Ňuňinka nakonec odcestuje místo Norska do francouzské Zoo Beauval

regiony

V roce 2019 proběhl v Zoo Ústí nad Labem kontrolní screening Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA).

Ňuňinka nakonec odcestuje místo Norska do francouzské Zoo Beauval
Pětatřicetiletá samice Ňuninka
9. srpna 2022 - 07:00

Mezi nalezenými nedostatky bylo i chovatelské zařízení pro orangutany, které nesplňuje optimální podmínky pro chov těchto vzácných lidoopů, tudíž ani neumožňuje příchod nového chovného samce. Zoo si je těchto nedostatků vědoma, a proto intenzivně jednala s koordinátorem Evropského záchovného programu o přesunu obou samic. V březnu byla odvezena Cantik do německé Zoo Rostock, kde se již plnohodnotně začlenila do chovné skupiny. Samice Ňuňinka měla najít nový domov v norské Zoo Kristiansand.

Vzhledem k administrativním komplikacím nebylo možné tento transport zrealizovat. Společně s koordinátorem chovu jsme proto začali hledat nové umístění v rámci EU. Ňuňinka tak nakonec nalezne nový domov ve francouzské Zoo Beauval,“ říká ředitelka zoo Ilona Pšenková. Obě zoo v tuto chvíli vyřizují potřebnou dokumentaci a transport by měl proběhnout na podzim letošního roku.

„Z umístění Ňuňinky do Zoo Beauval máme velkou radost. Kolegové mají s chovem orangutanů dlouholeté zkušenosti, a kromě toho je Zoo Beauval řazena mezi 10 nejlepších zoologických zahrad světa,“ říká hlavní zooložka Petra Padalíková.



Orangutani bornejští patří mezi tradiční a návštěvníky velmi oblíbené druhy. „Uděláme vše pro návrat tohoto významného druhu do Ústí. V tuto chvíli pracujeme na projektu nového pavilonu pro orangutany, který by měl vzniknout přebudováním stávajícího pavilonu slonů,“ dodává ředitelka Pšenková.

Ústeckénovinky.cz informoval Mg.Cs. Vít Lukáš, DiS., tiskový mluvčí, Zoo Ústí nad Labem.

(rp,usteckenovinky.cz,foto: Vít Lukáš, Zoo Ústí nad Labem)



Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?