Exministryně Valachová čelí podezření z křivé výpovědi. Soudkyně dala podnět ke stíhání

Soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková dala státnímu zástupci podnět k zahájení trestního stíhání exministryně školství Kateřiny Valachové. Důvodem má být její možná křivá výpověď. Informoval o tom ve čtvrtek server Seznam Zprávy. Za zmíněný přečin hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová zasedla mezi delegáty s hlasem poradním a hosty na ochozu sálu Střelnice

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (archivní foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Valachová podle Hájkové, která soudila část dotační kauzy kolem bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, nemluvila pravdu, když u soudu vypovídala o pracovních a smluvních vztazích s advokátkou Petrou Novákovou. Ta poskytovala ministerstvu školství právní služby v letech 2016 až 2017, kdy Valachová byla v jeho čele.

Exministryně z řad ČSSD uvedla, že ji policie ani žalobci ohledně tohoto podnětu nekontaktovali. Státní zástupci to odůvodnili tím, že v kauze podali odvolání, kterým se bude nyní zabývat Městský soud v Praze. „Budeme čekat na to, jak důkazy posoudí odvolací soud, a až bude rozsudek pravomocný, tak podnět posoudíme,“ řekl serveru Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Městský soud uložil bývalému šéfovi FAČR Peltovi v kauze sportovních dotací šest let vězení

Číst článek

Server připomněl, že v květnu 2017 zasahovala na ministerstvu policie a obvinila Peltu a tehdejší náměstkyni ministerstva Simonu Kratochvílovou. Další část kauzy, která se dostala k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, se týkala krácení daně a Nováková v ní byla obžalována spolu s bývalým úředníkem ministerstva Zdeňkem Břízou. Soudkyně oba nepravomocně zprostila obžaloby. Nyní dokončila písemné znění rozsudku a v něm napsala o podnětu ke stíhání Valachové.

Valachová vypovídala u soudu i v hlavní části kauzy, v níž Pelta dostal loni v listopadu za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení a Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku. Pelta, Kratochvílová i státní zastupitelství se proti rozhodnutí na místě odvolali.

Valachová byla ministryní školství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) od roku 2015 do roku 2017. V reakci na kauzu manipulování sportovních dotací podala demisi. Případ stál místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve Fotbalové asociaci ČR vzdal z vazby. Svou vinu odmítají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme