„Drž hubu, kr*vo bolševická.“ Nemůže zapomenout na slova stařenky. Zastal se Babiše

09.08.2022 10:41 | Ze sítí

Narušování politických mítinků v podobě, jak se to děje při setkáních expremiéra Andreje Babiše (ANO) s voliči, je podle někdejšího statutárního místopředsedy ČSSD a právníka Michala Haška nešvarem, který se v budoucnu může dotknout i současné vládní koalice. „Včerejší vláda může být dnešní opozicí,“ varoval kabinet a odkázal na shromažďovací právo. Vzpomenuto bylo i házení vajec na expremiéra Paroubka. Již tehdy se mluvilo, že za „vaječným útokem“ na politiky z ČSSD stojí jedna ze stran současné koalice SPOLU.

„Drž hubu, kr*vo bolševická.“  Nemůže zapomenout na slova stařenky. Zastal se Babiše
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Andrej Babiš v Příbrami

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Expremiér Andrej Babiš si stěžuje, že se situace během jeho cest po Česku začala vyhrocovat především v posledních týdnech. Během jeho setkání s voliči, na které vyráží se svým obytným vozem, se prý již setkal se značně agresivními odpůrci.

„Odpůrci začali být vulgárnější a agresivnější. Přibližují se stále blíž k obytňáku, k lidem, kteří za náma pokojně přišli, aby se dozvěděli naše názory. Začali napadat lidi, kteří si v rámci demokratického procesu přišli poslechnout ostatní a diskutovat,“ tvrdí bývalý předseda vlády.

Míní, že jde o „organizované skupiny“, které dle něj svolávají často také místní zastupitelé či radní z řad stran vládní koalice.

„O mě nejde, mě nezastraší, ale lidé, kteří si za námi jdou pro podpis nebo si jen popovídat, si to nezaslouží. Nikdo z nás nechce, aspoň doufám, aby situace dál eskalovala a došlo k násilí,“ řekl Babiš a vyzval rovněž předsedy koaličních stran, aby svým voličům poslali vzkaz, aby se na mítincích chovali slušně, nebyli agresivní a nenapadali ostatní účastníky.

Že jsou některá setkání s voliči dosti vyhrocená, dokazuje například incident z Babišova setkání v Domažlicích. „Jste hnusnej jako ten dědek zkurvenej, slovenskej estébák,“ padalo na setkání od demonstrantů k přítomným za hlasitého pískání a vše na akci vyústilo k fyzické potyčce dvou žen. 

Podobně vyhrocený byl kupříkladu i Babišův výjezd do Tábora. „To jsou fašisti a nacisti! To jsou voliči SPOLU a Pirstanu! To jsou lidi, kteří jsou nebezpeční,“ vymezil se ostře proti demonstrantům Babiš na tomto setkání.

Následně se vyjádřil s tím, že šlo jen o citaci článku z deníku Právo. „S násilným narušováním mítinků politických konkurentů začali ve větší míře již před sto lety fašisté (Itálie) a nacisté (Německo). Je dobře, že dnes se v Evropě již nic takového neděje. Lidstvo udělalo od té doby obrovský pokrok,“ zmínil Babiš text, jenž vyšel ve čtvrtečním deníku Právo, jehož autorem byl právník Petr Kolman.

Právě Petr Kolman nyní na narušování Babišových mítinků znovu reagoval. Odmítl, že by měl vyslyšet kritiku a přijmout, že je toto narušování „v pořádku“. „Ne není. Je to protiústavní,“ vyjádřil se.

Připojil také vzpomínku týkající se setkání sociální demokracie: „Kdysi mi takřka osmdesátiletá členka ČSSD vyprávěla, jak napomenula mladé hochy, kteří házeli vajíčka na pana Paroubka a další členy vedení tehdejší ČSSD. A víte, co jí ti mladí lidé, ve věku jejích vnuků řekli? ‚Drž hubu ty bolševická krávo.‘ A to jejího otce, starého socdemáka, věznili právě komunisté…“

Vejce letěla na někdejšího ministerského předsedu Jiřího Paroubka v roce 2009 a při mítinku ČSSD na pražském Andělu tehdy i přes snahu bránit se deštníky, mnohé z nich zamířili přímo na politiky a Paroubek společně s Lubomírem Zaorálkem i Jaroslavem Tvrdíkem skončili na pódiu obaleni do vaječné melanže.  

„Jednalo se o bezprecedentní útok na politickou kulturu, slušnost a vžitá demokratická pravidla,“ ohradil se tehdy Paroubek na pozdější tiskové konferenci v Lidovém domě a stejně jako Babiš dnes, i on tehdy tvrdil, že šlo o „organizované a ne spontánní útoky“.

„Plnou morální odpovědnost nese ODS,“ vyřkl s tím, že „vrhači vajec“ byli oděni do modrých stranických triček.

ODS se tehdy od vaječného útoku distancovala a vyzvala své příznivce, aby v konání případně nepokračovali, jelikož tím škodí straně.

Vejce na Babiše naposledy letěla v Sezimově Ústí, všechna tři jej ale minula. Nebylo to přitom poprvé. Vajíčka již na expremiéra letěla loni v srpnu a tehdy jej i zasáhla. Vaječný útok tehdejší předseda vlády připisoval lidem nesouhlasícím s očkováním proti covidu-19. „Dorazili zřejmě příznivci Volného bloku, tedy lidé, kteří stojí proti očkování a opatřením,“ řekl tehdy Babiš televizi CNN Prima News.

Že může narušování Babišových mítinků na hraně zákona, sdílel také exnáměstek vnitra v Babišově vládě a někdejší statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek „Rozmáhá se nám tu takový nešvar. Narušování politických shromáždění názorových oponentů. Záměrně píši obecně, protože včerejší vláda může být dnešní opozicí a obrazně zítra to může být zase jinak,“ vyjádřil se a sdílel výňatky ze zákona o právu shromažďovacím.

Podle současného ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) však možná k ostré atmosféře svých setkání přispívá možná i sám Babiš.  „Je potřeba se ptát, jestli k tomu nepřispívají i ti lidé, kteří stojí na pódiu. Pokud Andrej Babiš označí svoje odpůrce za fašisty a nacisty, tak je to něco podobného, co dělá Vladimir Putin vůči Ukrajincům,“ myslí si Rakušan.

„Je to něco absolutně nemístného a musíme si klást otázku, jestli právě takovéto výroky tu atmosféru na náměstích v České republice nevyhrocují někam, kde bychom ji nikdy mít nechtěli,“ doplnil po ČT24.

Maxim Tomoszek z katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci pak v pondělní Devadesátce ČT24 řekl, že nelze odpůrcům možnost projevení nesouhlasu uzmout. „V situaci, kdy dochází k fyzickému násilí mezi účastníky (shromáždění), tak je zásah nutný a je nutné je oddělit. Když dochází k vyjádření protinázoru, tak k němu však musíme být velmi vstřícní, protože právo shromažďovací náleží všem. To znamená, že na shromáždění může přijít i člověk, který nesouhlasí. Právě proto je veřejné. A ne, že si pozvu vybrané lidi, kteří se mnou souhlasí,“ vyjádřil se Tomoszek.

Dodal, že pokud část účastníků mítinku či protestu reaguje na projev řečníka nesouhlasně v danou chvíli píšťalkami, je to v pořádku. Problém má nastat v momentě, kdy je hluk souvislý a velmi silný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…