stavbě, zahradě a bydlení. Jako hosty si zveme odborníky a profesionály na stavby, zahradu a vše, co se točí kolem bydlení.

Všechny díly najdete také na populárních platformách: 

Spotify
Google Podcasts 
Apple Podcasts