05.08.2022 12:14

Tvorba studentek Katedry scénografie DAMU je přes léto k vidění v pražském metru

Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze společně s Divadlem DISK využívá od konce června nový výstavní prostor ve stanici Můstek metra A. Cestující, kteří metro opouštějí výstupem vedoucím přímo na střed Václavského náměstí, tak mají možnost seznámit se s tvorbou studentek Katedry scénografie DAMU, jež mimo jiné zahrnuje také část letošní klauzurní výstavy tradičně konané v Divadle DISK. Výběr scénografických ročníkových prací bude v metru k vidění ještě celé září; poté bude prostor k dispozici pro projekty, instalace či performance studujících z ostatních kateder DAMU a z Divadla DISK.

Anděla je studentkou Katedry scénografie (o obor má zájem stále méně mužů) na DAMU. Kvůli horku (klimatická změna) se musela se svým ateliérem přestěhovat do metra (vysoké nájmy). Má nehty od lepidla. Ráda skládá puzzle.“

Netradiční instalace ve výstavním prostoru v metru na Můstku je stylizována do podoby typického ateliéru, v němž tvoří studenti Katedry scénografie na DAMU. Nechybí v něm plakáty k inscenacím, kresby návrhů kostýmů, 3D makety konkrétních scénografických řešení, dekorace, rekvizity nebo fotografie z představení. Ukázky prací tak přibližují škálu výstupů, s nimiž musí studující zmíněné katedry studium absolvovat, a které pak v zásadě korespondují s tím, jak a co tvoří jako profesionální scénografky a scénografové v divadelní praxi.

Studenti DAMU nevyužívají v tomto případě netradiční prostor metra pro svou uměleckou tvorbu poprvé. V červnu měl na Můstku premiéru společný projekt stávajících studentů a studentek DAMU a FAMU s příchozími studentkami a studenty z divadelních škol v Charkově, Kyjevě a ve Lvově s názvem LANGUAGE BARRIER EQUAL. Hlavním tématem této interaktivní performance bylo zkoumání propustnosti jazykových a mimoslovních komunikačních bariér mezi Čechy a Ukrajinci.

Děkujeme Dopravnímu podniku hl.města Prahy za uvolnění prostoru k prezentaci umění.

www.damu.cz

Autor článku: Tereza Došlová, autorkou fotografií je Alex Chudá.