Vyhledejte pomoc a odejděte najednou, radí odborníci obětem domácího násilí

Události, komentáře: Policie řeší femicidy, vraždy žen (zdroj: ČT24)

Řada žen si neuvědomuje, že domácí násilí může skončit vraždou. Je důležité, aby vyhledaly pomoc, vyzvala v pátečních Událostech, komentářích socioterapeutka a místopředsedkyně centra pro ženy Rosa Zdena Prokopová. Kriminolog a instruktor sebeobrany Pavel Houdek upozornil, že agresor vychází z předpokladu, že se oběť nebude bránit. Kritickým momentem je odchod od agresora, shodují se odborníci.

V Rožnově pod Radhoštěm tento týden zastřelil devětačtyřicetiletý muž družku a své dvě děti. Poté zbraň obrátil proti sobě. Podobná tragédie se odehrála o pár dní dříve v budově zlínského krajského úřadu, kde muž zavraždil bývalou přítelkyni. Jde o takzvanou femicidu.

„Jako femicidu označujeme obecně vraždu ženy z důvodu, že je žena. V užším smyslu je to vražda ženy jejím současným nebo bývalým partnerem,“ vysvětlil Houdek. Podle něj jde o vyvrcholení domácího násilí, dlouhodobého týrání, pronásledování a podobných situací.

To, že pachatel v takové situaci neušetří ani děti, není podle Houdka pravidlem. „Ale není to zase úplnou výjimkou. Zvláště pokud to nejsou vlastní děti agresora, ale jsou například z předchozího partnerství nebo manželství,“ přiblížil.

Věří, že se změní

Podle Prokopové ženy leckdy neodhadnou, že dojde až k vraždě. „Tam je velice důležité, aby se ženy, které zažívají domácí násilí nebo pronásledování či výhrůžky zabitím, neostýchaly. Protože řada z nich si neuvědomí, že to může končit právě tou vraždou,“ upozornila.

Vyzvala ženy, aby se v takovém případě obrátily na organizace, zaměřené na tuto problematiku. „Ať už je to Rosa, nebo intervenční centra pro ohrožené osoby, kde by určitě taková žena nalezla pomoc. A kde je právě důležité vyhodnotit všechny rizikové faktory a upozornit ji na to, k čemu může dojít a jak ona se potom sama může rozhodnout,“ vysvětlila.

Jeden z problémů, proč ženy zůstávají i přes domácí násilí, je podle Prokopové ten, že věří, že se partner může změnit – například když ženu nebije na každodenní bázi. Mnohé pak podle Prokopové situaci podcení. „Často hovořím s ženami, které třeba říkají: No, on mi vyhrožuje zabitím, ale on by to nikdy neudělal. To řada žen podcení. Výzkumy hovoří o tom, že více než padesát procent žen, které byly zavražděny, toto od partnerů slýchaly,“ upozornila.

Pomoc mohou vyhledat i agresivní muži. „Mohou se obrátit na organizaci Liga otevřených mužů nebo Viola,“ sdělila Prokopová. Podle ní si ale problém málokterý takový člověk přizná. Uvedla také, že muži mnohdy mají pocit, že mají na své chování právo. „Že to je jejich žena,“ podotkla.

Krizový bod: Odchod

Krizovým momentem je podle obou odborníků doba, kdy chce žena odejít. „Často dochází k zavraždění těch žen v době, kdy řekne tomu muži, že odejde, nebo chce odejít. To je nejkritičtější doba,“ řekla Prokopová.

Houdek doporučuje odejít najednou. „Jak se říká – z jedné vody načisto. Připravit si to a pak opravdu zmizet z jeho života,“ poradil. Dodal, že problémem často bývá určitá závislost na agresorovi. Například finanční nebo v otázce bydlení.

Houdek také upozornil, že agresor vychází z toho, že se žena bránit nebude. „On si tak dlouho buduje tu pozici, že si to prostě může dovolit, aniž by čelil nějakému fyzickému odporu. V tom je to problematické a těžké. Takže tam jediná rada je, vybudovat si tu pozici, připravit si to finančně, bydlení a podobně. A pak prostě zmizet,“ řekl.

Počty případů stoupaly zejména v koronavirových časech. „V roce 2019 jsme evidovali z médií deset vražd žen. V roce 2020 bylo zavražděno 24 žen a pak (v roce 2021) 21 žen. Rozhodně to bylo dané tím, že ve vztahu, kde muž byl agresivní, byl více doma, tak to násilí bohužel stoupalo. Stoupaly počty domácího násilí, ale bohužel i počty zavražděných žen,“ uvedla Prokopová.