Jste letos na akciích ve ztrátě? Investorské ikony jsou na tom možná hůř než vy

Investujete? A jaký zatím máte rok? Pokud nemáte extra kliku, nejspíš jste v červených číslech. Pražská burza letos klesla o 13 procent a právě na ni směřuje většina akciových investic tuzemských retailových investorů. Přesto však na tom můžete být mnohem hůř. Nevěříte? Šéf investiční skupiny SoftBank Masajoši Son během posledních tří měsíců odepsal 23 miliard. V dolarech. 

Je to příběh velké vize, která však v těchto dnes dostává řádně na frak. Právě před pěti lety založil „Masa“ svůj první Vision Fund se 100 miliardami dolarů na akvizice společností, které podle něj budou hrát v budoucnosti prim. A tak Vision Fund, do kterého kromě Softbank vložila peníze i Saúdská Arábie či Apple, kupoval technologické akcie s „jednorožčími“ ambicemi Uber, Didi či Dash.

Jistě, občas se i Masa spálil. To třeba když poslal několik miliard na další expanzi Adamu Neumannovi, zakladateli co-workingových center WeWork. Chaoticky řízená společnost tehdy tyto peníze doslova prošustrovala a následně se propadla ze svého valuačního maxima na zlomek své původní ceny. Masa navíc musel Neumannovi poslat mnohasetmilionové odstupné, aby se z WeWorku stáhnul.

sinfin.digital