Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Výzkumníci našli středověký poklad. Co se ukrývalo v Novém Jičíně?

2 minuty radosti
Foto: NPÚ

Některé nálezy překvapí samotné odborníky, kteří se objevování věnují a je to jejich denní chléb. V Křižíkově ulici v historickém centru Nového Jičína památkáři pod jedním z domů našli umyté nádobí s vařečkou i s pecí, stovky skleněných kroužků z náhrdelníku a další artefakty. Informoval o tom server Novinky.

Poklad se pod zemí skrýval neuvěřitelných 600 let. Odborníci na něj přišli doslova náhodou v rámci archeologického průzkumu před rekonstrukcí objektu. „Historické vrstvy pod stávajícími podlahami nebyly porušeny inženýrskými sítěmi, takže jsme pec s ohništěm zachytili a zadokumentovali v celku. Stejně tak i keramické nádoby, které se zřejmě sušily po umytí, protože v nich nebyly stopy jídla. U nich byly pokličky a vařečky,“ prozradil archeolog Národního památkového ústavu František Kolář.

Kuchyň byla v minulosti součástí středověkého domu, jehož konstrukce byla částečně zděná a částečně dřevěná (roubená). Pod podlahou někdejší renesanční nádvorní světnice archeologové objevili také ohněm zdeformovaný železný rošt, který byl na původní dřevěné podlaze poblíž pece. Nechyběly ani stovky skleněných kroužků z náhrdelníku, visací pružinový zámek určený ke dveřím či truhlice, trojzubé vidle i hrot kopí. „Ten nález je unikátní proto, že se pozůstatky středověkých kuchyní v městských domech zpravidla nenacházejí, zvlášť ne v tak komplexním stavu. Kvůli stavebním úpravám domů od středověku až po současnost obvykle beze zbytku zanikají,“ objasnil Kolář. Nový Jičín tak nyní boduje v celorepublikovém měřítku. Nalezené artefakty budou po konzervaci uloženy v depozitářích Muzea Novojičínska, takže je zájemci budou moci spatřit.

Zdroj: Novinky, NPÚ

Související články

Zaručeně zlepší den

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Život na cestě je plný dobrodružství. Jak se na něj připravit?

Inspirace z knihovny: Život na cestě je plný dobrodružství. Jak se na něj připravit?

Sníte o tom koupit si dodávku a projet s ní svět, ale nevíte, jak na to? Co je potřeba? Kde začít?…