Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Invazivní rostliny spásají kozli. Kanadou se můžeme inspirovat i my

4 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Srpnové novinky z přírody jsou mezinárodní. Netýkají se jen České republiky, ale i Kanady a Skotska. V Krkonoších totiž pokračuje obnova Muttichových němých značek, které stojí za pozornost, v Ontariu zase povolali na boj s invazivními rostlinami kozly a ve Skotsku výzkumníci objevili novou houbu. Informoval o tom server Ekolist a České noviny.

Kudy kam? Značky napoví

V Krkonoších po zimě pokračuje obnova Muttichových němých značek, které navádí turisty k nejvýznamnějším horským boudám, vrcholům, osadám či obcím. Poněkud zastaralý způsob turistiky se hodí zejména ve chvílích, kdy si chce člověk odpočinout od technologií nebo se mu vybije telefon. „Takzvané Muttichovky jsou tradiční krkonošská záležitost, která má v terénu své opodstatnění. Málokdo zná přesný význam jednotlivých symbolů. Mnozí na ně dokonce pohlížejí jen jako na nějaké ornamenty. Faktem ale zůstává, že jak v minulosti, tak i nyní to jsou orientační značky, které mohou turistům v nesnázích pomoci,“ říká ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch. Muttichovky neudávají kilometrové ani časové údaje, ukazují pouze směr k danému místu natočením a šipkou v dolním okraji značky.

Značky, které budou letos v terénu rozmístěny, vznikly přes zimu v kovovýrobě v Lánově na Trutnovsku. Stejně jako ty původní jsou vyrobené z dvoumilimetrového ocelového plechu s odolnou povrchovou úpravou a natřené červenou vypalovací barvou. Němé značky jsou krkonošským unikátem, nikde jinde v Evropě se v této době nic podobného nepoužívá.

Když kozli zasahují

První pomoc přírodě někdy poskytne ona sama. Svědčí o tom případ v kanadské provincii Ontario, kde se klub ochránců přírody rozhodl vyčistit krajinu od invazivního řešetláku, který ohrožuje ekosystém chráněné lokality. Jeho členové do oblasti zarostlé řešetlákem přivedli kozly, kteří se vyznačují velkou chutí k jídlu a schopností pojídat a okusovat rostliny po celý den.

Ekologické řešení zafungovalo již v minulosti. Projekt byl zahájen před dvěma lety a podařilo se díky němu už vysadit 200 stromů. „Jakmile se místní příroda obohatí o původní druhy, přibudou také ptáci, včely, motýli a savci. Řešetlák jim neposkytuje vhodné prostředí ani potravu,“ řekla koordinátorka akce Jen Bakerová.

Ilustrační foto: Pixabay

Nová houba vykoukla ve Skotsku

Ve skotském pohoří Cairngorms byl objeven dosud neznámý druh houby z čeledi čirůvkovitých a parazitického rodu příživnic. To však není zdaleka všechno: kromě zcela nového druhu výzkumníci objevili i dvě houby, jejichž výskyt je ve Velké Británii novinkou. Jedná se o výsledek práce celkem 73 dobrovolníků, kteří minulé léto nasbírali 200 vzorků půdy, z nichž vědci ve Výzkumném ústavu Jamese Huttona extrahovali DNA a vytvořili přes 17 tisíc záznamů o 2 748 druzích hub. Vzorky pocházely z 55 hor Caringormského národního parku s nadmořskou výškou nad 914 metrů. „Spolupráce výzkumníků, ochránců přírody a místní komunity přinesla odhalení divokých a pozoruhodných druhů,“ uvedla Keilidh Ewanová z ekologické organizace Plantlife. Projekt podle ní přinesl cenný vhled do života hub vysoko v horách.

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Českých novin, Radio Canada, Ekolist

Související články

Zaručeně zlepší den

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…