Chuchelské závodiště miliardáře Vítka na víkend ovládne koňské pólo. Propadla mu šlechta i celebrity

Třídenního turnaje se zúčastní týmy z Česka, Maďarska, Německa a Slovenska. Vstupné je v pátek a v neděli zdarma, platí se finálová sobota.

Luboš KrečLuboš Kreč

chuchle

Foto: Chuchle Arena Praha

Závodiště ve Velké Chuchli

0Zobrazit komentáře

O investiční skupině Progresus je poslední dobou docela hodně slyšet. Patří jí jeden z největších výrobců dřevostaveb v Evropě RD Rýmařov, chce postavit dřevěný mrakodrap, z typových sendvičových staveb buduje celé rezidenční projekty, vydává miliardové dluhopisové emise a nově také zve coby hlavní partner a sponzor i na mezinárodní turnaj v pólu. Ten proběhne od pátku 12. do neděle 14. srpna v pražské Velké Chuchli a CzechCrunch bude jako mediální partner u toho.

Historie póla sahá až do dob před naším letopočtem, má se za to, že sport vznikl v Persii a později se stal zábavou urozených lidí nejprve v Indii a Japonsku a odsud jej kolonizátoři představili smetánce v Británii. Tam je dodnes velmi populární, věnuje se mu mnoho členů šlechty i královské rodiny. Jistá výlučnost je pólu vlastní všude a Česko není výjimkou.

Prague Beach Polo, jak se akce oficiálně jmenuje, se odehraje na závodišti ve Velké Chuchli. Tedy v místě, které už několik let ovládá rodina třetího nejbohatšího Čecha Radovana Vítka. Jeho rodina podobně jako ta loni zesnulého zakladatele PPF Petra Kellnera propadla parkuru, pro nějž se postupně v Chuchli vybudovalo zázemí.

Aktuální turnaj, jehož je CzechCrunch mediálním partnerem, je ale snahou přivést do areálu s více než stoletou tradicí zase novou skupinu návštěvníků. Program začíná v pátek odpoledne, kdy proběhne i dvojice úvodních utkání. Turnaje se účastní maďarský tým La Ballena Polo, berlínský Polopark Brandenburg, slovenský Danube Polo Club a český Aviator Polo Club. Právě jeho člen a viceprezident České asociace hráčů koňského póla Jan Průcha je hlavním organizátorem chuchelského setkání.

Průcha, mimo jiné majitel firmy specializující se na automatizaci v domácnostech Insight Home, je aktivní také v Taxis Polo Academy, což je první škola póla v Česku. Na ni půjde výtěžek z prodeje lístků – zatímco na pátek a na neděli je vstup zdarma, sobota, kdy proběhnou rozhodující zápasy, je za 250 korun. K dispozici jsou také ještě lístky do VIP Lounge, a to i ke stolu.

polo

Polo se tradičně hraje na trávě

Koňské pólo má velmi specifická pravidla. Především se v originální podobě hraje na opravdu velkém hřišti, vedle nějž i to fotbalové působí male: 274 krát 146 metrů. Koně mají na hřbetech hráče, kteří se s holemi o délce kolem 130 centimetrů snaží trefit malý míček a dostat ho na požadované místo.

V Chuchli bude nicméně k vidění upravená varianta: jednak se nebude hrát na trávě, ale na písku, jednak hřiště bude menší a míček – nafukovací – bude naopak větší. Jde o verzi, která je určená mimo jiné tam, kde nedisponují klasickým pólovým sportovištěm. A těch v Česku vzhledem k raritnosti sportu věru mnoho není…

Vášnivým hráčem póla byli nebo jsou britský expremiér Winston Churchill, hollywoodská ikona Walt Disney, spoluzakladatel skupiny Genesis Mike Rutherford nebo americký herec Tommy Lee Jones.

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym