Zlato (oz) / USD
2 340,76
0,99 %
Jistota ve vlastních rukou
0

Co by, kdyby…

Cena zlata rostla celý minulý týden a podle agentury Reuters za to může pokles výnosů amerických vládních dluhopisů. Podle analytika privátní banky Julius Baer Carstena Menkeho je všechno naopak, protože právě růst amerických dluhopisů tíží náladu na trhu zlata. Prognóza vysoké poptávky po slitcích bude pravděpodobně pokračovat. To by mělo udržet cenu zlata na vzestupu, tvrdí zase Simon Constable na webu Forbes.com.

Průměrná cena zlata v letošním roce je 1 854 dolarů za unci. Letos v březnu bylo také dosaženo rekordní ceny 2 069,89 dolaru za unci. Ilustrační foto: iStock

A hromadí se další spekulace. Kdyby vzrostla nezaměstnanost, mělo by to signalizovat zpomalení ekonomiky, to by mohla být předzvěst recese a pak by americká centrální banka (Fed) nezvýšily úrokové sazby a investice do dolaru by stagnovala. Nebylo by pak lepší investovat do něčeho jiného? Když se však nezaměstnanost sníží, bude všechno naopak?

A tak se vzápětí řeší, kdo co řekl. „Tvůrci politiky Fedu tento týden signalizovali, že centrální banka je i nadále odhodlaná dostat americké sazby na úroveň, která výrazněji omezí ekonomickou aktivitu a naruší nejvyšší míru inflace od 80. let,“ přisoluje Reuters.

„Většina investorů je na vedlejší koleji, protože mezi USA a Čínou panuje napětí, takže si lidé nejsou jisti, co se stane,“ vylepšuje situaci Brian Lan, výkonný ředitel dealera GoldSilver Central.

PSALI JSME: Zlato stále posiluje

Podle Eda Moyi, hlavního tržního analytika společnosti OANDA, se po silných amerických ekonomických datech a výnosech vrátila chuť k riziku: „Hlavním hnacím motorem zlata bude hodnocení Wall Street ohledně toho, kolik masivnějších zvýšení sazeb Fedu zbývá.“

„Zklamání z ekonomických dat přimělo Fed zpomalit zvyšování sazeb,“ dovršuje opačným tvrzením chaos Madhavi Mehta, hlavní analytik Kotak Securities.

„Vypadá to, že šance na zvýšení sazby o 75 bazických bodů jsou na stole, a to by mohlo udržet podporu dolaru, což by nyní mělo ztížit růst zlata nad 1 800 dolarů. Navíc si lidé myslí, že pokud úrokové sazby porostou, držení dolaru by mohlo mít větší smysl, než držení zlata,“ dodává Brian Lan.

PSALI JSME: Záporný vztah úroků a zlata je jen mýtus

Oproti tomu Caroline Bainová, hlavní ekonomka komodit ve společnosti Capital Economics zcela protikladně, ale v souladu s realitou považuje zpřísnění měnové politiky americké centrální banky za jeden z faktorů, které by mohly drahý kov podpořit.

„Cena zlata je nyní blízko cyklickému minimu… měla by se trochu oživit, protože trhy budou zohledňovat vyhlídky na zpřísnění měnové politiky v USA,“ řekla pro server Zawya.

Jak uvádí Nasdaq.com, průměrná cena zlata v letošním roce je stále 1854 dolarů za unci. Letos v březnu bylo také dosaženo rekordní ceny 2069,89 dolaru za unci. Ve světle čistých fakt se držitelé zlata nemají zjevně čeho obávat. Trhy řeší, co by, kdyby, spekulanti zmítají cenou i o sto dolarů na obě strany, leč majetek uložený ve zlatě zůstává po generace stále stejně zlatý.

PSALI JSME: Macleod: Zlato je a vždy bylo jedinými skutečnými penězi

(rek)

Další z kategorie Zlato