Obchodní centra v časech krize. Vodotrysky nasucho, přítmí a teplejší mrazáky

Tuzemská obchodní centra (OC) úspory energií řeší už několik let, aktuální rostoucí ceny elektřiny a plynu zavádění opatření zrychlila.

Tuzemská obchodní centra (OC) úspory energií řeší už několik let, aktuální rostoucí ceny elektřiny a plynu zavádění opatření zrychlila. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Tuzemská obchodní centra (OC) úspory energií řeší už několik let, aktuální rostoucí ceny elektřiny a plynu zavádění opatření zrychlila. Centra už dříve například vyměnila osvětlení za úspornější LED technologie, některá nově omezila provoz fontán, vodotrysků a dalších vodních prvků. Nyní centra připravují instalaci fotovoltaických panelů. Vyplývá to z ankety mezi OC a jejich správci.

"Především kvůli růstu cen energií a vysoké inflaci stouply obchodním centrům v poslední době náklady o desítky procent," uvedl vedoucí správy obchodních center v realitně-poradenské společnosti CBRE Pavel Urban. Doplnil, že celkový provoz centra neomezují, ale snaží se snížit jeho energetickou náročnost. CBRE proto podle něj vytvořila za tímto účelem pracovní skupinu, která hledá možnosti úspor energií a navrhuje účinná řešení.

"Mezi konkrétní opatření můžeme uvést změny v režimu osvětlení, například utlumení nočního svícení, snížení spotřeby za chlazení v letních dnech či personální optimalizace," řekl Urban. Mezi dlouhodobější projekty patří podle něj získávání alternativních zdrojů energie, jakými jsou fotovoltaické elektrárny.

Pražské OC Šestka vedou k úsporám ekonomické, ale ekologické důvody. Změny zavádí podle své manažerky Michaely Němcové už několik let. "Přiznáváme, že je ovlivnila i celosvětová pandemie a že jsme k jistým transformacím, úsporám a omezením přistoupili právě během covidu," uvedla. Už před koronavirovou krizí centrum upravilo například čas a intenzitu osvětlení v závislosti na denním světle a slunečním svitu. Mezi další opatření patří třeba také instalace perlátorů do vodovodních baterií v umyvadlech pro veřejnost i personál.

Skupina Unibail-Rodamco-Westfield, pod kterou v ČR patří pražská centra Westfield Chodov, Centrum Černý Most a Metropole Zličín, v rámci úsporných řešení nově upravila provozní doby technologií včetně vodních prvků. "Změnu doznalo také osvětlení parkovišť, fasád a reklamních log v nočních hodinách," uvedla za skupinu provozní ředitelka Karolína Šustrová. Brzy je podle ní v plánu instalace fotovoltaických elektráren na střechách Westfield Chodov a Centra Černý Most.

Meziroční inflace dosáhla v červnu podle Českého statistického úřadu 17,2 procenta, proti květnu to bylo o 1,2 procentního bodu více. Plyn zdražil ve srovnání s červnem loňského roku o 57,8 procenta, cena elektřiny stoupla o 31,6 procenta.