Jak vypadá efektivní time management – a jak ho naučit své podřízené

Time management, tedy efektivní organizace času a práce, je klíčovou dovedností pracovníků v jakékoliv myslitelné oblasti. V dnešním článku se podíváme, na jakých základních principech a pilířích efektivní time management stojí a jak tedy můžete své podřízené vzdělávat v tom, jak navýšit svoji produktivitu, ulehčit si práci a méně se stresovat.

Ilustrační snímek

Nastavování cílů metodou „SMART“

Jak uvádí The Muse, žádný efektivní time management se neobjede bez správně nastavených cílů. Každý zaměstnanec si musí určit a napsat, čeho chce vlastně svojí prací dosáhnout, a tyto cíle definovat pomocí metody „SMART“ - cíle tedy musí být konkrétní (specific), měřitelné (measurable), dosažitelné (achievable), relevantní (relevant) a časově ukotvené (time bound).

Určování priorit

Nikdo nemůže stíhat vše a správné určování priorit je tedy při organizaci práce nesmírně důležité. Naučte své jednotlivé podřízené systém, podle kterého mají určovat priority svých úkolů.

Plánování práce

Alfou a omegou time managementu je plánovat si práci. Tedy nerozmýšlet se v danou chvíli náhodně, čemu se budu věnovat, ale mít už na začátku pracovního dne jasno v tom, na čem chci pracovat a co vše chci stihnout.

Delegace práce

Delegování práce je jedním z nejefektivnějších, ale také nejopomíjenějších a nejzatracovanějších nástrojů time managementu. Naučte své podřízené předávat si navzájem práci podle určitého transparentního a spravedlivého systému, který nebude dávat vzniknout žádným rozepřím.

Organizace úkolů

Nemálo důležitým pilířem úspěšného time managementu je funkční systém organizace úkolů – jejich sepisování, prioritizace, odškrtávání a přesouvání. Nepodceňujte práci s úkoly a naučte své podřízené využívat některý z mnoha softwarových nástrojů task managementu.



-mm-

Zdroj: The Muse - americký web s tipy pro rozvoj kariéry a dlouhodobý profesionální růst
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Muse