Domů
Energetika v ČR
ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice
ČEZ logo budova

ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice

Polostátní energetická společnost ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice, do zahraničí vyveze asi pět procent produkce, a to jen v případě, kdy ji nelze prodat na českém trhu. Primárně prodává ČEZ elektřinu koncovým zákazníkům a ostatním českým obchodníkům jako je PRE či E.ON přímo bilaterálně nebo přes elektronické obchodní platformu. ČTK to řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Ceny elektřiny v Evropě se ale odvíjí od její ceny na burze v Lipsku.

„ČEZ prodává svoji produkci prostřednictvím svých dceřiných společnostní ČEZ Prodej a ČEZ ESCO koncovým zákazníkům, dále ostatním českým obchodníkům jako je PRE či E.ON přímo bilaterálně nebo přes elektronické obchodní platformy, a teprve na třetím místě přes pražskou burzu PXE či lipskou burzu EEX, zde však pouze zajišťovací obchody,“ řekl Kříž.

Cena se podle něj odvíjí od poptávky a nabídky na trhu a je obdobná bez ohledu na to, kde se prodej uskuteční. Zjednodušeně se odvíjí od ceny v Lipsku, cena na pražské burze dokonce bývá i o něco vyšší.

„A ještě vyšší je dále na východ, v Budapešti. Odtud tedy platí, že cena v ČR se nezmění, pokud by například ČEZ na lipské burze neobchodoval. Stejně jako se nezmění cena obilí nebo mědi, když se přestane obchodovat na nějaké konkrétní burze. Burza je jen tržiště, neurčuje cenu. Je to jen místo, kam chodí zákazníci nakupovat energie,“ uvedl Kříž.

Z Německa elektřinu ČEZ naopak spíše dováží. „Elektřinu vyvážíme z Česka na Slovensko. Každopádně zastavit vývoz elektřiny není možné – těžko můžeme čekat, že nám budou ze zahraničí dodávat plyn a ropu, když bychom zastavili vývoz elektřiny,“ dodal Kříž.

Společnost ČEZ podle Kříže nemá žádné smlouvy se zahraničními odběrateli. V roce 2021 činil čistý vývoz ČEZ po zaokrouhlení 1,2 terawatthodiny (TWh) produkce. Exportoval 1,6 TWh a importoval 0,3 TWh. V roce 2020 vyvezl ČEZ 2,9 TWh, když export činil 4,1 TWh a import: 1,2 TWh. „Export tedy klesl o více jak polovinu. Od poloviny loňského roku vykazujeme pouze vývoz/dovoz elektřiny na Slovensko,“ uvedl Kříž.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni byl 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy zisk naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. ČEZ vlastní ze 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí, zbytek drží soukromí akcionáři.

Ceny elektřiny na pražské burze dosahují rekordních hodnot. Podle informací na webu Kurzy.cz nyní na pražské burze stojí jedna megawatthodina rekordních zhruba 400 eur (asi 9860 Kč).

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(11)
Ivan
4. srpen 2022, 15:51

takže v podstatě přiznal, že ČEZ v době krize ožebračuje lid České republiky. když to nejde přes burzu, proč používají ceny z burzy? (protože to krásně vydělává)...jakou musí mít marži na MWh?

intfor
4. srpen 2022, 16:09

A proč by měl někomu prodávat za méně, než za kolik dokáže prodat jinde?

Rejpal
4. srpen 2022, 23:42

Ceny el. energie jsou vysoké zejména proto ,že stát vybírá povolenky jedna tuna CO2 se prodává za 85EUR. Pokud energetika tvoří přibližně polovinu emisí CO2 pak stát vybere 105 mld. Korun jak daní z energií to je 10 000 korun na každého občana včetně nemluvňat. Výsledkem je zdvojnásobení ceny el. energie. Růst cen energie byl státem plánovaný a jeho důvodem je green deal. Když zdražíte energie o 100% tak to prostě zákonitě vede k energetickým úsporám a rozvoji OZE a jaderné energetiky. Oficiálně za zdražení mohou Rusové ve skutečnosti to udělala EU a v dalších letech se povolenky rozšíří do všech sektorů energetiky a to znamená že brutálně zdraží uhlí a plyn pro vytápění rodinných domů a PHM. Myslete na to až půjdete k volbám a nevolte unionistické strany.

Jirka94535
5. srpen 2022, 09:25

Volit partaje současné koalice určitě nebudu. Ale ne kvůli extrémnímu zvýšení cen energií, za to nemůžou, je to cena za členství v EU a za všechny chyby, kterých se EU a jednotlivé vlády (včetně našich předchozích) dopustily. Nebudu je volit za způsob, jakým na zvýšené ceny reagují. Mimořádné daně jsou ten nejhorší ze způsobů a ještě k tomu od pravicových stran, které ve volebním programu měly nezvyšování daní a úspory. Volební program změnily v cár papíru.

Vyjádřím se pouze k el. Osobně jsem za zastřešení ceny. Udělala to z velké části Francie, nevidím důvod, proč by to neprošlo. ČEZ předprodává zhruba na tří roky dopředu, ke konci letošního roku bude mít průměrku necelých 100€, od té se odvíjí cena pro koncové odběratele. Nevidím jediný důvod proč letos dotovat el., že si někteří naběhli na Písaříka, nezájem, před tím šetřili, tak ať nyní platí, tak by měl ten kapitalizmus fungovat. Na další roky bych určil pro domácí koncáky strop silovky, vzhledem k inflaci a situaci +-200€ o výši se dá diskutovat. Cena nemůže být jak za starých časů, výrobci musí mít na investice a ty budou vyšší a vyšší, na to dojíždí Francie s (ne)obnovou jaderek.

Jakub Sevcik
5. srpen 2022, 18:26

Ale i ty levicove vlady vcetne ANO neinvestovaly do energetiky. Budu volit toho, kdo prijde s jasnou koncepci budovani novych zdroju vcetne nahrady zemniho plynu vlastni energii. Na to se zapomina, ze v plynu spotrebujeme vic, nez vyrobime v elektrine. Tedy my jsem energeticky silne dovozovy. Energetika by asi mela byt statni, tedy regulovana ci zastropovana, ale ani tak nebude uz vyrazne levna. Protoze stat az vykoupi minoritni akcionare a zacne stavet nove zdroje nam to taky pekne osoli. To by volici SPD meli vedet s ne si nechat veset buliky na nos, jakoze za rok bude energie levna..

Jakub Sevcik
5. srpen 2022, 18:12

Mylite se. Cena elektriny je vysoka predevsim diky cene plynu. Na burze urcuje cenu tzv. uzaverova elektrarna, coz je temer vzdy ta plynova. Strategickou chybou, diky niz nefunguje Lipska burza, bylo se spolehat na dovoz tohoto paliva. Resenim je co nejrychleji pridat s instalaci novych zdroju a prodlouzeni stavajicich jadernych.

Vyznam EU v budovani nezavisle energetiky bude klicovy. Politicky bych tedy zastavat proevropske postoje i napric vsem naivnim chybam typicky energiewende.

sabi
6. srpen 2022, 09:16

Něco do pranice - co takhle změnit způsob cenotvorby na burze? Cena by se neodvíjela od závěrné elektrárny, ale od ceny nabízené jednotlivými výrobci. Nejdražší výrobce/výrobci by měli smolíka...

Emil
6. srpen 2022, 10:02

Vždyť tak už to je, že se cena odvíjí od ceny nabízené výrobci. Výrobci logicky nabízejí za cenu závěrné elektrárny, protože vědí že i za tuto cenu se jejich elektřina prodá. A nejdražší výrobci mají smolíka už teď, tedy s výjmkou situací kdy je poptávka tak vysoká, že se uplatní na trhu i ten nejdražší výrobce.

Maly Jarda
4. srpen 2022, 22:06

čez prodává 95 precent elektřiny v ČR .. za německé ceny

Ondřej
5. srpen 2022, 07:25

Bankéři a ekonomové hovoří o vysoké inflaci jako o dovezené. je tvořená hlavně vysokými cenami energií. A najednou si ji my vytváříme doma sami.

intfor
5. srpen 2022, 08:51

To je jen kamufláž, nechce se jim přiznat, že hlavní příčinou inflace je tisk peněz a držení nízkých úrokových sazeb pro podporu dlužníků, včetně těch největších, tedy států.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se