Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O místo v budějckém zastupitelstvu usiluje 11 stran a hnutí. Nejstaršímu kandidátovi je 92 let

Do komunálních voleb v Českých Budějovicích se zaregistrovalo celkem 11 stran a hnutí s celkem 467 kandidáty. Post primátora bude chtít obhájit Jiří Svoboda (ANO), o pozici budou usilovat majitel strojírenské firmy, zdravotní sestra, děkanka ekonomické fakulty nebo sportovní manažer.

Kandidátní listiny zveřejnil ve středu Český statistický úřad. Do komunálních voleb v Českých Budějovicích se přihlásily známé strany a hnutí, objevila se ale i nová uskupení jako Budějce a srdcem a rozumem nebo Českobudějovičtí Rozumně Naštvaní.

O post českobudějovického primátora bude za hnutí ANO usilovat jeho současný představitel Jiří Svoboda, za stranu Budějce srdcem a rozumem IT vývojář Jan Leština, za ČSSD a Nezávislé osobnosti Miroslav Joch, Společně pro Budějovice, což je společná kandidátka TOP 09 a KDU-ČSL, povede do voleb advokát a náměstek primátora Tomáš Bouzek, kandidátem za KSČM je Vojtěch Filip. První náměstek Juraj Thoma je kandidátem za hnutí Občané pro Budějovice, za Starosty a Nezávislé je to krajský zastupitel a sportovní manažer Jiří Fencl.

V letošních komunálních volbách budou o primátorský post usilovat také čtyři ženy. Za ODS je to děkanka Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity Dagmar Škodová Parmová, za Piráty zastupitelka Zuzana Kudláčková, ekonomka Marie Paukejová je kandidátkou za Českobudějovičtí Rozumně Naštvaní a kandidátkou za SPD je zdravotní sestra Monika Kroutilová.

Nejmladším kandidátem je za ODS osmnáctiletý Tomáš Kotnauer, naopak nejstarším je dvaadevadesátiletý Oskar Marek, který kandiduje za KSČM.

Senátní volby na Českokrumlovsku a Táborsku

V Jihočeském kraji se bude ve dvou obvodech volit také do Senátu Parlamentu České republiky. V Českém Krumlově kandiduje celkem pět kandidátů. Kromě senátora a starosty Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsy (ODS) je to například ředitel hospice Robert Huneš (KDU-ČSL), prachatický místostarosta Miroslav Lorenc (ANO), protipožární technik a zastupitel Kaplice Václav Mikeš (SPD) nebo vydavatel Jihočeských víkendů Dalibor Uhlíř.

Na Táborsku je devět kandidátů. Post bude obhajovat starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský, kterého tentokrát nominovali Jihočeši 2012. Za Piráty byl nominován vědec Martin Kákona, za ANO milevský radní Martin Kupec. Svou kandidaturu už před časem oznámil také ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. O senátorské křeslo bude usilovat také místostarostka Tábora Olga Bastlová, Jiří Machač nebo starosta Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek. Za SPD kandiduje filmový režisér Miloš Zábranský a za Svobodné místostarosta Chýnova Evžen Zadražil.

První kolo voleb do Senátu se uskuteční 23. a 24. září. Mandát získá kandidát, který v něm získá minimálně 50 procent plus jeden hlas. Pokud se tak nestane, postoupí dva nejúspěšnější z prvního kola do druhého, které se uskuteční 30. září a 1. října.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky volby, komunální volby, senátní volby, kandidátky, ANO 2011, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, České Budějovice, Jiří Svoboda, ODS, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL, KSČM, Český statistický úřad, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O místo v budějckém zastupitelstvu usiluje 11 stran a hnutí. Nejstaršímu kandidátovi je 92 let  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.