Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 12. 8. 2022 - 18. 8. 2022

TV tipy: Muž v povětří Shazam prožívá tulipánovou horečku a čeká na tramvaj do stanice Touha

Vydáno: 12.08.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Po slibném minulém týdnu se v televizích vše vrací do starých kolejí a znovu se do popředí derou milionté reprízy osvědčených hitů. Jednou z mála výjimek je premiéra komiksovky Shazam!, která je tedy tím nejatraktivnějším.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Smrt v klášteře (The Case of the Whitechapel Vampire) (pátek 12. 8., ČT2, 20.00 - 21.35 / neděle 14. 8., 09.00 - 10.30)

Plakát filmu Smrt v klášteře / The Case of the Whitechapel Vampire
© Prime Video
Dvě dekády starý kanadský televizní krimithriller je nejen u nás skoro neznámý a příliš se nevysílá. Není se moc čemu divit, neboť režírující Rodney Gibbons z předlohy Arthura Conana Doylea vychází tentokráte hodně volně a Sherlock Holmes není zpracován tak, jak divák očekává. Příběh je sice hodně zajímavý a má tak trochu hororovou zápletku, vyřešení případu ale hodně pomáhá náhoda, celé to občas postrádá logiku, především ale tvůrce zvolil dost pomalé tempo, které je hlavně v úvodu až smrtící, protože se v něm toho zase tak moc neděje. Rozpačitá je i atmosféra, která funguje až ve druhé polovině, rozhodně ale mohla být hutnější. Za zmínku stojí i absence napětí, která je až zarážející. Nad vodou tak snímek drží krátká stopáž, solidní výprava a kostýmy, střídání lokací a velmi dobrý Matt Frewer v titulní roli, jemuž sekunduje především trochu toporný Kenneth Welsh. Trošku jiná verze klasiky na páteční večer.   

Zajímavost: Pozorný divák si může všimnout několika jemných odkazů na román Brama Stokera Dracula.

Ukázka z filmu Smrt v klášteře / The Case of the Whitechapel Vampire
Sammy Davis, Jr., hvězda mnoha talentů (Sammy Davis, Jr.: I’ve Gotta Be Me) (sobota 13. 8., 00.10 - 01.45)

Plakát filmu Sammy Davis, Jr., hvězda mnoha talentů / Sammy Davis, Jr.: I've Gotta Be Me
© FilmAffinity
Pět let starý životopisný dokument mnohým představí v tuzemsku ne tak známou postavu Sammyho Davise, Jr.. Režírující Sam Pollard ho pojal vesměs tradičně, kdy chronologicky odvypráví klíčové momenty umělcovy kariéry, k níž se vyjádří i několik slavných osobností, například Tony BennettWhoopi GoldbergQuincy JonesSidney Poitier nebo Shirley MacLaine. Co z něj ale dělá trochu jiný portrét, je dobové zasazení, protože tvůrce paralelně vypráví i "příběh" celé americké společnosti, která tehdy procházela velkými změnami a sám hlavní hrdina snímku se nestal úplně oblíbeným a byla snaha o jeho úplně odstavení. I to dodává výsledku spád, napětí a určitý přesah, i když zejména hudba, kterou se Davis proslavil, dnes působí značně překonaně. Poměrně překvapivě funguje i délka, v níž není tolik hluchých míst. Pro většinu zdejších diváků seznámení s americkou legendou. 

Zajímavost: Ve filmu se vůbec poprvé objevilo mnoho dobových fotografií a archivních záběrů z umělcovy rozsáhlé sbírky.

Televizní spot filmu Sammy Davis, Jr., hvězda mnoha talentů / Sammy Davis, Jr.: I’ve Gotta Be Me
Rychlý jako vítr 2 - Vítězství (Ostwind 2) (sobota 13. 8., ČT :D, 09.20 - 11.10 / neděle 14. 8., 14.00 - 15.50)

Plakát filmu Rychlý jako vítr 2 - Vítězství / Ostwind 2
© IMDb
Prostřední díl německé dobrodružné trilogie není vůbec špatný, a ačkoli nepřináší nic nového a nevyhýbá se zbytečnému kýči, pořád je snesitelný a vesměs příjemný. Režírující Katja von Garnier v něm znovu spoléhala na krásnou kameru zabírající nádhernou přírodu a romantická zákoutí, statného koňského hrdinu a velmi jednoduchou, ale funkční zápletku, která zejména mladým děvčatům může dodat určitou kuráž k tomu odhodlat se ke splnění svých snů. Tempo je svižné, nikoli však zběsilé, a stopáž střídmá, takže v ní není prostor na extrémní množství vatových scén, funguje i romantická atmosféra lákající k dobrodružství. Titulní roli ztvárnila výborná Hanna Binke, která z lidských představitelů zaujme nejvíc. Snímek asi mohl být výraznější a ubrat na klišé, zase tolik to ale nevadí. Podívaná pro celou rodinu.

Zajímavost: V Německu měl film premiéru 14. května 2015.

Oficiální trailer filmu Rychlý jako vítr 2 - Vítězství / Ostwind 2
Tulipánová horečka (Tulip Fever) (sobota 13. 8., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / neděle 14. 8., 14.10 - 16.00 / pondělí 15. 8., 10.10 - 12.05)

Český plakát filmu Tulipánová horečka / Tulip Fever
© Facebook tvůrce
Před pěti lety se historické romantické drama podle románu Deborah Moggach objevilo i v českých kinech, příliš v nich ale neoslnilo, potenciál přitom mělo obrovský. Režírující Justin Chadwick v něm pracoval se scénářem, na kterém se krom autorky předlohy podílel i slavný Tom Stoppard, který nejspíše vypadal zajímavě, nedokázal ho ale úplně převést do atraktivní podoby. Výprava, kamera a dobová atmosféra jsou sice vynikající, samotný příběh ale zaostává a nefungují v něm vztahy mezi postavami, které navíc nejsou úplně nejlépe napsané a jejich motivace někdy nedávají smysl, navíc v celé zápletce měla hrát významnou roli náhoda a její úloha v životě, jenže oněch náhod je tu přece jen přespříliš a někdy působí až prvoplánově. Obsazení je nicméně fantastické, protože titulní roli sehrála výborná Alicia Vikander, kterou doplňuje především tradičně vynikající Christoph Waltz, dále se pak objeví Dane DeHaanTom HollanderZach GalifianakisCara Delevingne nebo Judi Dench. O to větší je škoda několika rozpačitých momentů.

Zajímavost: Snímek se měl točit už v roce 2004, kvůli změně britských daní ale nakonec nevznikl.

Český trailer filmu Tulipánová horečka / Tulip Fever
Shazam! (Shazam!) (sobota 13. 8., Nova, 20.20 - 23.00 / středa 17. 8., Nova Cinema, 20.00 - 22.25)

Český plakát filmu Shazam! / Shazam!
© Facebook tvůrce
Akční podívaná nejvíce doplácí na to, že neví, zda chce být seriózní komiksovkou, nebo parodií na ně a zůstává tak někde na půli cesty. Režírující David F. Sandberg cílí především na mladistvé diváky, což znamená, že se nemůže pouštět do bůhvíjak napínavé a temné atmosféry a spoléhá se spíše na odlehčenost a částečně nadsázku. Nechybí tu tak několik vtipných momentů a hlášek a svižné tempo. Problémem je ale málo nosný hlavní hrdina, který není nikterak výrazný a jeho kooperace s dětským hrdinou úplně nefunguje, nikterak zajímavý ani děsivý není ani záporák a samotná proměna některých postav není úplně uvěřitelná. Nejvíc ale snímku chybí atraktivnější příběh a původ komiksového hrdiny. Akce je sice solidní, je jí tu ale dost málo, což je v kontextu mnohdy nevtipných a infantilních dialogů dost škoda. Hlavní roli vystřihl snaživý Zachary Levi, jemuž toho ale scénář moc nedovoluje, o něco výraznější pak je Mark Strong, úplně špatný není Asher Angel, jenž zase trpí tím, že jeho postava není úplně sympatická. Mít to o něco kratší stopáž, také by se nikdo nezlobil. Přes všechny výtky tip týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.  

Zajímavost: Postava Shazama se poprvé objevila v únoru 1940.

Oficiální český trailer filmu Shazam! / Shazam!
Tramvaj do stanice Touha (A Street Car Named Desire) (sobota 13. 8., ČT art, 21.55 - 23.55)

Plakát filmu Tramvaj do stanice Touha / A Streetcar Named Desire
© IMDb
Klasické drama z počátku padesátých let je typickou ukázkou staromódní filmařiny, která se dnes už nenosí a příliš nevidí. Na Oscara nominovaný režisér Elia Kazan v něm vycházel z bravurní divadelní předlohy Tennesseeho Williamse a spoléhal se hlavně na její sílu. Dialogy jsou naprosto precizní, vztahy mezi postavami výborně fungují a jejich prokreslená psychologie jde do těch nejmenších detailů. Oscarové nominace se pak dočkaly i krásná černobílá kamera, kostýmy, výprava, hudba, zvuk a scénář a celé to má uniktání atmosféru. Jak už to u podobných záležitostí bývá, klíčové bylo obsazení, které se povedlo na výbornou, neboť Karl MaldenVivien Leigh a Kim Hunter si odnesli Oscary a u neméně výborného Marlona Branda zůstalo jen u nominace, což ale na jeho výkonu nikterak neubírá. Jevištní původ je na snímku sice znát, protože dialogů a monologů je přece jen trochu moc a jediné prostředí bytu a přilehlých schodů je postupem času stereotypní, to by ale nemělo ze zážitku moc ubírat, problematičtější možná z dnešního pohledu bude pomalejší tempo a trochu přetažená stopáž. Absolutní klasika.

Zajímavost: Film byl natočen za třicet šest dnů.

Oficiální trailer filmu Tramvaj do stanice Touha / A Street Car Named Desire
Pýcha a vášeň (The Pride and the Passion) (neděle 14. 8., ČT2, 11.25 - 13.35)

Plakát filmu Pýcha a vášeň / The Pride and the Passion
© CSFD
Válečné drama z druhé poloviny padesátých let je typickým produktem své doby, který je dnes už ale zapomenutý a překonaný, což dokládá jeho sice slušné, ne ale tak výrazné hodnocení. Režírující Stanley Kramer v něm byl těsně před svým nejslavnějším obdobím a románovou předlohu C. S. Forestera zpracoval naprosto konvenčně a bez větších experimentů. To tedy znamená, že se opíral o velkolepou a vskutku krásnou výpravu, několik výborných akčních scén, zároveň ale i o kýčovitou a trochu prvoplánovou romantiku, naivní a přímočarý příběh a notně sentimentální atmosféru. Největším diváckým lákadlem je samozřejmě hvězdné obsazení ústředního tria, které si zahráli spolehliví Cary GrantFrank Sinatra a Sophia Loren. Tempo pochopitelně nebylo nijak zběsilé a taktéž stopáž je trochu delší, než by měla být, to ale tolik nevadí. Další pozapomenutá klasika, která by ovšem zasloužila lepší vysílací čas.

Zajímavost: Grant se do Loren v průběhu natáčení zamiloval, což ovlivnilo atmosféru na place, protože Sinatra se nesmířil s tím, že byl u ženské hvězdy dost upozaděn.

Originální trailer filmu Pýcha a vášeň / The Pride and the Passion
Muž v povětří (pondělí 15. 8., Televize Seznam, 20.15 - 22.15 / úterý 16. 8., 10.40 - 12.40 / středa 17. 8., 12.40 - 14.40)

Plakát filmu  / Muž v povětří
© Filmový přehled
Ačkoli československá komedie z poloviny padesátých let není úplně špatná a patří k tomu lepšímu, co tehdy vzniklo, její zhlédnutí má spíše historický význam a celkově je pro diváka trochu smutná. Režírující Miroslav Cikán v ní dostal k dispozici tehdy typicky budovatelský příběh, který je přímočarý, jednoduchý a pochopitelně mu chybí jakýkoli přesah. Naštěstí to celé solidně odsýpá, má střídmou stopáž a ani atmosféra není úplně k zahození. Svým způsobem unikátní je snímek v obsazení, v němž se sešly dvě herecké generace. Svou vůbec poslední hlavní roli tu ztvárnil Vlasta Burian, který ale nedostal moc prostoru, nebyl nijak výrazný a z jeho dřívějšího elánu zbyl jen stín, jeho kolegyněmi pak byly Růžena Šlemrová a Hana Vítová, nastupující hereckou enklávu zastupovali Alena VránováRudolf HrušínskýJiří Sovák nebo Stella Zázvorková. Tip pro milovníky domácí kinematografie a jejího historického vývoje.

Zajímavost: Snímek se původně jmenoval Ticho po pěšině.

Ukázka z filmu Muž v povětří
Camino na kolečkách (úterý 16. 8., ČT2, 11.35 - 13.10)

Plakát filmu  / Camino na kolečkách
© Facebook tvůrce
Pět let starý dokument není filmařsky nijak objevný a místy působí jako standardní domácí video, jeho poselství je ale velmi silné, na menší obrazovce mu divák navíc leccos odpustí. Režírující Eva Toulová se spoléhala právě zejména na celkovou atmosféru speciální výpravy, kterou sleduje, a v jejímž středu stojí bojovník postižený roztroušenou sklerózou, který nic nevzdává. Jemu je tedy věnována největší pozornost, což je očekávatelné, ale malinko škoda, protože i ti, kteří mu pomáhají, mají hodně zajímavé osudy. Body navíc pak přidávají i krásné lokace a až meditativní záběry nádherné přírody a různých památek. Vše pak komentuje Viktor Preiss, který přidá i několik cestopisných zajímavostí. Někomu nicméně může vadit až přehnaný důraz na náboženský rozměr celé pouti. Inspirativní tip.

Zajímavost: Výprava se vydala na Svatojakubskou pouť, která je dlouhá zhruba šest set kilometrů.

Oficiální trailer filmu Camino na kolečkách
Slepička Rjaba (Kurochka Ryaba) (čtvrtek 18. 8., ČT art, 22.50 - 00.45)

Plakát filmu Slepička Rjaba / Kurochka Ryaba
© IMDb
Rusko-francouzská komedie z první poloviny devadesátých let není příliš známá, což je svým způsobem škoda. Režisér a spoluscenárista Andrej Končalovskij v ní natočil satiru na tehdejší dobu, kdy se Rusko snažilo po rozpadu SSSR přejít k demokracii a principu volného trhu, což se pokusil ukázat na fungování jedné malé vesnice. Pozitivy jsou naprostá realističnost a až brutální humor, který je v kontextu situace spíše smutný, a zalidnění svéráznými a autentickými postavičkami, z nichž si tvůrce sice utahuje, nebojí se ale ani naplno ukázat jejich prostotu a bídu. Atmosféra je sice odlehčená, opět u ní ale platí, že někde na jejím pozadí je temnota a velmi snadno se vše může zvrtnout. Postupem času se pak snímek mění v grotesku a naznačený příběh se rozpadá do jednotlivých epizod. Hlavní roli ztvárnila výborná Inna Churikova. V kontextu dnešních společenských událostí trochu smutná podívaná, z níž neznalý divák hodně věcí pochopí.

Zajímavost: Jde o první film, který slavný režisér natočil ve své domovině po návratu z emigrace.

Originální trailer filmu Slepička Rjaba / Kurochka Ryaba

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Harold a kouzelná pastelka (09.04.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Zlá krev: Capote vs labutě (04.01.2024 19:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Policejní inspektorka miluje souseda svého a řeší operaci Spodnička (06.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu