U Jihlavy začaly opravy dálničních mostků, výrazná omezení si nevyžádají

  16:14
Ředitelství silnic a dálnic zahájilo opravy dvou dálničních mostků na D1. Za rekonstrukce propustků pro menší potoky na 117. a 118. kilometru na Jihlavsku stát zaplatí více než 17 milionů korun. Práce se obejdou bez výraznějšího dopravního omezení na dálnici.

Opravované mostky pod dálnicí u Měšína nejsou nikterak velké, jde pouze o takzvané tubosidery. Přesto by jejich oprava, která před pár dny začala, měla přijít na více než 17 milionů korun. Práce se obejdou bez výraznějších dopravních omezení. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Dva mostky poblíž Měšína na Jihlavsku jsou tvořeny takzvaným tubosiderem. Jde pouze o tři milimetry tlustý vlnitý plech kruhového průměru. A právě jeho koroze je důvodem opravy. „Objevuje se zejména v úrovni hladiny,“ podotkl Martin Buček z tiskového odboru Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Oprava bude spočívat ve vsunutí nové trouby z vlnitého plechu do stávající konstrukce a vyplněním prostoru mezi nimi pěnou. Zároveň budou koryta obou potoků nově zpevněna kamenem a betonem před i za mostem na délce zhruba patnácti metrů. Upraveny budou i dálniční příkopy poblíž mostků.

Pracovníci dodavatelských firem minulý týden dokončili drobnější úpravy jízdního pásu ve směru na Brno a osadili dopravní značení. Následně začala samotná oprava, která by neměla trvat déle než čtyři měsíce.

„Po celou dobu stavby bude provoz na dálnici v pravém i levém jízdním pásu zachován ve dvou jízdních pruzích,“ přislíbil Buček. Během opravy bude omezena pouze krajnice.

Nárazově a jen na dobu nezbytně nutnou pro provedení konkrétních úkonů by měla v obou místech být omezena rychlost na 80 kilometrů v hodině. Jinak se rekonstrukce mostků obejde bez jakéhokoli zdržení pro řidiče.

Autor: