Dům se postupně propadá do svahu. Kvůli špatnému technickému stavu bytového domu se několik desítek židenických rodin musí přestěhovat. Panelákové byty v Krásného ulici měli opustit už letos na jaře, někteří však na místě stále zůstávají. Většinu tamních obyvatel tvoří starousedlíci. „Dům je v havarijním stavu, nájemníci měli být už dávno vystěhování. Podle posudku brněnské techniky měl být termín letos na jaře, zdaleka všichni ale stále vystěhováni nejsou,“ stěžoval si Petr Nováček, jenž má být zástupcem nájemníků.

K neutěšenému stavu se přidává také stáří bytů, situaci tak nyní komplikují četné havárie. „Na místě často dochází k haváriím. Voda teče už od čtvrtka, dům je staticky narušený a neteče od té doby teplá voda, což z hledsika hygieny není v pořádku. Někteří na místě strávili takřka celý život. Nyní se musí poprat se zásadní změnou,“ doplnil Nováček.

Zdroj: Deník/Terezie Sekáčová

Židenický starosta Aleš Mrázek nicméně argumentoval, že havárie vodovodního potrubí nemá se statikou stavby nic společného. „Žádné zásadní havárie se v místě neodehrávají, v uplynulých dnech jsme pouze bohužel řešili špatný stav potrubí, které je dvacet let staré. Původně se jejich životnost odhadovala na tři dekády, dosloužily ale dříve a my teď řešíme, jak se se stárnutím materiálu popereme,“ vysvětlil Mrázek.

Špatný technický stav bytového domu v židenické ulici Krásného nutí tamní obyvatele k postupnému stěhování. Do jara místo opustí šestatřicet rodin.
Židenický panelák se propadá, desítky rodin musejí z domu

Zároveň doplnil, že situaci průběžně monitorují se statiky a nic nenasvědčuje tomu, že by měla výrazně ovlivňovat život nájemníků v bytech. Průběžný stav zjišťují každé dva týdny. Jako alternativu se lidem vedení městské části rozhodlo nabídnout jedno, dvou, nebo třípokojové byty v okolí. „Pokud je zájemce jeden, bydlení mu přidělíme. V případě, že se hlásí více lidí, přecházíme k losování,“ uvedla židenická radní pro bytovou politiku Iva Votavová.

V současné době zbývá opravit několik posledních bytů, poté se do nich budou moct nastěhovat další zájemci. Jak už Deník Rovnost dříve informoval, o opravené byty projevili lidé velký zájem. „Rozhoduje proto losování. Cílem je zajistit co nejtransparentnější podmínky. Za přítomnosti právníka proto zájemci losují míčky z černého pytlíku. Ten, jehož míček je speciálně označený, byt získá,“ popsala Votavová systém výběru.

Vizualizace projektu.
350 bytů na Kamenném vrchu v Brně poblíž vzácných konikleců: čekání na schválení

Důvodem problémů je propadání domu do svahu. Dělníci jej totiž v šedesátých letech postavili na nestabilním podloží. Problémem jsou také nedostatečně hluboké základy. „Dlouhodobé sucho mělo za následek úbytek spodní vody, proto se v místě změnila únosnost. Stavbaři se dříve normami tolik nezabývali, proto základy nepoložili přijatelně nízko. Teď nám ale pomohly dva deštivější roky po sobě,“ sdělil židenický starosta Aleš Mrázek.

Poté, co všichni obyvatelé dům opustí, půjde stavba k zemi. Zda se na demolici bude podílet pouze městská část, nebo se k nákladům připojí také město, zatím jasné není. „Dům je ve správě městské části, která má rovněž právo na jeho opravy. Objekt lze nicméně takzvaně odsvěřit. V případě, že se problematikou budeme zabývat, zpracujeme nejdříve analýzu,“ uvedl dříve pro Deník Rovnost městský radní pro oblast bydlení Jiří Oliva.