Ženě, kterou na střední škole bavila biologie a chemie, změnilo život nejen malování, ale i sametová revoluce. Když zjistila, že je o její výtvory zájem, spojila to s obchůdkem s keramikou a malířskými potřebami.

„Na začátku jsem malbu pastelkami fixovala lakem na vlasy. Postupně, jak se zdokonalovala, jsem zjistila, že každý materiál je jiný. Křemen, vápenec, pískovec, břidlice, každý chce jiný přístup. A dost často je potřeba bruska a tvrdé pastelky,“ vysvětluje Soňa Čermáková.

Pro Havla i Molavcovou

Z přivýdělku se stala práce, koníček i životní láska. Počet svých kamenů s portréty dnes odhaduje na tisíce. Nejvíc jí utkvěl v paměti kamínek, který k šedesátinám Václava Havla objednala sestra Dagmar Havlové Eva Veškrnová. „Namalovala jsem na něj typické srdíčko s podpisem,“ vzpomíná Soňa.

Její kámen má doma i zpěvačka Jitka Molavcová. „S panem Suchým viděli mou výstavu. Když jsem zjistila, že jí umřel pejsek, namalovala jsem ho na kamínek a věnovala jí ho,“ říká Soňa.

Když se ohlédne zpět, vidí nejen oživené kameny. „Potkala jsem díky tomu spoustu zajímavých lidí, kteří mě povzbuzovali. Třeba astrofyzik Jiří Grygar nebo architekt Blahoslav Lukavec. Ten mě objevil a postrčil dál,“ usmívá se rodačka z Brna.

Kdo je Soňa Čermáková

Je absolventkou SVVŠ Brno, specializace biologicko-chemická. Dále studovala na Škole uměleckých řemesel v Brně. V současnosti o sobě hovoří jako o důchodkyni a výtvarnicí. Jeji oživené kameny byly k vidění na řadě výstav po Česku, mj. i v pražské Betlémské kapli.

Kromě kresby na kameny svůj zájem zaměřuje i na krajinotvorbu a návrat chovu domácích zvířat a starých odrůd ovocných dřevin a polních plodin na vesnici.

VIDEO: Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina ke Slovanské epopeji Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
14 fotografií