Vzešly z ní největší hvězdy smíšeného bojového umění u nás, včetně současného šampiona UFC Jiřího Procházky. Organizace Gladiator Championship Fighting pořádala turnaje v MMA už v době, kdy tenhle sport nesledovaly statisíce Čechů a nevyprodával největší tuzemské haly.

Poslední roky nicméně ztrácela svůj lesk, který jí teď chtějí navrátit noví majitelé. Od bývalého úspěšného zápasníka Michala Hamršmída, který nejstarší českou MMA organizaci v roce 2010 založil, odkoupila GCF čtveřice úspěšných mužů.

Tvoří ji jeden z nejsledovanějších českých youtuberů Vladimír Kadlec, Procházkův manažer Matěj Kretík, specialista na online a PR Josef Koukolíček a podnikatel Radovan Hypš, mimo jiné zakladatel portálu JenPráce.cz, ve kterém drží podíl investiční skupina Pale Fire Capital miliardářů Jana Barty a Dušana Šenkypla.

Záměrem této čtyřky je probudit zašlou slávu GCF a vytvořit fungující platformu pro mladé talentované zápasníky a zápasnice. Plánují proto, že v následujících dvou letech do organizace nainvestují vyšší jednotky milionů korun. Na kolik je vyšlo odkoupení GCF, nicméně nechtějí komentovat.

„Viděli jsme, že ta značka má neuvěřitelnou tradici a historii a že když se přidají nějaké nové nápady a postupy, mohlo by vzniknout něco zajímavého. O to se teď právě snažíme,“ přibližuje pro Forbes Matěj Kretík, který je už léta nedílnou součástí cesty Jiřího Procházky za nálepkou nejlépe placeného sportovce Česka.

Právě z napojení na aktuálně nejsledovanějšího domácího zápasníka by organizace mohla těžit. Ostatně jednou z Procházkových filozofií, kterou šíří i skrze svou nadaci BJP Foundation, je pomáhat začínajícím zápasníkům – podobně jako si za cíl vytyčila GCF. Každopádně spoléhat na jeho osobu nebo ji prvoplánově využívat noví vlastníci nechtějí.

GCF, MMA
Noví majitelé GCF, zleva Radovan Hypš, Matěj Kretík, Josef Koukolíček a Vladimír Kadlec

„Jirka je bývalý šampion GCF, který v rámci této organizace sportovně začínal a absolvoval spousty neuvěřitelných zápasů, patřících do zlatého fondu českého MMA,“ připomíná Kretík.

„Když bude mít čas, tak pevně doufáme, že vždy rád na turnaj GCF přijede jako divák, protože víme, že má organizaci rád a je součástí její historie. Za jakoukoli podporu z jeho strany budeme vždycky nesmírně rádi,“ dodává.

Hlavní tváří, která by měla ke GCF opět přivést pozornost širokého publika, bude zejména šestadvacetiletý Vladimír Kadlec. Jeden z nejvíce vydělávajících videotvůrců na českém internetu bude plnit roli promotéra organizace a užije přitom i osobní zkušenost se smíšenými bojovými sporty.

Už dříve měl být jedním ze dvou aktérů zápasu Válka youtuberů pod hlavičkou největší česko-slovenské MMA organizace Oktagon. Klání se ovšem kvůli covidu několikrát odložilo, až bylo po odstoupení slovenského youtubera Expla nakonec zrušeno zcela.

Nejlépe placení youtubeři Česka 2022

Několikaměsíční příprava a dril ovšem Kadlece, jehož fanoušci znají pod přezdívkou Vláďa, nadchly. Jak sám popisuje, bojové sporty si ho získaly především všudypřítomným respektem a pokorou.

„Když jsem se do toho v jednu chvíli skutečně opřel, pochopil jsem, o čem celý ten sport je. V tu chvíli jsem si uvědomil, že chci rozhodně být součást MMA a celé její komunity,“ komentuje projekt, který považuje za svůj životní.

Za největší česko-slovenskou MMA organizaci dlouho platila právě Gladiator Championship Fighting, která uspořádala desítky bojových galavečerů. Před šesti lety ale nedokázala zachytit nástup konkurence a postupně se vytratila z mainstreamu.

Zatímco například Oktagon ze zápasení v kleci udělala show, díky níž v řádu dní vyprodá klidně i O2 arenu, GCF dnes pořádá turnaje pro několik stovek nejvěrnějších příznivců. S novou vlastnickou strukturou a energií by se to však mělo změnit.

První turnaj po „oživení“ má proběhnout 3. září v Příbrami, následovat bude akce 9. října v Olomouci.