Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podcast: Janu pobodal a zaživa ji rozřízl od konečníku ke genitáliím. Vraha Lubase usvědčila analýza DNA

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. srpna 2022
09:38
Autor: jel - 
4. srpna 2022
05:00

V červnu roku 1990 šokovala Českou a Slovenskou federativní republiku brutální vražda studentky a biatlonistky Jany Krkoškové. Ta zemřela přímo na záchodcích brněnské Masarykovy univerzity, kterou studovala. Vrah jí zasadil celkem 31 bodných ran, a dívka tak umírala ve velkých bolestech. Vyšetřovatelé si byli jistí, že pachatelem je recidivista Milan Lubas, ale chyběly jim důkazy. Nakonec ho jako prvního pachatele na území Československa usvědčila analýza DNA.

Tělo teprve devatenáctileté Jany Krkoškové bylo nalezeno 27. června 1990 na toaletě Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity. Dívka byla brutálně zavražděna a měla stažené oblečení. Na první pohled se podle kriminalistů jednalo o čin se sexuálním motivem.

Vrah mladou studentku svlékl a zasadil jí celkem 31 ran do hrudníku, zad a hýždí. Navíc jí rozřízl hráz mezi konečníkem a genitáliemi. Jana během celého strašlivého útoku žila, a umírala tak ve strašlivých bolestech. 

Na místě bylo mnoho krevních stop, jenomže v době vraždy se v budově pohybovalo přes 80 lidí, což značným způsobem komplikovalo vyšetřování. Kriminalisté už ale podezírali recidivistu Milana Lubase. Bydlel nedaleko a v minulosti se dopustil napadení i znásilnění. 

Vraha nejprve propustili

Podezřelý nedokázal spolehlivě vysvětlit, jak si poranil ruku, proč je bez bot, ani další věci. Výpověď neustále měnil, a tak byl pro kriminalisty čím dál podezřelejší. Jenomže mu to bohužel neměli jak dokázat. Některé stopy byly znehodnoceny a navíc vyšlo najevo, že zavražděná i Lubas mají stejnou krevní skupinu. Vyšetřovatelé ho museli propustit z vazby.

Policistům nakonec pomohl docent Vladimír Ferák z oddělení genetiky ze Slovenské akademie věd, který se experimentálně zabýval analýzou lidské DNA. Ten souhlasil, že kriminalistům pomůže. Na výsledek se čekalo dlouho, ale nakonec posudek potvrdil, že na oblečení podezřelého byla krev Jany Krkoškové. Milan Lubas byl jako první pachatel na území Československa odsouzen na základě analýzy DNA.

Vrahovi, který neváhal strašlivým způsobem zaútočit v budově plné lidí a kterého nakonec usvědčila analýza DNA, se bude věnovat nejnovější epizoda Insta Crime Podcastu. Podrobnosti o zločinu i o celém vyšetřování vám prozradí Tereza a Petra, jež vás dílem provedou:

Video  Insta Crime Podcast: Janu pobodal a zaživa ji rozřízl od konečníku ke genitáliím. Vraha Lubase usvědčila analýza DNA 
Video se připravuje ...

nika70 ( 4. srpna 2022 19:19 )

Už to chápu. On ho omilostnil z jiných činů. Až teď jsem se to dočetla jinde.

nika70 ( 4. srpna 2022 17:04 )

Havel ale nepouštěl vrahy. A tento vrah šel do vězení až po amnestii.

nika70 ( 4. srpna 2022 17:02 )

Na to si přesně pamatuji, když se to stalo, jaký Brno zachvátil šok a strach.

fesak2 ( 4. srpna 2022 15:29 )

Jsou to kamarádky, chodí spolu na kafíčko a dortíček a žvatlají o věcech, kterým nerozumí. Jejich usměvavý přednes vypadá, jako by na něčem ujížděly

fesak2 ( 4. srpna 2022 15:20 )

Provedení této reportáže je opět ve stylu, dvě dívenky se sejdou v cukrárně na kafíčko a dortíček a žvatlají o tak závažné věci. Kdo to režíruje? Nehledě na tom, že ta blondýnka je zcela nevhodně oblečená. Dívenka hovoří o vrahovi a divák jí čumí na kozy do výstřihu (to nelze přehlédnout).. asi umělecký záměr zejména, když se tam ty kozy válejí bez podprsenky. Outfit hodný blesku. Chlapcům se to bude líbit. Za mě teda opět za pět

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání