Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Valachová křivě vypovídala?! Soudkyně dala podnět k jejímu stíhání, exministryně se brání

Aktualizováno -
11. srpna 2022
19:57
Autor: ČTK, simao - 
11. srpna 2022
10:11

Soudkyně z Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková, která soudila část dotační kauzy kolem bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, dala státnímu zástupci podnět k zahájení stíhání exministryně školství Kateřiny Valachové kvůli křivé svědecké výpovědi. Podle ní Valachová nemluvila pravdu, když u soudu vypovídala o pracovních a smluvních vztazích s advokátkou Petrou Novákovou. Ta poskytovala ministerstvu školství právní služby v letech 2016 až 2017, kdy Valachová byla v jeho čele. Informoval o tom dnes server Seznam Zprávy. Za zmíněný přečin hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Valachová uvedla, že ji policie ani žalobci ve věci nekontaktovali. Státní zástupci to odůvodnili tím, že v kauze podali odvolání, kterým se bude nyní zabývat Městský soud v Praze. „Budeme čekat na to, jak důkazy posoudí odvolací soud, a až bude rozsudek pravomocný, tak podnět posoudíme,“ řekl webu obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Valachová dnes na twitteru v reakci na zveřejněné informace Seznamu Zpráv doplnila, že „i kdyby bylo podáno 200 podnětů, pravdu to nezmění“. Kauza sportovních dotací se podle ní stala za jejími zády, bez jejího vědomí a vystupuje v ní jako klíčový svědek. „Samozřejmě jsem připravena vše orgánům činným v jiných trestních řízeních - i v přečinu zkrácení daně jiných obžalovaných - vysvětlovat,“ dodala.

„Já jsem mluvila pravdu a budu ji mluvit dál, rozhodně se nebojím. U soudu jsem mluvila stejně jako Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v roce 2017 po zásahu policie, tzn. žádné externí právní služby nebyly zjištěny,“ uvedla pro TV Nova dnes Valachová.

Video  Exministryně školství Valachová v problémech: Mluvila jsem pravdu a budu ji mluvit dál  - TV NOVA Official
Video se připravuje ...

Server připomněl, že v květnu 2017 zasahovala na ministerstvu policie a obvinila Peltu a tehdejší náměstkyni ministerstva Simonu Kratochvílovou. Další část kauzy, která se dostala k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, se týkala krácení daně a Nováková v ní byla obžalována spolu s bývalým úředníkem ministerstva Zdeňkem Břízou. Soudkyně oba nepravomocně zprostila obžaloby. Nyní dokončila písemné znění rozsudku a v něm napsala o podnětu ke stíhání Valachové.

Valachová vypovídala u soudu i v hlavní části kauzy, v níž Pelta dostal loni v listopadu za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení a Kratochvílovou poslal soud do vězení na 6,5 roku. Pelta, Kratochvílová i státní zastupitelství se proti rozhodnutí na místě odvolali.

Valachová (dříve ČSSD) byla ministryní školství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) od roku 2015 do roku 2017. V reakci na kauzu manipulování sportovních dotací podala demisi. Případ stál místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu ve Fotbalové asociaci ČR vzdal z vazby. Svou vinu odmítají.

Video  iSport podcast: Vše o Peltově dotační kauze. Jaké má argumenty, jak se případ odehrál?  - iSport TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 12. srpna 2022 16:42 )

holmi...... Článek je Valachové

hulmihosoudruhu ( 12. srpna 2022 11:47 )

Nejvíce preferencí má teď soudruh velkokapitalista Babiš, náš budoucí prezident.

defakto ( 11. srpna 2022 22:06 )

UFO1 ( 11. srpna 2022 20:08 )

Vzor pro školáky a pedagogy

hejhej ( 11. srpna 2022 20:03 )

Valachová lhářka a likvidátorka školství. Moc hloupá žena, nyní jí v hlouposti konkuruje předsedkyně PS Pekarová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa