Bloomberg: „Nejzranitelnější“ rozvíjející se trhy nyní čelí riziku recese eura


V úvodníku  kromě  dalšího konstatuji, že se mi  nelíbí  euro. Hodně nelíbí a nevěřím mu. Kvůli tomu, že pokud  ECB  začne potlačovat sazbou účinně  inflaci,  může  dostat  zejména Itálii do platební neschopnosti celkem snadno. A  zachraňování Itálie  naopak znemožňuje  potírání inflace.

Bloomberg  v následujícím  článku pracuje  s potížemi  jednotné evropské měny a  promítá je  na  budoucnost  tří středoevropských měn  – koruny, zlotého a  forintu.  Vychází  z toho velmi neradostné čtení! A určitě  to není  vinou mého překladače.

‘Most Vulnerable’ Emerging Markets Now Face Euro Recession Risk

„Nejzranitelnější“ rozvíjející se trhy nyní čelí riziku recese eura

  • Obchodníci počítají s klesáním na forintu, zlotém a koruně, když euro bude  oslabovat 
  • K válce na Ukrajině, nedostatku plynu se v regionu přidávají problémy s měnovým kurzem

Hlavní měny východní Evropy, které již trpí válkou na nedaleké Ukrajině, se chystají dostat další ránu z hrozící recese eurozóny.

Podle údajů shromážděných agenturou Bloomberg jsou obchodníci vůči maďarskému forintu, polskému zlotému a české koruně skeptičtější  než k jakákoli jiné měně rozvojových zemí kromě ruského rublu a turecké liry. A finanční giganti jako  Goldman Sachs Group Inc., Fidelity International a InTouch Capital Markets svorně soudí, že východní Evropa utrpí v případě oslabení eura více než jiné rozvíjející se trhy.

Tyto tři měny /CZK, PLZ, HUF – pozn.vlk/ jsou považovány za zvláště zranitelné vůči kolísající poptávce z oblasti 19 zemí s jedinou měnou, která nakupuje asi 60 % exportu každé země. Od ruské invaze na Ukrajinu také obchodují stále více v těsném závěsu s eurem.

Výstřižek

„Jsme opatrní a negativní vůči východoevropským měnám,“ řekl Paul Greer, peněžní manažer Fidelity International v Londýně, který sází na další poklesy zlotého a koruny vůči dolaru. Tento region „je nejzranitelnějším blokem na rozvíjejících se trzích v měnovém prostoru,“ řekl.

Zatímco Mezinárodní měnový fond varoval , že světová ekonomika může být brzy na pokraji recese, vyhlídky eurozóny vypadají obzvlášť hrozivě. Hrozí, že rekordní inflace a zvýšená pravděpodobnost přerušení dodávek elektřiny v Rusku způsobí propad v klubu jediné měny.

Východoevropské měny pravděpodobně zaznamenají největší poklesy na rozvíjejících se trzích, pokud euro dlouhodobě klesne pod paritu dolaru, vzhledem k tomu, že jsou vystaveny poptávce v rámci eurobloku a vzhledem k narušení dodávek  plynu, uvedli stratégové Goldman Sachs. Na konci července americká banka snížila svůj tříměsíční cíl pro euro na 0,99 dolaru z 1,05 dolaru.

„Evropa je v této fázi mnohem zranitelnější, takže je rozumné předpokládat, že centrální a východní měny budou mít horší výkon, zvláště pokud euro-dolar klesne,“ řekl Piotr Matys, hlavní měnový analytik společnosti InTouch Capital Markets.

Dvouciferný pokles

Měny regionu patří mezi nejvíce zasažené únorovou ruskou invazí na Ukrajinu. Od začátku války forint vůči dolaru oslabil o 17 % a vůči euru o 8 %. Zlotý v uvedeném období ztratil vůči americké měně 12 %, zatímco koruna se propadla o 9,4 %.

Rostoucí vazba měn na euro podtrhuje potenciál dalšího dopadu jakéhokoli oslabení společné měny. Při párování vůči dolaru mají všechny tři inverzní korelaci s eurem kolem minus 0,8, kde minus 1 by znamenalo, že se budou pohybovat kurzově  eurem vůči ostatním měnám.

Rychlé zpřísnění měnové politiky v Maďarsku prozatím pomohlo stabilizovat forint poté, co se v červenci propadl na rekordní minimum vůči euru. Měnu také tíží skutečnost, že vláda premiéra Viktora Orbána dosud nezajistila přístup do fondu Evropské unie pro obnovu po pandemii.

V Polsku úřady dosáhly většího pokroku v jednáních s exekutivou EU o přístupu k prostředkům na obnovu. Mezitím se centrální banka země blíží ke konci cyklu zpřísňování měnové politiky, což zvýšilo její klíčovou sazbu na 6,5 ​​% ve srovnání s 10,75 % v Maďarsku.

Nejstabilnější je česká koruna, a to především díky měnovým intervencím centrální banky. Měnová autorita minulý týden ponechala svou klíčovou úrokovou sazbu beze změny na 7 %, čímž naplnila plán nového guvernéra Aleše Michla zastavit agresivní utahování měnové politiky. To dá politikům čas na posouzení ekonomického vývoje a dopadu současné úrovně výpůjčních nákladů, napsal ve svém týdenním sloupku.

Vyhlídky pro region jsou smíšené, řekl Oliver Harvey, který v Deutsche Bank AG vede měnový výzkum pro střední a východní Evropu, Střední východ, Afriku a Latinskou Ameriku. Obavy o maďarskou ekonomiku byly zohledněny, zatímco koruna pravděpodobně začne zaostávat za svými regionálními protějšky, protože Česká republika ztrácí svou konkurenceschopnost a tempo intervencí se zmírňuje, řekl.

Ale pokles eura pod paritu by mohl zpečetit osud těchto tří měn.

„Pokud je pohyb pod paritou tažen faktory specifickými pro euro – tj. dalším zhoršením konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a přeléváním do ekonomiky eurozóny – CE3 by nedosahovala výkonnosti,“ řekl Harvey.

Tenhle  text Bloombergu vyšel daleko později,  než jsem na Kose ventiloval svoje pochybnosti ohledně koruny a  eura.

Ale  dnes potřetí,  nikomu nic nevnucuji, nikomu nic neradím. Máte nyní stejné  informace  jako já. Naložte s nimi  jak uznáte za  vhodné.

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.