Startuje Celostátní setkání mládeže v Hradci Králové

Startuje Celostátní setkání mládeže v Hradci Králové

Zahajovacímu programu ve večerních hodinách předcházela dopolední tisková konference v budově královéhradeckého biskupství. Účastnil se jí redaktor Martin Weisbauer.

Konferenci zahájil generální vikář Mons. Jan Paseka, který zastupoval královéhradeckou diecézi. Ocenil fakt, že se setkání koná právě v Hradci Králové a v úvodu připomenul výrok papeže Františka z encykliky Fratelli tutti o církvi: „Církev je domov s otevřenými dveřmi, protože je matka. Podobně jako Ježíšova matka Maria chceme být církví, která slouží, která opouští domov a vychází ze svých chrámů, vychází ze svých sakristií, aby doprovázela život, podporovala naději, byla znamením jednoty, stavěla mosty, bořila zdi, zasévala semena smíření.“ K tomuto výroku přirovnal právě i Celostátní setkání mládeže a vyjádřil naději, že setkání bude bořit zdi a stavět mosty.

Otec Kamil Strak připomněl, že za založení tradice setkání mládeže vděčíme svatému papeži Janu Pavlu II. "Bylo to velmi moudré rozhodnutí. Cílem setkání je, aby mladí si srovnali to, co potřebují do svého života a zjistili, že být katolíkem není nic špatného," řekl. P. Strak.

P. Tomáš Hoffmann přiblížil historii vzniku nápadu zorganizovat setkání právě v Hradci Králové. (Více se můžete dozvědět v pořadu našeho královéhradeckého studia.) Zmínil, že setkání bylo původně plánováno na rok 2021, avšak vlivem pandemické situace bylo přesunuto na letošní rok. To přineslo také menší problémy například s ubytováním, vzhledem k tomu, že některá ubytovací zařízení nebo některé vysokoškolské koleje, které počítaly s pomocí v oblasti ubytování v roce 2021, letos nemohou slíbené kapacity vždy splnit, jelikož zde byly mezi tím zahájeny rekonstrukce nebo jiné aktivity.

Klára Kopecká pochválila spolupráci s Magistrátem města, který vyšel CSM vstříc, menší komplikace se objevily kvůli některým uzavírkám nebo opravám ve městě, se kterými nebylo v programu CSM počítáno.

Monika Hamplová představila některé hosty, kteří na CSM vystoupí. Jejich výběr je pestrý, stejně jako témat. Témata budou zahrnovat jak oblast duchovní, tak oblast praktickou i problematiku, která mladé nejvíce zajímá, ve formě diskusí nebo workshopů. Jako host nebude chybět například Marek Orko Vácha nebo náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).    

Účastníci budou mít k dispozici aplikaci (v apple store a v android GooglePlay), ve které najdou všechny informace včetně stravování, ubytování, přednášek nebo workshopů. V současnosti je přihlášeno okolo 4 tisíc účastníků počty se ještě zvýší o ty, kteří přijedou například na jeden nebo dva dny v průběhu setkání.

csm_22_tk_weisbauer

O nadcházející události referovali generální vikář královéhradecké diecéze Mons. Jan Paseka, dále otec Kamil Strak, ředitel Sekce pro mládež, otec Tomáš Hoffmann, vedoucí Diecézního centra mládeže, Klára Kopecká, manažerka celostátního setkání, Monika Hamplová, která má na starosti hosty a přednášky a Marie Kyliánová, vedoucí skupiny propagace.

Ve vysílání Proglasu zazněl rozhovor s KLárou Kopeckou, záznam je k dispozici na odkazu níže:

NyníKomorní hudba
Skladba: Sonáta pro klavír číslo 21 C durl opus 53 "Waldstein" - Allegro; Autor: Beethoven Ludwig van; Sóla: Gilels Emil - klavír
02:00Nejen chlebem (Rádio 7)
02:15Písně
03:00Oktáva
03:57Písně
05:40Radio Vatikán (slovenské...
05:57Myšlenka na den

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony