Provozovatelé koupališť doufají v další horké dny, někde už lidé začali šetřit

  15:34
Koupací sezona právě v těchto dnech vrcholí. Návštěvnost se však na jednotlivých koupalištích v kraji liší. Zatímco některé areály si chválí čísla jako před covidem, jinde hlásí podprůměr.

Vodní areál Jih v Ostravě Zábřehu, kde se v pondělí teplota vyšplhala přes 30 stupňů Celsia. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„V momentě, kdy je pěkné počasí dva až tři dny po sobě, tak se dostáváme na 75 až 80 procent naší kapacity,“ okomentoval Rudolf Korčák, provozovatel koupaliště Ricco v Příboře. „V horkých dnech máme stejné počty návštěvníků jako před dvěma lety. Je to pro nás signál, že se vše vrací do normálu.“

Obdobnou obsazenost mívají tento rok také na Letním koupališti Karviná a spokojeni jsou rovněž ve Staré Bělé.

Naopak hluboko pod průměrem bývají počty lidí v areálech ostravské Sarezy. „V tuto chvíli je to opravdu hodně slabé, dokonce horší než během pandemie,“ sdělila mluvčí Sarezy Lenka Papajová.

Hlavní příčinou je podle ní špatné počasí. „Některé dny jsme koupaliště ani neotevírali. Hodně lidí je v tuto chvíli na dovolených mimo Ostravu a roli pravděpodobně sehrála také aktuální nedobrá ekonomická situace,“doplnila mluvčí.

Podobnou situaci řeší také ve Vratimově. „Může to být tím, že hodně lidí má hluboko do kapsy. Trochu nám ale pomohlo, když se lidé dozvěděli, že máme vstup za stovku a zavedli jsme platbu kartou,“ vysvětlil vedoucí vratimovského koupaliště David Roleček.

Provozovatelé se ale shodují, že sezona je v tuto chvíli na vrcholu. „Největší návštěvnost u nás v Příboře bývá první srpnový týden. Pak už ta čísla většinou pomalu klesají. Ale uvidíme podle počasí...“ konstatoval Korčák.

Počasí ovlivňuje i samotnou délku koupací sezony. „V minulosti jsme se snažili držet až do poloviny září,“ řekla vedoucí Aquaparku Olešná ve Frýdku-Místku. „Doufáme tedy v další horké dny.“