USA: Rusové na Ukrajině nasadí drony z Íránu. Už byli na školení

10.08.2022 8:04

Válka na Ukrajině pokračuje i na ukrajinském poloostrovu Krym, který od roku 2014 ovládá Rusko. Sociální sítě obletěla videa několika mohutných explozí na vojenském letišti Saky v Novofedorivce. Ukrajina se k více než deseti explozím nehlásí a Rusko tvrdí, že explodovalo jen několik kusů letecké munice. Podle CNN jeden člověk zemřel. Mezitím ruské síly cvičí využívání íránských dronů. A Američané poskytnou 89 milionů dolarů na odminování ukrajinských vesnic, včetně odminování dětských hraček.

USA: Rusové na Ukrajině nasadí drony z Íránu. Už byli na školení
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký dron Predator

Ruskou leteckou základnou otřásla série explozí. Rusové tvrdí, že explodovalo jen několik kusů letecké munice a nebylo poškozené žádné z letadel. Z letecké základny Saky startovaly letouny k útokům na Chersonskou oblast, Záporožskou oblast a jiné regiony.  

Sergej Aksenov, šéf takzvané Republiky Krym, oznámil, že po útoku zemřel jeden člověk. Dalších 9 osob prý bylo zraněno. Mezi zraněnými se údajně nacházejí i 2 děti.

„Situace je lokalizovaná a je pod kontrolou. Znovu opakuji: v oblasti neprobíhá žádná všeobecná evakuace. Přesídleni budou pouze obyvatelé domů nacházejících se v těsné blízkosti vojenského letiště," uvedl Aksenov na Telegramu.

Ze svých domovů bylo evakuováno asi 30 lidí, uvedl poradce šéfa krymské oblasti Oleg Kryuchkov.

„Ministerstvo obrany Ukrajiny nemůže určit příčinu požáru, ale znovu připomíná pravidla požární bezpečnosti a zákaz kouření na blíže neurčených místech," uvádí se v prohlášení ministerstva. „Fakt požáru může být využit teroristickou zemí v informační válce."

 

 

Z americké administrativy Joea Bidena zaznívá, že Rusové v posledních týdnech na území Íránu cvičí s íránskými drony, které by Kreml rád využil ve válce na Ukrajině.

„Během několika posledních týdnů ruští představitelé prováděli v Íránu školení v rámci dohody o převodech bezpilotních letounů z Íránu do Ruska," uvedl pro CNN americký představitel.

Írán prý začal Rusku předvádět bezpilotní letouny Shahed-191 a Shahed-129, známé také jako UAV (Unmanned Aerial Vehicles), na letišti Kashan jižně od Teheránu v červnu, oznámili američtí představitelé pro CNN. Oba typy bezpilotních letounů jsou schopny nést přesně naváděné střely. Tyto drony by se měly stát protiváhou tureckých Bajraktarů. Ukrajinská vláda žádala Spojené státy o dodávky modernějších strojů, ale Američané drony prozatím neodeslali z obav, že by si to Rusové mohli vyložit jako nepřípustnou eskalaci konfliktu.

Americké ministerstvo zahraničí také oznámilo, že poskytne 89 milionů dolarů na odminování Ukrajiny. Experti prý budou miny odstraňovat i z hraček, které podle ukrajinských úřadů nastražili ruští vojáci před tím, než byli vytlačeni z jedné ze stovek osvobozených obcí. „Toto strašlivé používání improvizovaných výbušných zařízení ruskými silami připomíná taktiku ISIS v Sýrii,“ zaznělo od ukrajinských úřadů.

Po společném telefonátu britského premiéra Borise Johnsona a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona oba politici prohlásili, že budou nadále podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruské agresi. Shodli se, že Západ nesmí schvátit „únava z války“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…