Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČNB nechala základní úrok na 7 procentech, další růst by mohl dusit ekonomiku

  14:31
Rada České národní banky poprvé jednala v obměněném složení pod vedením Aleše Michla, nového guvernéra ČNB. Dle očekávání rada odhlasovala stabilitu sazeb. Základní úroková sazba tak zůstává na sedmi procentech, tedy nejvýše od roku 1999. Ke stabilitě banka přikročila poté, co rada ještě ve starém složení základní úrok sedmkrát za sebou zvýšila o více než 0,25 procentního bodu.

Ponechání sazeb na úrovni, kterou určila ještě rada v předchozím složení, ale nebylo jisté. Analytici se k němu sice přikláněli, při svém jmenování ji dokonce přislíbil i nový guvernér. Vyloučeno ale nebylo ani mírné zvýšení o čtvrt až půl procentního bodu.

Bankovní rada současně rozhodla, že centrální banka bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Koruna po zveřejnění rozhodnutí ČNB o sazbách posílila nepatrně o haléř na 24,64 Kč za euro. K dolaru zpevnila o sedm haléřů na 24,17 Kč/USD.

„Za ziskem koruny možná stálo také zvýšení devizových intervencí proti dalšímu oslabení koruny,“ uvedl analytiky XTB Štěpán Hájek.

Bankovní rada rozhodovala po výrazné personální obměně. Sedmičlenná rada má od počátku července tři nové členy a post guvernéra převzal Aleš Michl, jenž v pozici člena bankovní rady hlasoval ve stávajícím cyklu zvyšování úroků vždy proti jejich růstu.

Zdražování ještě není u konce. Inflace překonala 17 procent

Jednání se vedle členů bankovní rady účastnil také ministr financí Zbyněk Stanjura. Jednalo se o standardní návštěvu ministra financí, který se na základě zákona o ČNB může stejně jako jiný pověřený člen vlády účastnit zasedání bankovní rady. Ministr má poradní hlas, ale nemůže hlasovat.

Ministři financí využili své možnosti účastnit se jednání bankovní rady v minulosti už několikrát. Naposledy se jednání bankovní rady účastnila v roli ministryně financí Alena Schillerová v srpnu 2021.

Stabilita sazeb je dobrá zpráva pro podniky

Partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička ponechání úrokových sazeb na sedmi procentech vnímá jako dobrou zprávu pro tuzemskou ekonomiku. „S ohledem na poslední data statistiků, která ukázala slábnoucí meziměsíční růst spotřebitelských cen, je ponechání základní úrokové sazby na stejné úrovni pro ekonomiku dobrou zprávou,“ vysvětlil Kymlička.

„Očekávám, že v nejbližších měsících začnou protiinflačně působit první zvýšení úrokové sazby z loňského roku. To ale bohužel nemění nic na tom, že nadále porostou náklady firem a mnohé z nich budou muset přistoupit k drastickým úsporným opatřením, včetně propouštění zaměstnanců, mají-li toto těžké období přežít,“ dodal.

Firmy budou koncem roku propouštět, očekává expert Petr Kymlička

Z pohledu podniků je stabilita sazeb pozitivní zpráva. „Ve světle nynějších překážek by totiž další zvýšení úrokových sazeb představovalo pro firmy dodatečné náklady na úvěrové financování. Rychlost zdražování představuje již nyní vážný problém jak pro spotřebitele, tak pro firmy. Podniky dle aktuálního společné šetření SP ČR a ČNB za 2. čtvrtletí 2022 považují růst cen materiálů a surovin a ceny energie za nejzávažnější bariéry svůj pro další rozvoj,“ říká Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Nezvýšení základní úrokové sazby nahrává i ochlazujícímu trhu s hypotékami. „Ponechání úrokových sazeb na stávající výši je rozumným krokem. Zvýšení by totiž znamenalo další ochlazení hypotečního trhu. Už nyní jsme zaznamenali meziroční poklesy nových hypoték v řádu desítek procent. V některých lokalitách Česka již začínají klesat také ceny nemovitostí na sekundárním trhu. Věřím, že se zvyšování sazeb na delší dobu zastavilo,“ říká Lucie Drásalová, hypoteční analytička z portálu Klikoun.cz.

Zvýšení na dalším zasedání není vyloučené

Podle analytika Cyrrusu Víta Hradila rozhodnutí zachovat sazby nemá oporu v ekonomické realitě, jelikož aktuální hodnota inflace, slabý kurz české koruny, růst inflačních očekávání, vývoj v eurozóně i data o českém HDP svorně ukazují na vhodnost dalšího zvýšení sazeb.

„Podle dosavadní rétoriky členů rady ČNB se zdá, že jejich další rozhodnutí se budou odvíjet hlavně od aktuálních makroekonomických dat, jako je hospodářský růst, míra inflace a další ukazatele. To znamená, že ČNB i přes současnou rétoriku může v návaznosti na tato data na svém dalším zasedání sazby zvýšit,“ upozornil Tomáš Kudla, obchodní ředitel pro Česko a Slovensko společnosti Ebury.

„Větší změnu v dosavadní rétorice ČNB by mohlo způsobit například výrazné omezení či ukončení dodávek plynu z Ruska, které by vedlo k významnému inflačnímu šoku. Utažení ruských kohoutků by totiž znamenalo rapidní nárůst cen za energie – nejen plynu, ale také ropy a dalších komodit,“ doplnil Kudla.

Inflace ještě neřekla poslední slovo

Inflace v Česku byla již v červnu výrazně nad prognózou ČNB, když meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 17,2 procenta, zatímco ČNB čekala rovných 15 procent. „V červenci navíc pravděpodobně přijde další cenový skok z důvodu výrazného zdražení energií a v důsledku toho se podle naší prognózy bude meziroční inflace ve zbytku roku pohybovat poblíž dvaceti procent,“ očekává ekonom Komerční banky Martin Gürtler.

„Dynamický cenový vývoj a přetrvávající tlaky na oslabení koruny podle nás nakonec ČNB stejně donutí ještě jedno zvýšení úrokových sazeb udělat. V listopadu tak čekáme zvýšení repo sazby z aktuálních 7 procent na 7,5 procenta, což by měl zároveň být její vrchol v současném cyklu zpřísňování měnové politiky. Optimální by však bylo toto zvýšení provést již dnes,“ dodává Gürtler.

Analytický tým Raiffeisenbank pod vedením ekonomky Heleny Horské očekává, že centrální banka začne se snižováním sazeb až ve druhé polovině příštího roku.

Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...