NOVÁ SCÉNA: EFEKTIVNĚJŠÍ NEŽ REKONSTRUKCE KINA

René Stejskal

8. 8. 2022

Město Frýdek-Místek má zpracovanou studii na výstavbu nového divadelního sálu, který vytvoří po propojení s Národním domem a budovou bývalé záložny nové kulturní centrum. Na něj navážou úpravy Hlavní třídy tak, aby se kulturní centrum stalo součástí města a bylo dosažitelné pěšky z místeckého náměstí.

„Frýdek-Místek je velkým městem, které si zaslouží kvalitní a důstojný divadelní sál. Představitelé kultury už o něj usilují dlouhé roky. Do jeho výstavby se ale pustíme, až se postaráme o potřeby našich občanů. Zachováme dotace do všech potřebných oblastí a průběžně je budeme navyšovat. Plánujeme investice do škol, zachováme dotovanou MHD a nebudeme zvedat poplatky za komunální odpad. Až poté se zaměříme na nový sál a budeme se snažit získat evropské i národní dotace. Rozhodně to nebude na úkor našich občanů,“ ujistil primátor Petr Korč (Naše Město F-M). 

Divadelní sál, který městu citelně chybí, měl původně vzniknout v kině Petra Bezruče po rozsáhlé rekonstrukci. Ovšem přístavba Národního domu s divadelním sálem pro 450 diváků a druhým menším sálem se 100 místy je pro město výhodnější z hlediska provozních nákladů. Divadelní sál bude mít elevaci – stoupající hlediště, dobrou akustiku a bude se dát lehce přestavět pro divadlo nebo koncerty. Navíc nová budova bude energeticky úspornější. Cena u obou projektů je přitom srovnatelná. V současné době kino funguje v Nové scéně Vlast, druhé kino město nepotřebuje.

„Někteří zhrzení opoziční zastupitelé začali před volbami lhát o ceně výstavby a chtějí vymyšlenými čísly získat politické body, protože nemají žádná jiná témata. Byli to ale právě oni, kteří v době, kdy vedli radnici, odkládali důležité opravy, neinvestovali do rekonstrukcí a tím způsobili například vážný stav budovy Národního domu, kterou proto čeká náročná rekonstrukce. Ale zpátky k novému sálu. Zásadní pro určení ceny je objem obestavěného prostoru, který se počítá v metrech krychlových neboli kubících. Jeden kubík vychází dle současných cen na 12 tisíc korun. U rekonstrukce kina Petra Bezruče by se jednalo o 24 tisíc kubíků, u Nové scény je to o pět tisíc kubíků více, tedy 29 tisíc. V potaz se ale musí vzít nutné bourací práce bývalého kina, které by činily minimálně 13 milionů korun, takže v dnešních cenách by rekonstrukce starého objektu vyšla na 301 milion, zatímco výstavba nového sálu na 348 milionů. Vzhledem k úsporám provozních nákladů a energií se tento rozdíl městu vrátí ve velmi krátké době,“ vysvětlil náměstek primátora pro investice, finance a rozpočet Jiří Kajzar. (Naše Město F-M).

„Cenově srovnávat výstavbu nového sálu a rekonstrukci kina stejně nemá smysl. Studie jasně ukázaly, že přestavba kina Petra Bezruče na víceúčelový kulturní sál je nevhodná, protože to stavební dispozice prostě neumožňují. Budova kina je příliš malá, aby se tam vše potřebné vešlo. Ve skutečnosti by nešlo o rekonstrukci, ale demolici a novou stavbu,“ poukázal radní pro kulturu Jakub Tichý (Piráti). „Přístavba Národního domu je smysluplná v tom, že se může s Národním domem funkčně a organizačně propojit, což přinese významné provozní úspory,“ dodal Jakub Tichý s tím, že je nutné, aby se do financování kulturního sálu zapojil kraj a stát. 

V okamžiku, kdy se rozhodneme pro nový divadelní sál, máme dvě cesty. Špatnou, tedy utratit stovky milionů za rekonstrukci se sporným výsledkem, nebo dobrou – postavit se srovnatelnými náklady dvousálový projekt, který bude splňovat ty nejnáročnější požadavky na provoz. Primátor Petr Korč (Naše Město F-M)