Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
6. srpna 2022 17:14
Čas čtení 1:25

Zemřela Hana Hnátová, sestra Arnošta Lustiga, která přežila holokaust

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Zemřela sestra Arnošta Lustiga Hana Hnátová. Bylo jí 98 let.

V noci na pátek zemřela v Praze sestra spisovatele Arnošta Lustiga Hana Hnátová, která stejně jako její o dva roky mladší bratr přežila holokaust. Bylo jí 98 let. ČTK o tom informovala její rodina.

Hana Hnátová se narodila 20. června 1924 v Praze v rodině Lustigových. Podle projektu Paměť národa byla v listopadu roku 1942 společně se svým bratrem, matkou a sestřenicí Věrou, která žila s rodinou Lustigových, deportována do ghetta v Terezíně. Otec přijel kvůli pracovnímu nasazení na veřejně prospěšné práce o několik měsíců později.

Hana Hnátová
Zdroj: Post Bellum

Do Osvětimi byli nejprve v září 1944 převezeni otec a bratr, otec tam zahynul. Hana Hnátová se v říjnu 1944 dobrovolně přihlásila do transportu do Osvětimi s matkou a sestřenicí Věrou. Po kratší době v Osvětimi byly vybrány na práci do pracovního tábora Freiberg, pobočného tábora Flossenbürgu, kde pracovaly v továrně na letadla. V dubnu 1945 byly při evakuaci tábora transportovány do Mauthausenu, kde se začátkem května 1945 dočkaly osvobození americkou armádou.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Po válce jsem se dozvěděla, že nás měli v Mauthausenu zplynovat, ale došel Cyklon B. Místo toho jsem uviděla americký tank s bílou vlaječkou,“ vyprávěla Hnátová pro projekt Paměť národa.

Hnátová se s matkou a sestřenicí vrátila do Československa, kde se sešly s bratrem Arnoštem. Dodělala si maturitu, kurz administrativy a pracovala jako korespondentka u obchodní firmy. Založila rodinu a vychovala syna a dceru. „Odpor ke všemu německému ve mně zůstával dlouho po válce, tvrdila jsem například, že píšu švýcarsky, abych nemusela slovo němčina ani vyslovit. Dnes je to už jinak,“ uváděla. Dokud mohla, účastnila se besed a přednášek na téma holokaustu. Arnošt Lustig zemřel v únoru 2011.

Soustrast vyjádřil pozůstalým na Twitteru například Andreas Künne, německý velvyslanec v Praze. „Navzdory všemu utrpení, které ona i její rodina zažily v německých koncentračních táborech, se jako pamětnice neúnavně zasazovala o to, abychom nezapomínali na minulost, a o usmíření,“ napsal na Twitter.

Domů
Sdílet
Diskuse