Dnes Pátek - zatazeno 2°C
Zítra Sobota - skorojasno 6°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

V Prádelně je možné až do konce srpna vidět „Třináctku” Ladislava Hojného

Ani o letních měsících není přerušen výstavní program Galerie Prádelna při Komunitním centru Prádelna v Holečkově ulici. Minulý týden v pátek se uskutečnila vernisáž výstavy kreseb akademického malíře Ladislava Hojného, kterou budou mít návštěvníci možnost zhlédnout až do konce srpna. Informoval o tom radní Prahy 5 Petr Lachnit (ANO).

Po dvou letech se do Galerie Prádelna vrátil ak. mal. Ladislav Hojný, tentokrát s výstavou nazvanou „13× všechno v jednom”, která představuje třináct tematických „kartonů”, každý s množstvím kreseb jednotlivé téma zachycujících. 

Jedná se opulentní množství kreseb, ke každé by autor mohl napsat komentář o jejím původu – jedna je pro Playboy, druhá pro Slovenské dotyky, další pro seriál „Srandičky” atd. Některé kresby pocházejí z autorových „minutek” z polí, podle kterých doma kreslil barevné varianty, část má původ v jeho desetiletém kreslení středočeského venkova. 

Dost kreseb je převzatých ze „zcestných zápisků” – cestopisných reportáží, přičemž Hojný věnoval pozornost i skicám, jejichž živost se tak těžce převádí do finálních kreseb. Dle vlastních slov se ale autor při sestavování kartonů “slušně bavil a plnil tak úkol svého života jako zábavu, byť to byla práce.” 

Těch třináct klipů v Galerii Prádelna se pro Hojného stalo inspirací k výstavě „Výlety venkoncem vůkol”, kterou už má rozpracovanou ve skicách. Navíc prý uvažuje o konci svého vystavování v roce 2029 právě také na tomto místě. 

Svým osobitým způsobem výstavu vysvětluje: „Název výstavy má svůj křesťanský původ, ale v jiných souvislostech. Slyšel jsem kněze, jak říkal: díval sem se na své akvárium a uvědomil si, že tak je to s Bohem – on je akvárium a my ty rybičky, co v něm plavou. A já dodávám, že to akvárium musí bejt děsně veliký, aby se tam vešly i velryby. Jo”. 

Ladislav Hojný vystudoval v letech 1963 až 1969 užitou a propagační grafiku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením profesorů Josefa Nováka a Antonína Strnadela. V letech 1969 až 1989 působil jako grafik v redakci časopisu Ahoj na sobotu, poté pracoval v různých periodikách a od roku 1993 do roku 2004 byl grafikem v redakci časopisu Ministerstva vnitra ČR Veřejná správa a současně kreslil drobné satirické kresby pro českou mutaci pánského časopisu Playboy.

Získal zvláštní cenu v soutěži ČSN za grafickou úpravu časopisů, byl odměněn za ilustrace, za grafické listy (k 100. výročí ND), publikován v knížce Současná česká typografie. Od roku 2003 kreslí a píše Výlety do malých a nejmenších obcí Středočeského kraje, jimiž dokumentuje mizející venkov. Sám sebe označuje cimrmanovským přídomkem „chodící, kreslící, píšící“ nebo zkratkou v.v.v.v., tedy vlastivědný vycházkář ve výslužbě.

„Po dvou letech se do Galerie Prádelna vrací malíř Ladislav Hojný. Tentokrát připravil koncepční dílo zpracovávající z různých pohledů jeho oblíbené číslo 13. V souvislosti s ním zmiňuje, že předběhl samotného papeže Františka, který je také propagátorem třináctky. Kromě samotných exponátů autor připravil dle svých slov ,pikantní´ vernisáž, neboť již před lety uvedl bývalý šéfredaktor Světa v obrazech, Hojného vernisáže nemají v zemi pod Řípem dvojníka. Těšit se můžete tedy nejen na kvalitní výtvarné řemeslo, ale především na charisma a moudrost uznalého muže, jehož hlavním životním smyslem je radost,“ uvedl při zahájení výstavy radní Petr Lachnit.


Autor: Cen

Jarní koncert v kostele sv. Michaela Archanděla

24. dubna 2024 v 07:25

Jarní koncert se koná 1. května v kostele sv. Michaela Archanděla. Vstupné je dobrovolné.

Sunny Swing – Adéla Zejfartová

24. dubna 2024 v 06:40

Adéla Zejfartová vystoupí v KD Mlejn 25. dubna v 19:0 hodin.

Ladislav Pazdera na Vyšehradě

22. dubna 2024 v 10:31

Ladislav Pazdera se zcela oddal hře na akustickou kytaru a patří ke generaci hudebníků, která vyrostla bez žánrových hranic. Na Vyšehradě zahraje 25. dubna skladby ze svého posledního alba Chiaroscuro, kde zpracovává řadu stylově různorodých vlivů a přetváří je do velmi osobitých a jímavých...

Jarní část Věčné naděje zakončí jazzové a židovské písně

20. dubna 2024 ve 14:10

Jarní část sedmého ročníku festivalu Věčná naděje zakončí dva dramaturgicky výjimečné koncerty formace Petra Ernyei Quartet v čelákovické vile Volman. Pásmo jazzových a židovských písní odehrají 21. a 28. dubna, součástí akce bude také komentovaná prohlídka...

Komentovaná prohlídka výstavy Nahoru

20. dubna 2024 ve 13:17

Ve čtvrtek 25. dubna si budete moci pohovořit s autorkou výstavy Nahoru, která se koná v Galerii ve věži Novoměstské radnice v Praze 2.

Výstava: Český porcelán tří století

17. dubna 2024 v 08:00

Český porcelán tří století je vůbec první výstavou, která se pokusí ve zkratce přiblížit vývoj porcelánu vyrobeného na území Čech od jeho počátků až k dnešním dnům. Navíc expozice představí ucelenou historii českého a československého porcelánu poprvé z hlediska výtvarného vývoje, tedy...

Musica Florea objevuje raného Janáčka

17. dubna 2024 v 07:51

Co má společného Leoš Janáček a baroko? Soubor Musica Florea se představí novým koncertním programem v dubnu. Letos slavíme 170 let od narození tohoto významného skladatele a při té příležitosti se Musica Florea chopila jeho nejranějších kompozic, aby je postavila vedle skladeb z počátku italského...

Branický knižní malotrh 2024

16. dubna 2024 v 09:18

Druhý ročník knižního Malotrhu se koná v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Koncert Prahy 2 na Bastionu

15. dubna 2024 v 15:38

Cyklus Prahy 2 Hudba na hradbách na Bastionu je věnovaný převážně jazzu a dobré pohodě. V úterý 23. dubna můžete slyšet seskupení hudebníků, kteří se velmi dobře zapsali na naší hudební scéně a jsou příslibem pro tento žánr.

Josef Němec – Obrazy a kresby

14. dubna 2024 v 19:14

Kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene. Právě on je spolutvůrcem výpravné knihy.

Adéla Parmová a její Shakti: Výstava odhalí temná údolí a jasné vrcholky lidské duše

12. dubna 2024 ve 03:15

Pražská umělecká scéna se připravuje na zážitek, který propojí minulost, přítomnost a budoucnost skrze vizi umělkyně Adély Parmové. Umělecká výstava „Shakti [Power of Creation & Destruction]“ zvěstuje hlubokou a osvěžující cestu do temných údolí i jasných vrcholků lidské duše. Výstava Shakti...

Dubnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

11. dubna 2024 ve 12:21

Varhanní nešpory maltézských rytířů uslyšíte v pondělí 15. dubna od 17 hodin.

Další články
Nahoru