Jan Koller: Příběh muže, který se horko těžko vydrápal až na vrchol, míří do kin!

Jan Koller 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. srpna 2022 21:31

Režisér Petr Větrovský sleduje příběh obyčejného kluka, který se z vesnice dostal až k titulu jednoho z nejlepších fotbalistů v historii české reprezentace. Film o Janu Kollerovi dnes zamířil do kin a popisuje příběh sportovce, kterému ne všichni věřili, že to dokáže.

Koller strávil celé dětství a mládí v amatérských klubech na vesnické úrovni. Hrával například ve Smetanově Lhotě v jižních Čechách, a na větší úspěch to dlouho nevypadalo.

Na vině byl nejen nezájem o jeho osobu, ale například i dvoumetrová výška. Na vojně ho pak nechtěli ani do čtvrté ligy do divize v Písku, a sportovec začínal pochybovat, že svůj sen někdy naplní.

Vše se ale nakonec zlomilo, a to ve chvíli, kdy se dokázal dostat do rezervního mužstva Sparty Praha. Skrze kontakty získané na brigádě se dostal do rezervy a následně postoupil do prvního mužstva, do sestavy a začala jeho ligová kariéra.

Neměl to ale lehké. Dokument hovoří o šikaně, se kterou se setkal, i o následném odchodu do belgického Lokerenu, kde se zlepšil. Poté přestoupil do Anderlechtu Brusel a po zisku dvou titulů do Borussia Dortmund až k titulu v Bundeslize.

Jestli se dokument dostane i do těchto míst není jasné, čeští diváci si na něj ale mohou ode dneška zajít.

Témata: Jan Koller