Musíte věřit ve své sny. Mladý badmintonista Filip Rataj sportuje i s hendikepem

Zveřejněno v Sport
Od - neděle, 7. srpen 2022 17:49
Musíte věřit ve své sny. Mladý badmintonista Filip Rataj sportuje i s hendikepem Foto: se souhlasem F. Rataje

Na první pohled byste u něj žádný hendikep nepoznali, Filip Rataj totiž používá na míru vyrobenou protézu. Mladý plzeňský badmintonista se narodil bez levé ruky, ale ani takový hendikep ho v jeho sportovní vášni nepřibrzdil. Naopak, sportů dělá hned několik. Kromě badmintonu hraje golfové turnaje, je brankářem florbalového týmu, zkouší fotbal, volejbal, chodí plavat, lyžuje, snowborduje. A každé pondělí vyráží do skautu.

„Z táty jsem udělal taxikáře. Vozí mě na dva tréninky denně, naštěstí mi zatím dává stoprocentní slevu,“ vtipkuje Rataj, letos patnáctiletý člen klubu BA Plzeň. Na Olympiádě dětí a mládeže, kterou v červnu hostil Olomoucký kraj, bojoval za ten Plzeňský. Ve čtyřhře a ve smíšené čtyřhře dosáhl na devátou příčku. A dál? K vysokým cílům se neupíná, sport si chce hlavně užívat.

I přes svůj hendikep dokážete konkurovat svým vrstevníkům, a dokonce je porážet. Cítíte mezi vámi rozdíl?
Nic takového nevnímám. Považuji se za sportovce jako každý jiný. Jediný recept je neustále trénovat, zlepšovat se a věřit ve své sny. Někdy sice nejde vše podle představ, mé omezení se projeví, ale nedělám si z toho velkou hlavu a jedu dál.

Sám se věnujete několika různým sportům. Který je nejoblíbenější?
Momentálně se zaměřuji především na dva sporty – badminton a golf. Ty jsou pro mě v současnosti číslo jedna a chtěl bych v nich být úspěšný. Ostatní sporty jsem trochu upozadil.

Na některé zápasy používáte protézu, na jiné ne. Podle čeho se rozhodujete?
V každém sportu je to hodně individuální. Často se rozhoduji přímo na místě. Například v badmintonu se mi s protézou lépe podává, ale hůře pohybuje. V soutěži jednotlivců tedy nastupuji výhradně bez protézy. Naopak v zápasech dvojic, kdy rozhoduje kvalita podání, hraji převážně s protézou. Měním to podle komfortu a potřeby.

Jste v tréninku něčím limitován?
Některé druhy tréninků samozřejmě absolvovat nemůžu, ale jinak má příprava probíhá poměrně standardně. Jde především o intenzitu a kvalitu tréninkových jednotek, ze kterých si snažím odnést co nejvíce. Psychickou přípravu zatím nepotřebuji, dokážu se na soutěže ve všech směrech nastavit sám.

A pokud jde o jiné sporty, kterým se věnujete?
Můžu prakticky všechno. Kromě vhazování autu ve fotbale. Ale já jsem tam útočník. (úsměv) Jinak s protézou žádné problémy nemám. Ruku večer hodím na nabíječku, ráno nasadím. Žádná věda. Co jí ještě chybí? No, bylo by skvělé, kdyby mohla střílet pavučiny jako spiderman nebo mít hák s navijákem. To by se mi hodilo do skautu.

Jak jste si užil start na Olympiádě dětí a mládeže?
Na medaili jsem určitě nepomýšlel. Chtěl jsem si tu výjimečnou akci především užít. Ale to neznamená, že nemám vyšší cíle. Žene mě touha utkat se s nejlepšími badmintonisty v republice a dokázat si, že jim můžu konkurovat.

Chtěl byste se v budoucnu sportem živit?
Rozhodně bych to chtěl někam dotáhnout. Pokus se to nepodaří, nic se neděje, ale rád bych u sportu zůstal. Pohyb je zábava, naplňuje mě ze všeho nejvíce. Nikdy nehodlám přestat sportovat.