Hlavní obsah

Sázky na prezidenta: Jaké jsou šance před druhým kolem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nová hlava státu se ujme funkce v březnu 2023.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy průběžně sledují a analyzují data od sázkových kanceláří, aby zjistily, kdo má největší šance na Hrad.

Článek

Seznam Zprávy dlouhodobě sledují vývoj kurzů u prezidentské volby. Ukazují šanci – pravděpodobnost – toho, že kandidát/ka vyhraje volby a stane se příštím prezidentem nebo prezidentkou.

Jak se vyvíjejí šance Petra Pavla a Andreje Babiše, kteří postoupili do 2. kola prezidentské volby?

Sázkaři před 2. kolem favorizují Petra Pavla.

Co jsou šance podle sázek

Šance podle sázek nejsou totéž, co předvolební průzkumy. Přestože se obojí vyjadřuje v procentech, šance na vítězství vypočítané podle sázkových kurzů se principiálně liší od toho, co měří průzkumy. Ty většinou odhadují procentní zisk hlasů ve volbách a pracují s reprezentativními vzorky populace.

Data ze sázkových kurzů na rozdíl od průzkumů výrazně častěji odrážejí názory informovaných lidí, kteří politiku sledují nadprůměrně a kteří jsou ochotni do svého názoru investovat vlastní peníze. Kurz sázkových kanceláří potom reflektuje názory těchto sázejících. Prvním a zásadním předpokladem pro kanceláře i samotné sázející je zájem o politiku a výborná orientace v ní.

Jak šance (pravděpodobnosti) počítáme

Kurzy jsou odhadovaná šance, že kandidát zvítězí, plus marže sázkové kanceláře.

Pro přepočet na šance je nutné vyřadit nerelevantní kandidáty (s kurzem odpovídajícím méně než 1% šanci). Ty ostatně sázkové kanceláře přidávají často hlavně proto, aby zvýšily atraktivitu sázek. Kurzy na tyto kandidáty jsou velmi vysoké právě proto, že skutečné šance na jejich zvolení jsou mizivé.

Ve druhém kroku pak bylo nutné odečíst marže sázkových kanceláří. Šance kandidátů a kandidátek zachycené v grafu jsou výsledkem těchto operací.

Jak se vyvíjely sázky před 1. kolem

Na startovní čáře

Na počátečním přehledu šancí na začátku května byl nejviditelnější fakt, že billboardová kampaň, kterou v dubnu spustil expremiér Andrej Babiš (ANO), se po dvou týdnech nijak neodrážela. To se ale během května a začátkem června změnilo. Kampaň ale nabrala příliš dravé tempo a svou agresivitou spíš odpuzovala, což se projevovalo postupným slábnutím Babišových šancí na zvolení. Ty byly celý podzim daleko za dlouhodobě vedoucím Petrem Pavlem.

Ekonomka Nerudová se propadla

Danuše Nerudová, profesorka ekonomie a donedávna rektorka Mendelovy univerzity v Brně, raketově vystřelila v prosinci loňského roku, na jeho samém konci však začala ztrácet. Před 1. kolem byla jedinou favoritkou, jejíž šance se strmě propadaly.

Jaroslav Bašta měl zanedbatelné šance na vítězství

Šance jsou přepočítané na vítězství v prezidentské volbě jako celku. Jinými slovy ukazují, kdo podle sázkařů může být příštím prezidentem či prezidentkou. Přestože v průzkumech mají předpokládaný volební zisk i Marek Hilšer, Pavel Fischer nebo nově Jaroslav Bašta, jejich šance na to, že budou zvoleni hlavou státu, jsou zcela zanedbatelné.

Dřívější vyzyvatelé Zemana měli malé šance

Kandidáti, kteří se účastnili minulé prezidentské volby, Pavel FischerMarek Hilšer, se v šancích nijak výrazně neprojevili.

Oba se uplatňují v politice – byli zvoleni do Senátu, kde jejich práce není příliš vidět. Větší šanci na zvolení (8 %) měl na jaře 2022 Pavel Fischer, který byl coby častější host televizních debat viditelnější. To se časem změnilo a Fischer se v závěru pohyboval kolem dvou procent. Marek Hilšer měl dlouhodobě šanci na zvolení jen 1,7 procenta.

Reklama

Doporučované