Hlavní obsah

Křehké české eso. Tělo i doktory je třeba poslouchat, velí trenérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má za sebou parádní roky, kdy naplňovala pověst plaveckého talentu, jaký se rodí jednou za generaci. Dvě zlata na olympiádě mládeže, mezi dospělými evropský titul a vloni i šesté místo na hrách v Tokiu. Pro české plavání první olympijské finále po 21 letech. Jenže poslední rok je pro Barboru Seemanovou jako ze zlého sportovního snu. Na vině je křehké zdraví 22leté kraulařky.

Foto: Sportegy/Matěj Třasák

Česká plavkyně Barbora Seemanová má za sebou nelehký rok.

Článek

V zimě ještě na obě vrcholné akce v krátkém bazénu odcestovala. Na mistrovství Evropy v Kazani bojovala s nachlazením, zvažovala, že se odhlásí, ale nakonec zazářila na dvoustovce stříbrem. Ze světového šampionátu v Abú Zabí pak už odjela předčasně kvůli dýchacím problémům.

Potíže se vlekly, neodcestovala na mistrovství světa do Budapešti s tím, že se připraví na evropský šampionát, který ve středu začíná v Římě. Jenže přišla další komplikace – borelióza.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Barbora Seemanová (@bseemanova)

„Byl to pro ni hodně náročný rok, borelióza byla další rána,“ přikyvuje její trenérka Petra Škábová. Seemanová už je fit, po třech týdnech antibiotik prošla krevními testy, ale stihnout šampionát bylo nereálné. „Když jsem se na ni dívala teď v bazénu, vypadala dobře, má chuť do práce. Bylo mi líto, že nemůže jet, doufaly jsme v Římě v satisfakci,“ přiznala Škábová.

Má pověst kamarádské, ale přísné trenérky, u své elitní svěřenkyně však teď volí opatrnější taktiku a spíše ji brzdí. Loňský nabitý rok vedle velkých akcí vyplnila Seemanová sérií prestižních závodů Mezinárodní plavecké ligy, což si vybralo svou daň.

„Její organismus po olympiádě potřeboval odpočinek, přechodila nemoc a s jejím křehkým tělem se to svezlo do sezony. Připomnělo mi to rok 2018,“ říká Škábová. Tehdy Seemanovou jako vycházející hvězdičku zastavila mononukleóza. „Na čtyři měsíce musela být bez pohybu, doktoři hrozili, že když nebude poslouchat, už se k vrcholovému plavání nemusí vrátit,“ říká.

A Seemanová není úplně vzorný pacient. „Občas ji musím vyhazovat z bazénu, ať se vyléčí a nepřemýšlí, jak se dá trénovat s antibiotiky. Tělo i doktory je třeba poslouchat,“ ví trenérka a připomíná nepříjemnou historku po předčasném prosincovém návratu z Abú Zabí.

Bolesti zad a dýchací trable způsoboval zánět pohrudnice, po příletu Seemanová omdlela a při pádu ze schodů si zlomila žebra. „To už byl velký vykřičník, že nemůže přes závit,“ dodává Škábová.

Reklama

Související témata: