Cítí vaše dítě, když si hladíte těhotenské břicho? Tady je odpověď

Přidat na Seznam.cz

Jestli má většina těhotných žen něco společného, pak to, že nedokážou udržet ruce pryč od rostoucích dětských bříšek. Pro některé budoucí maminky může být neustálé dotýkání, hlazení, tření a držení bříška uklidňující. Pro jiné je to způsob, jak se cítit blízko miminka uvnitř.

Cítí vaše dítě, když si hladíte břicho?

Hmat je prvním smyslem, který se u vašeho miminka v děloze rozvíjí, ještě před zrakem a sluchem, připomíná web WhatToExpect. Ve skutečnosti se dvojčata pravidelně dotýkají a komunikují spolu již na začátku druhého trimestru. Když si hladíte bříško, nepochybně můžete najít malé části těla vašeho drobečka, jako je jeho zadeček, hlavička a končetiny, které trčí na všechny strany. A jakmile začnete cítit všechny ty kopance a pohyby plodu uvnitř vás, obvykle kolem 18. až 22. týdne, vaše miminko na palubě vás brzy ucítí také.

Jak miminka reagují na těhotenské hlazení bříška?

Reakce vašeho miminka na těhotenské hlazení bříška je velmi pozitivní, tvrdí odborníci, kteří stojí za některými výzkumy, jež zkoumaly doteky matky v těhotenství. Vědci prováděli sonografické snímky nastávajících žen během druhého a třetího trimestru a sledovali pohyby miminek, když na ně jejich matky mluvily, hladily je po břiše nebo ležely zcela klidně. Výsledky? Děti pohybovaly ručičkami, hlavičkami a pusinkami více, když se jich matky dotýkaly na bříšku, než když na ně maminky mluvily.

Jak se sblížit se svým dítětem během těhotenství

Kromě dotýkání se bříška existují i další způsoby, jak si během těhotenství vytvořit silné pouto se svým miminkem. Komunikujte se svým miminkem v děloze pomocí těchto jednoduchých nápadů:

  • Přehrajte si melodii. Seznamte svého rostoucího drobečka s oblíbenou hudbou, zatímco je v děloze. V polovině těhotenství je schopen slyšet tlumené zvuky!
  • Povídejte si s ním. Popisujte počasí, vysvětlujte, na čem pracujete, nebo jen vyprávějte o domácích pracích, které právě děláte. To všechno jsou malé způsoby, jak si od začátku vytvořit vazbu a naučit miminko slyšet váš hlas.
  • Přečtěte mu pohádku. Ne, na vštěpování lásky k jazyku není příliš brzy. Možná už sbíráte dětské deskové knížky pro příchod vašeho potomka, tak jich pár otevřete a čtěte mu už teď.
  • Začněte si psát deník. Veďte si knihu pro své dítě nebo si zapisujte své myšlenky do deníku. Můžete do něj zahrnout své fotografie s velkým bříškem, jména, o kterých uvažujete, aktuální lékařské informace a vtipné věci, které se staly během jednotlivých trimestrů.
  • Hlazení rostoucího bříška je jemný a intimní způsob, jak se spojit s miminkem a projevit mu lásku. Pohlaďte ho kdykoli, když se chcete sblížit, potřebujete povzbudit nebo mu chcete něco sdělit, ať už je to anekdota, speciální písnička nebo příběh, o kterém si myslíte, že by se mu líbil.

Zdroj: whattoexpect.com, Youtube