Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Tomas a logoBata Jan Antonin pametni deskaKrize, kterými si musel za první republiky projít koncern Tomáše a později jeho bratra Jana Antonína Bati se ve svých důsledcích nelišily od krizí, s nimiž po dnešní den zápolíme. Nápověda, jak se Baťové s krizemi vypořádávali, může být pro nás inspirující. Najdeme ji v posledním lednovém a prvním únorovém vydání Peroutkovy Přítomnosti z roku 1938 (Baťovy boje s krisemi I. str. 55-58) a Baťovy boje s krisemi II. str. 71-74). Celý článek>

 

Skvělé, inspirativní čtení – několik ukázek níže z Přítomnosti roku 1938 (pro přítomnost). Článek by si měla přečíst Vláda ČR, občané zákonodárci, podnikatelé a všichni lidé, kteří si v dnešním pomateném světě ještě dokázali zachovat  zdravý rozum.

Největší rozmach Baťových podniků nastal právě v kritických letech. V moderním hospodářství jsou často situace, které v několika hodinách rozhodují o budoucnosti podniku.

 

Genialita Tomášova je mj. v tom, že nezavedl celou pracovní soustavu po nějakém teoretickém studiu, nýbrž podle denní zkušenosti.

 

Ve zlínských podnicích existovala závodní psychologie.

 

Ačkoli zlínský koncern pracuje pro hromadnou spotřebu a vývoz je jeho podstatnou složkou, jde mu vlastně mezinárodní krize k duhu, protože se spotřebitelé opětovně utíkají k lacinějšímu zboží. Právě pro takovou výrobu je Zlín připraven ve všech částech: dokonalým technickým zařízením a organizací výroby, mzdovým systémem a svým postavením, přímým prodejem a kalkulací, stravováním a byty, výchovou a propagandou.

 

Při kalkulaci mají ve Zlíně na mysli tři věci: peníze, čas a rychlost. Peníze dobyli, čas ovládli a rychlost? Bývalý president USA Herbert Hoover napsal ve své knize „Ztráty v průmyslové výrobě“, že se dá pár kožených bot vyrobit průměrně za 7-14 dní. Baťa může dodat hotovou botu za 16 hodin od chvíle, kdy dostal dělník první kůži do skladu. Co se prodeje trýče ujišťuje, že se zboží může obrátit dvanáckrát do roka.

 

Na zlínské půdě vyrůstají nové budovy a v jedné z nich také zasedá „zlínský parlament“, utvořený Janem. Je to vžitý název pro parvidelné sobotní konference, které se konají vždy odpoledna za účasti asi 50 vedoucích Baťových podniků. Tento „parlament“ projednává nejen zlínské události, výsledky a změny jednoho týdne, ale zabývá se také vyššími a vzdálenějšími zjevy v hospodářském a politickém světě. V praxi dostává těchto padesát osob všechny možné informace, ať už se týkají podniku přímo, nebo nepřímo.

 

Mezinárodní úřad práce zdůraznil již roku 1930, že jen osobnost Tomáše Bati a ostrá discipína, docílily takového vývoje podniků.

 

Jan Šinágl, 29.7.2022

***

90. výročí tragické smrti Tomáše Bati bez zájmu veřejnoprávních médií?!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)