Stavba obchvatu Dašic byla slavnostně zahájena

regiony

Začala stavba obchvatu Dašic, který napojí silnici II/322 na D35.

Stavba obchvatu Dašic byla slavnostně zahájena
Slavnostni poklepani
9. srpna 2022 - 11:30

Mezi Dašicemi a Kostěnicemi byla v pondělí slavnostně zahájena stavba obchvatu Dašic, který napojí silnici II/322 na dálnici D35. Investorem zcela nové tříkilometrové silnice za 477 milionů korun je Pardubický kraj. Zhotovitelem je sdružení společností Metrostav Infrastructure, Chládek a Tintěra Pardubice a PORR. Stavba by měla být dokončena ke konci roku 2023.

„Zahájení stavby obchvatu Dašic je nejen pro město jednoznačně významným krokem a pro nás završením velmi náročných příprav, a to především po majetkoprávní stránce. Finančně se jedná o prozatím největší dopravní stavbu, kterou jako kraj stavíme, protože samotná stavba vychází na 477 milionů korun včetně daně a k tomu 83 milionů archeologický průzkum, což byla částka, která nás všechny nemile překvapila. Vzhledem k tomu, že máme na tuto stavbu přislíbených 300 milionů korun od Státního fondu dopravní infrastruktury, tak budeme jednat o navýšení této částky. Kraj na sebe v roce 2017 převzal zodpovědnost za stát, ale nemůžeme z krajského rozpočtu krýt zvýšené ceny stavebních prací a materiálů. Navíc jsme začínali před pěti lety jen čárou na mapě, a to, že nyní zahajujeme stavbu v nové trase, je opravdu velký úspěch, protože zahajujeme de facto totožně s výstavbou přeložky silnice I/36 mezi Časy a Holicemi, kde je investorem Ředitelství silnic a dálnic," řekl hejtman Martin Netolický.

Obchvat Dašic, vzhledem k tomu, že se jedná o zcela novou stavbu, se nerodil vůbec snadno. „Příprava této stavby nebyla vůbec jednoduchá a chtěl bych poděkovat samosprávě Dašic za pomoc při jednáních s občany, kterým jsme se snažili vyjít maximálně vstříc, a proto došlo i k posunu trasování silnice. Bohužel delší dobu trvala jednání se soukromým vlastníkem pozemků, který prioritně bránil zemědělskou půdu, a jeho představy nešlo v zákonném rámci splnit. Nakonec jsme našli shodu, za což jsem rád," řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. „Pevně věřím, že to nejsložitější máme za sebou a v průběhu stavby nenastanou žádné větší komplikace a stavba bude dokončena v termínu,“ doplnil Kortyš.



Samotný tříkilometrový úsek silnice je i z technického hlediska velice zajímavý. „Ačkoliv se jedná jen o tříkilometrový úsek, tak i pro nás jako stavbaře se jedná o velmi zajímavou stavbu s celou řadou prvků. Jedním z nich je most přes řeku Loučnou, ale také tři okružní křižovatky či podchod pro pěší. Společně s kolegy uděláme maximum proto, abychom nejen občanům Dašic, ale i řidičům co nejdříve usnadnili život a obchvat města, kterým dnes projede přibližně 3 500 aut denně, vybudovali kvalitně a včas,“ uvedl Ing. Richard Rakouš za společnost Metrostav Infrastructure, která je ve sdružení s Ch&T Pardubice a POOR zhotovitelem stavby.

Pardubickénovinky.cz informoval  Mgr. Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

(jv,pardubickenovinky.cz,foto:kú)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif