Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hotel kmotra Bendy, kde se konal „covidový večírek“: Od státu dostal kompenzace 4,6 milionu

Autor: Mii - 
10. srpna 2022
16:45

Exministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) sice sliboval, že bývalý politik a teplický kmotr Petr Benda po zakázaném večírku v hotelu Prince de Ligne na provoz zařízení nic nedostane, ale realita nakonec byla jiná. Jak upozornily Novinky.cz, Benda na hotel v Teplicích dostal v rámci covidových kompenzací 4,6 milionu korun, a část až poté, co se večírek konal. Na pořádání akce, která se konala uprostřed pandemie a po které padlo několik pokut, upozornil minulý rok Blesk.

Řeč je o večírku, který se konal loni v lednu v Teplicích v místním hotelu Prince de Ligne. Ten patří Bendovi a bývalý politik zde slavil své 50. narozeniny. Na oslavu pozval spoustu prominentních jmen včetně expremiéra Jiří Paroubka, dnes už bývalého předsedy Národní sportovní agentury Milana Hniličky, místopředsedy Rady ČT Jiřího Šlégra či bývalého šéfa liberecké policie Vladislava Husáka, všechny se podařilo zachytit fotografům Blesku.

Oslava by za normálních okolností příliš pozornosti nevyvolala, jenže konala se uprostřed tvrdé covidové uzávěry. Žádné takto velké hromadné akce se tehdy pořádat nesměly, navíc účastníci na místě neměli roušky. Party tak vyvolala velké pohoršení, řada účastníků dostala za absenci roušky pokutu, někteří jako Hnilička nebo Husák dokonce rezignovali na svůj post.

Vyšetřování: Hotel žádné hygienické předpisy neporušil

Právě v návaznosti na večírek tehdejší exministr vnitra a místopředseda vlády Hamáček uvedl, že Bendův hotel se může s covidovými kompenzacemi rozloučit. „Pan Benda nedostane pravděpodobně ani korunu z kompenzací, na které by měl nárok jako podnikatel,“ uvedl Hamáček pro Seznam Zprávy.

Už před oslavou dostal Bendův hotel z programu Covid Ubytování od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) dotaci 830 tisíc korun. Jak ale zjistily Novinky, další peníze získal i po večírku, ačkoliv Hamáček tuto variantu odmítal. Na náhradu mezd šlo z programu Antivirus 3,8 milionů korun, v období po večírku více než 2 miliony. Celkem tak Benda obdržel od státu 4,8 milionů korun.

„Společnosti Prince de Ligne, s. r. o., bylo v období od 24. 4. 2020 do 28. 6. 2021 na náhrady mezd, na základě programu Antivirus, vyplaceno celkově 3 791 585 Kč,“ cituje server Úřad práce ČR, který zároveň podotkl, že výplatu peněz pozastavil v době hygienického šetření party. Mezi podmínkami kompenzací totiž bylo uvedeno, zaměstnavatel bude dodržovat pokyny a nařízení ministerstva zdravotnictví.

Nicméně u hotelu bylo nakonec vyhodnoceno, že žádné covidové předpisy neporušil. Ačkoliv měl být uzavřen a účastníci se nedovoleně shromažďovali. „S ohledem na skutečnost, že Úřad práce ČR není kompetentní k posouzení toho, zda došlo k porušení hygienických norem, obrátil se se žádostí o součinnost na Finanční úřad, Policii ČR, obvodní oddělení Litvínov, Krajskou hygienickou stanici v Ústí nad Labem a Magistrát Teplice (…) Žádná z uvedených institucí nepotvrdila, že by došlo k porušení hygienických předpisů,” uvedl úřad práce.

Video  Mejdan v hotelu Petra Bendy: Dorazil i expremiér Paroubek  - reportéři Blesku
Video se připravuje ...

blue_Moon ( 11. srpna 2022 06:13 )

Poněkud nechápeš uzavřenou společnost pár přátel v jiném lokálu.Tak tu nepředváděj hon na čarodějnice ve slovíčkaření.

agent ( 11. srpna 2022 00:13 )

Pokud nechápeš pojem "uzavřená společnost pár přátel" a "hosti" pak ti nepomůžu.

blue_Moon ( 10. srpna 2022 22:09 )

To není hon na čarodejnice, ale ve skutku zůstává to , že v uzavřeném hotelu a v uzavřené společnosti by těžko někdo jiný mohl oslavovat když po jiné kontrole šlapalo komando kontrol jinde kde chudák hostinský nalil pár hostům jak v zatemnění války usmolený pivo aby se vůbec udržel a obdržel likvidační pokutu. Máš poněkud dvojí metr k omluvitelnosti na uzavřený kumbál v "hotelu" pro jiné.

agent ( 10. srpna 2022 21:51 )

Už toho nechte, proboha. Slavil narozeniny s pár lidmi, v jeho, pro veřejnost UZAVŘENÉM hotelu. Ten hon na čarodejnice už je vážně na hlavu.

blue_Moon ( 10. srpna 2022 20:59 )

Bohužel se lapáš bubane nejenom Ty co je právě teď , nepřipustíš co bylo před tím ..
Jinak bys nakopala všechny "politiky" do jednoho ruxaku, protože žádný politik ti nedá jistotu , že s bude lépe..o to se musí každý postarat sám, v opačném případě se z člověka stává věčný stěžovatel na všechno v každé době.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa