‚Žádáme strany o zdrženlivost.‘ Rusko znepokojilo zhoršení situace v Náhorním Karabachu

Rusko ve čtvrtek vyzvalo Baku a Jerevan ke zdrženlivosti ve sporu o horskou enklávu Náhorní Karabach, kde Ázerbájdžán ve středu oznámil dobytí několika arménských pozic. Situace v regionu je podle něj krajně znepokojivá. Obě strany se obviňují z porušování příměří z roku 2020, na jehož dodržování mají dohlížet ruští vojáci.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva/Jerevan/Baku Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arménští vojáci během přehlídky

Arménští vojáci během přehlídky | Foto: Aziz Karimov | Zdroj: Reuters

Náhorní Karabach ovládli na přelomu 80. a 90. let arménští separatisté. Další z kol otevřeného konfliktu mezi oběma znesvářenými stranami vypuklo na podzim roku 2020.

Napětí v Náhorním Karabachu eskaluje, Ázerbájdžán oznámil zničení arménských cílů a ovládnutí pozic

Číst článek

Během šestitýdenní války Arménie utrpěla porážku a územní ztráty, ale i díky zprostředkování Ruska si podržela kontrolu nad většinou enklávy. Po podpisu příměří Moskva do Náhorního Karabachu vyslala mírové jednotky, ale ozbrojené incidenty jsou stále časté.

Sledujeme to velmi pozorně, jsme samozřejmě znepokojeni zhoršováním situace, řekl podle agentury Reuters novinářům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Žádáme strany o zdrženlivost a hlavně o plnění všech ustanovení třístranných dokumentů, dodal s odkazem na dohodu o příměří z 9. listopadu 2020.

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS současně vyjádřilo krajní znepokojení z eskalace napětí na linii dotyku a zejména v oblasti Lačinského koridoru, který spojuje enklávu Náhorního Karabachu s Arménií. Urovnání konfliktu by se podle ruské diplomacie mělo odehrávat výhradně politickými a diplomatickými prostředky.

Rusko tvrdí, že ázerbájdžánský dron napadl cíle v Náhorním Karabachu, kde byl vyhlášen válečný stav

Číst článek

Ázerbájdžán ve středu prohlásil, že ovládl několik pozic a zničil arménské cíle v Náhorním Karabachu. Zostření situace si vyžádalo nejméně tři mrtvé a zvýšilo riziko nové války.

Arménský premiér Nikol Pašinjan ve čtvrtek vyzval ruské jednotky rozmístěné v Náhorním Karabachu, aby vzhledem k novému vypuknutí násilí zakročily a zmařily jakýkoliv pokus o narušení linie dotyku, uvedl TASS. Podle Pašinjana je rovněž potřeba vyjasnit celkovou pozici ruských mírových sil v Náhorním Karabachu.

Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že situace v Náhorním Karabachu se zhoršila, a v konkrétním případě obvinilo z porušení příměří Ázerbájdžán. Moskva podotkla, že její jednotky se společně se zástupci obou zemí snaží situaci stabilizovat.

Peskov ve čtvrtek v této souvislosti uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin zatím nemá na programu jednání se svým ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme