Miroslav Novák: Stabilita sazeb a překvapivé vyznění nové makroekonomické prognózy

04.08.2022 16:42 | Komentář

V souhrnu nová makroekonomická prognóza ČNB v kombinaci s tiskovou konferencí A. Michla nabízí podle mě možná více otázek než odpovědí a velmi důležité proto v tomto kontextu bude objasnění nové prognózy na zítřejším Setkání s analytiky.

Miroslav Novák: Stabilita sazeb a překvapivé vyznění nové makroekonomické prognózy
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny a zároveň potvrdila závazek i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. 

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí
Tento závazek ČNB ostatně obratem uplatnila, když koruna krátce prudce posílila k úrovni 24,50 CZK/EUR. Úrokové sazby ČNB nezvyšovala poprvé od loňského května. Na dnešním zasedání pro zvýšení sazeb hlasovali dva členové bankovní rady a s jistou lze říci, že se jednalo o M. Moru a T. Holuba. Zbylých pět členů bankovní rady hlasovalo pro stabilitu sazeb.

Ponechání úrokových sazeb beze změny bylo primárně vysvětleno tím, že zdrojem velmi vysoké inflace jsou ve stále větší míře externí nákladové inflační tlaky a očekáváné zpomalování zahraniční poptávky a české ekonomiky. Bankovní rada se sice nebrání tomu, že na dalším zasedání úrokové sazby přeci jen mírně zvýší, ale s ohledem na stále více negativních signálů z tuzemské ekonomiky i z vnějšího prostředí to podle mě není moc pravděpodobné.

Z pohledu stability sazeb i devizových intervencí ČNB nepřekvapila. Co naopak překvapivé je, že v základním scénáři nové makroekonomické prognózy došlo k posunu horizontu měnové politiky do období 18 – 24 měsíců z dosavadních 12 – 18 měsíců. ČNB to vysvětluje tak, že důvodem je výjimečně vysoká míra nejistot. A velmi překvapivé je i vyznění nové makroekonomické prognózy oproti té květnové a to především v kombinaci výrazně vyšší spotřebitelská inflace v letošním roce (16,5 %) a v roce 2023 (9,5 %) versus o něco nižší sazba 3M PRIBOR pro letošní rok (6,2 %). Nově načrtnutá trajektorie sazeb 3M PRIBOR v podstatě ukazuje, že ČNB již úrokové sazby zvyšovat nemusí. Dalším překvapením je to, že ČNB v nové prognóze modelově výrazně změnila výhled na kurz koruny vůči euru a počítá v příštím roce s oslabením koruny výrazněji nad hladinu 25 CZK/EUR. A. Michl na tiskové konferenci však zároveň zdůraznil, že ČNB momentálně i nadále připravena intervenovat proti nadměrným výkyvům koruny.

V souhrnu nová makroekonomická prognóza ČNB v kombinaci s tiskovou konferencí A. Michla nabízí podle mě možná více otázek než odpovědí a velmi důležité proto v tomto kontextu bude objasnění nové prognózy na zítřejším Setkání s analytiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …