Jaký byl letošní Biofach? | Lovime.bio

Jaký byl letošní Biofach?

Netradičně v létě se letos konal Biofach, největší světový veletrh biopotravin. Ve dnech od 26. do 29. července 2022 zavítalo do Norimberka více než 24 tisíc návštěvníků ze 137 zemí. Tým Lovíme.bio byl už tradičně u toho.

Světový veletrh Biofach byl jako obvykle spojen s veletrhem přírodní a ekologické kosmetiky Vivaness. Po čistě digitálním setkání v roce 2021 se opět potkali naživo výrobci a obchodníci, politici, novináři a ostatní příznivci ekologického zemědělství, biopotravin a přírodní kosmetiky.

Akce nabídla řadu zajímavostí včetně zemědělského fóra v rámci kongresu či specializované výstavní plochy pro bezobalové koncepty. Klíčovým tématem však byly od počátku zásadní otázky dnešní doby, jako je ochrana klimatu, udržitelnost a globální potravinová bezpečnost.

Diskuse o aktuálních tématech, inovace a trendy, osobní rozhovory… a také nesčetné ochutnávky výrobků, které na svých stáncích nabízelo celkem 2276 vystavovatelů z 94 zemí: to vše čekalo na návštěvníky Biofachu po 29měsíční covidové přestávce. „Nálada v sálech byla působivá. Všude bylo slyšet, jak jsou lidé rádi, že se konečně zase vidí a že jsou opět v Norimberku“, popisuje atmosféru Andrea Hrabalová z Lovíme.bio

Letošní trendy veletrhu Biofach a Vivaness

Vedle současných globálních krizí a výzev, které přinášejí, určuje budoucí směr v odvětví biopotravin i nadále megatrend udržitelnosti. To je společná nit, která přímo spojuje všechny trendy veletrhu Biofach 2022.

Lidé, kteří se zabývají výrobou a obchodem, se snaží dosáhnout co nejmenší uhlíkové stopy svých výrobků, pečlivě zkoumají obaly a jejich ekologičnost, zaměřují se na místní suroviny a – pokud mají v nabídce maso nebo ryby – myslí na dobré životní podmínky zvířat.

Totéž platí i pro výrobky osobní hygieny: hlavními trendy letošního veletrhu Vivaness bylo „méně plastu“, „přírodní veganská kosmetika“, „holistická péče o vlasy“ a „lokální hrdinové“.

Ve světě přírodní kosmetiky je omezení plastů důležitým cílem. Výrobci tento cíl sledují nejen z hlediska obalů, ale také kvůli stále obávanějším mikroplastům. A stejně jako na trhu s potravinami se i na trhu s přírodní osobní péčí těší stále větší oblibě místní suroviny a přísady („lokální hrdinové“).

Nechyběli zástupci z České republiky

Na národním stánku zastřešeném Ministerstvem zemědělství se o pozornost mezinárodního publika ucházelo 16 firem: Amylon a.s., Cereabar s.r.o., České ghíčko s.r.o., DMHERMES TRADE s.r.o., EXTRUDO Bečice s.r.o., Beavia (dříve I love Hummus s.r.o.), King Food Bohemia s.r.o., Kitl s.r.o., NATU s.r.o., Orzo Coffee s.r.o. (Nekáva), Polabské mlékárny, a.s., POEX Velké Meziříčí, a.s., PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., SEMIX PLUSO spol. s.r.o., SOLEX AGRO, s.r.o. a Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o.

Další české firmy měly pronajaté vlastní výstavní prostory: COUNTRY LIFE s. r. o., ED&F Man Ingredients s.r.o., Lifefood Czech Republic s.r.o., Meruzalka s.r.o., Pet Farm Family s.r.o., Rawvolution s.r.o. (My Raw Joy), S&K LABEL spol. s r.o., Soyka s.r.o. a Wild & Coco s.r.o.

Účast firem na veletrhu BIOFACH je podporována v rámci dotačního podprogramu 9.H. Podpora účasti na mezinárodních veletrzích a výstavách v zahraničí (částečná úhrada pronájmu výstavní plochy, úhrada registračního poplatku). Pravidla upravují tzv. Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro daný konkrétní rok. Informace pro rok 2023 najdete v Proexportním okénku anebo na webu SZIF.

Nakouknout pod pokličku lze díky tradičnímu jednodennímu zájezdu na veletrh z Prahy, který organizuje náš tým z Lovíme.bio ve spolupráci se společností PROveletrhy s.r.o. Téměř čtyřicet příznivců tohoto odvětví mělo možnost se přijet inspirovat a strávit den v centru dění teď při letní edici v červenci 2022.

Tematické světy veletrhu BIOFACH

Sortimentu olivového oleje, vína a veganských produktů byly i v roce 2022 věnovány vyhrazené výstavní prostory, tzv. zážitkové světy Olivový olej, Víno a Vegan, kde nechyběly ochutnávky a speciální odborný program.

V zážitkových světech Olivový olej a Víno jde navíc také o ceny. Nejkvalitnější biovína jsou oceněny mezinárodní cenou Mundus Vini Biofach a olivové oleje cenou Olive Oil Award. Výherci Mundus Vini se vybírají ještě před zahájením veletrhu, zatímco o ceně za nejlepší olivový olej rozhodují přímo na veletrhu návštěvníci. Slepá degustace spojená s živým hlasováním byla jako vždy skvělým zážitkem, přičemž letošnímu ročníku opět dominovali producenti ze Španělska, Řecka a Itálie, zejména z oblasti Sicílie. Seznam oceněných olivových olejů najdete zde.

Co se týče mezinárodní soutěže biovín, vítězná vína mohli návštěvníci již ochutnat v degustační zóně „World of Wine Experience“. Již třináctý ročních soutěže Mundus Vini potvrdil rostoucí kvalitu přihlášených biovín. Z téměř 500 biovín z 11 zemí vybírala mezinárodní odborná porota už v polovině ledna. Nejlepší vína získala jednu velkou zlatou, 85 zlatých a 108 stříbrných medailí. Devět nejlepších vín ve své kategorii bylo navíc oceněno zvláštní cenou „Nejlepší biovíno“.

Nejúspěšnějším producentem biovín byla letos opět Itálie, která vede žebříček s 28 zlatými a 39 stříbrnými medailemi. Poprvé se na druhém místě umístila Francie s 20 zlatými a stříbrnými medailemi. Také španělská biovína zaujala jednou velkou zlatou, 13 zlatými a 19 stříbrnými medailemi. Úspěšný kvintet doplňuje Německo (11 zlatých a 16 stříbrných) a Rakousko se 4 zlatými a 8 stříbrnými medailemi. Dvě zlaté medaile získala také Česká republika, a to Pálava a Tramín červený ročník 2020 vinařství rodiny Kadubcových z Lipova. Více informací o soutěži najdete zde.

Přehlídka novinek Novelty Stands 2022

Pro návštěvníky hledající zajímavé produktové novinky a inspiraci byla připravena každoroční přehlídka nejzajímavějších novinek bio branže. V roce 2022 se přihlásilo 443 produktů (Biofach 364, Vivaness 79). O vítězích rozhodují sami návštěvníci a ocenění Best New Product Awards se uděluje v sedmi kategoriích: čerstvé potraviny; mražené potraviny; občerstvení & sladkosti, potravinářské výrobky na vaření a pečení; ostatní potravinářské výrobky; nápoje a nepotravinářské zboží.

Nechyběl ani zástupce z České republiky – svoji novinku Bio Kimchi jablko v kategorii čerstvých potravin do soutěže přihlásila společnost Beavia (dříve I love Hummus).

Mezi letošními vítěznými produkty zabodovala čokoládová proteinová pomazánka, mražené rostlinné koláče, čokoládová tyčinka Bílý nugát, sladké směsi na pečení Biovegan, celozeleninový základ na pizzu, bio vaječný likér Kikari a organická bezlepková těstovinová brčka.

Kongresy BIOFACH a VIVANESS

Na sedmi různých fórech (Obchod, Politika, Věda, Zemědělství, Udržitelnost, Biofach a Vivaness) proběhlo téměř 130 zasedání vedených špičkovými přednášejícími s cílem nabídnout inspiraci k ochraně klimatu a zvýšení odolnosti planety skrze produkci ekologických produktů. Vedle hlavního tématu „Organic. Climate. Resilience“ byly zkoumány otázky týkající se aktuálního vývoje a trendů na trhu a politického a legislativního rámce.

„Systém ekologického zemědělství již nyní nabízí řešení zaměřená na budoucnost a na udržitelnou proměnu naší kultury stravování, kterou je naším úkolem v příštích letech prosazovat. Letošní kongres má motivovat, inspirovat, vizualizovat budoucnost. Nástroje pro zemědělství budoucnosti již máme a nyní se musíme rozhodnout je využít,“ uvedla Tina Andresová, výkonná ředitelka Německého svazu výrobců biopotravin BÖLW.

Nově vzniklé zemědělské fórum nabídlo komplexní pohled na rozměry moderního ekologického zemědělství – od pěstování, chovu a porážky zvířat až po certifikaci a problematiku nástupnictví na farmě.

Politické fórum bylo věnováno možnostem dosažení 25 % ekologicky obhospodařované půdy do roku 2030, resp. 30 % dle cíle v Německu. Vyžaduje to revitalizaci vesnic, posílení regionálních struktur nebo dokonce inovativní měření zemědělské výkonnosti, které by ocenilo služby ekologického zemědělství pro společnost.

Program fóra pro udržitelnost se v oblasti politiky posunul ještě dále. Všechny zúčastněné strany musí ještě hodně pokročit, pokud chtějí do roku 2045 dosáhnout klimatické neutrality. Dobrou zprávou je, že fórum nabídlo spoustu inspirace. Ať už je tématem ekologická fair play, snižování emisí CO2 v obchodě, účtování skutečných nákladů, produkce humusu nebo klimatická kuchyně, nápady, projekty a zkušenosti řečníků poskytly motivaci k další transformaci a k včasnému nasazení osvědčených postupů.

Velký zájem tradičně sklidily bloky přednášek věnující se vývoji trhu biopotravin v Evropě, ve světě i jednotlivých zemích. Prezentace, včetně zveřejněné světové ročenky ekologického zemědělství, jsou k dispozici na webu  zde.

Setkání osobně i online

Veletrhy využily kombinace osobního zážitku i doplňkové přidané hodnoty v digitální podobě. Digitální rozšíření pomocí platformy talque umožnilo účastníkům připravit se předem na veletrh, domluvit si schůzky, využít funkci matchmakingu a sestavit si individuální program. Platforma nabízí řadu komunikačních nástrojů pro propojení všech účastníků veletržního párování, a to jak ve výstavních halách, tak na digitální platformě.

Díky digitální platformě talque mají účastníci po přihlášení možnost zpětně procházet přednášky, kdy část kongresu byla nahrávána. Celý program je dostupný na stránkách veletrhu zde.

Cena za výzkum BioThesis pro nejlepší studentské práce

Odvětví ekologického zemědělství usiluje o holistickou výživu, zdraví a spravedlnost. To znamená nejen produkovat kvalitní potraviny, ale také zajistit spravedlnost a udržitelnost v rámci celého řetězce. K přiblížení se těmto cílům je zapotřebí výzkum a inovace, součástí je i hodnocení bakalářských a magisterských prací zabývajících se výzvami v odvětví biopotravin a udržitelnou restrukturalizací potravinářského průmyslu.

Tématem první oceněné bakalářské práce bylo stanovení spravedlivé ceny pro biomléko při zahrnutí environmentálních a sociálních přínosů a zohlednění vhodného chovu dojnic (welfare). Druhá práce se věnovala separaci směsných kultur pšenice a hrachu, zlepšujících úrodnost půdy, za účelem užití v potravinářství.

Oceněné magisterské práce zkoumaly ochotu a motivy zákazníků zaplatit více za biopotraviny a kvantifikaci emisí plynoucích ze změn ve využívání půdy v důsledku spotřeby živočišných potravin v Německu. Ocenění byla studentům předána 27. července v rámci Biofachu.

Kongres STADTLANDBIO: Bio. Potraviny. Zemědělství

Souběžně s letní edicí veletrhů Biofach a Vivaness proběhl také kongres StadtlandBio, který nabídl prostor pro diskuzi na komunální úrovni v oblasti ochrany klimatu. Kongres byl určen pro zástupce státní správy, odborníky z úřadů, regionálních organizací a podniků. Představeny byly osvědčené postupy pro ekologická města a regiony v Evropě a budoucnost sítě německých ekologických měst a sítě ekologických měst Evropy. Součástí kongresu byly workshopy řešící ochranu klimatu ve vazbě například na regionální logistiku, veřejné stravování, zemědělství a půdu.

Příští Biofach: 14. až 17. února 2023

Termín dalšího setkání bio branže v Norimberku už je známý – do diářů si můžete zapsat termín 14. až 17. února. S týmem Lovime.bio se už teď těšíme na naši společnou výpravu v rámci tradičního jednodenního zájezdu z Prahy.

Rozhodnuto je již také o tématu kongresu Biofach 2023, který společně vypracují IFOAM – Organics International, BÖLW (Německý svaz výrobců biopotravin) a Biofach. Zaměří se na vztah mezi ekologickým zemědělstvím, transformací, globálním krizovým řízením a potravinovou bezpečností, včetně skutečných nákladů. Jaký potenciál nabízí ekologické zemědělství planetě? Jaké úkoly před sebou mají politici, média, společnost a konkrétně sektor ekologického zemědělství, tváří v tvář globálním klimatickým změnám a potravinovým krizím?

Dobrou zprávou je, že Biofach nabízí inspiraci v širokém spektru témat, ať už nám jde o emise CO2, potravinovou soběstačnost, péči o půdu nebo přírodní rozmanitost. „Bio“ je víc než jen značka nebo etiketa na produktu – znamená budoucnost ve znamení respektu k přírodě.

 

Další zajímavé odkazy:

Fotogalerie z Biofachu – https://www.biofach.de/en/news/photos
Fotogalerie Lovime.bio – https://eu.zonerama.com/Lovimebio/Album/8718989
Tiskové zprávy z Biofachu – https://www.biofach.de/en/news/press-releases/2022-biofach-closing-report-jbt0sd01rp_pireport
Záznam z tiskové konference 15. února 2022 – vývoj bio trhu v Německu (11:00 Diana Schaack, AMI), v Evropě a světě (34:40 Helga Willer, FiBL) https://youtu.be/JGvMaMQNfy0
Aktuální infografiky k vývoji ekologického zemědělství v českém jazyce najdete ZDE

 

Autorka: Andrea Hrabalová pro Lovíme.bio