Nápad založit festival na Zámku Dobříš vzešel od Zdeňky Žádníkové, která ve stejnojmenném městě žije již patnáct let. „S Jaroslavem se kamarádíme už asi pět let, a protože odsud pochází jeho klavíristka Lucie Tóth, často sem jezdí. Kolikrát jsme zámek míjeli při jízdě autem a snad pokaždé jsme si řekli: ‚Tak hezký zámek tu máme, ten si také zaslouží nějaký festival‘,“ vzpomíná Zdeňka Žádníková.

Práce sprejera v Dobříši.
Foto: Dobříš vypsala odměnu deset tisíc korun za pomoc při dopadení sprejera

I přes covidovou pandemii se minulý rok nenechali odradit a pustili se do organizace prvního ročníku festivalu, kdy podle slov herečky vše báječně zafungovalo. Oba tedy získali chuť a tolik potřebnou energii pokračovat v uspořádání druhého ročníku.

Čtyřdenní festival se bude odehrávat na třech místech a opět nabídne originální hudební produkci proloženou hereckými střípky. Podle jejích slov se ducha festivalu snaží udržet v podobně uvolněné atmosféry, v jakési pospolité náladě a radosti z hudby.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

„Takový hudební wellness, jak tomu ráda říkám. Znovu nachystáme několik stánků, kde si lidé budou moct dát výborné víno, a kluci ze zámku slíbili výtečný guláš. Vše ale pořád zůstane v zámeckém duchu, kam si rádi vyrazíte v krásných šatech a užijete si hezký večer. To vše se nám loni povedlo a chceme to určitě zopakovat,“ líčí herečka.

Vrací se také představení Na Vivaldiho!, kdy si lze vůbec nejlépe užít propojení uměleckého zaměření obou organizátorů. „Mám rád, když se umělec během koncertů hezky uvolní a nedělá vědu z toho, co vlastně věda je. Zdeňka k tomu napsala scénář, v kterém mé kolegy muzikanty naučila hrát, což není úplně běžné. Takže jsme chvilku herci a chvilku zase hudebníci,“ říká pobaveně Jaroslav Svěcený.

Novinkou bude varhanní koncert v sousedním kostele Nejsvětější trojce, kde se místnímu sdružení povedlo během šesti let dát dohromady 4,3 milionu koron na opravu varhan. „Se Zdeňkou jsme se na sbírce podíleli a nyní máme tu čest, že jsme mohli pozvat našeho kamaráda a výborného varhaníka Pavla Svobodu. S ním si společně zahrajeme ve čtvrtek, který bude patřit Varhanní slavnosti,“ dodává houslista.

Sázka na tango

Páteční večer se bude odehrávat ve znamení ohnivého tanga. Vedle vystoupení současné akordeonové špičky ve složení Markéta Laštovičková, Martin Knot, Martin Šulc a Viktor Stocker, se představí také mistr tanga Eduard Zubák s partnerkou. Oba pořadatelé se navíc loni vsadili, a kdo prohraje, bude také tancovat. „Asi bych to tak i tak nazvala výhrou. Ten večer prozradíme, zda jsme měli loni vyprodáno. Pokud ano, tango tančím já. A jakmile to tak nebude, předvede se nám Jaroslav,“ říká herečka.

Víkend bude mimo jiné patřit divadelnímu souboru LokVar, který nejen pro děti zahraje dvě představení. „Loni to mělo obrovský úspěch, takže jsme je letos pozvali na sobotu i neděli. Jde o bývalé členy Dejvického divadla a nyní působí v Divadlu v Dlouhé. Patří k nejlepším loutkovým souborům u nás, přičemž hrají také živě. A právě ta interakce herců s loutkami skrze milý a inteligentní humor je velmi působivá,“ říká Žádníková.

V prostorách konírny ještě proběhne výstava jedinečných houslí, kterou okomentuje Jaroslav Svěcený. A opět se myslelo na děti. „Vedle hraní jsem také soudní znalec. K vidění budou nástroje z pěti století a pro děti budeme mít připravena taková ta malá ‚fidlátka‘, na která si budou moct mezitím něco zkusit zahrát,“ říká houslista.