Hlavní obsah

Rusa Frančettiho v Praze obžalovali za účast na anexi Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na Rusa Alexandra Frančettiho za účast na anexi Krymu, uvedla v pátek Česká televize. Podle spisu vytvořil v Sevastopolu rozvědnou skupinu. Rusa zadržela česká policie na základě ukrajinského zatykače loni v září. Ukrajina ho viní z účasti na činnosti nelegálního ozbrojeného útvaru. Frančetti vinu odmítá. Pražský Vrchní soud jeho vydání na Ukrajinu nepřipustil kvůli válečné situaci v této zemi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Rus Alexandr Frančetti na snímku ze září 2021

Článek

Frančetti vinu odmítá, proti jeho vydání bylo i Rusko. Muž trvá na tom, že pouze hlídal v lese s dalšími civilisty, aby pomohl ochránit obyvatele v okolí Sevastopolu. Uvedl, že do oblasti přijel už v době, kdy anexe probíhala, a že chtěl kvůli nebezpečí válečného konfliktu zachránit svou rodinu a majetek.

V únoru ještě před ruskou invazí rozhodl pražský městský soud o Frančettiho vydání na Ukrajinu, kde čelí obvinění z účasti na činnosti nelegálního ozbrojeného útvaru a podílu na anexi Krymu v roce 2014. Soudkyně Blanka Bedřichová tehdy uvedla, že jeho chování by podle českých zákonů naplnilo zákonné znaky účasti na zločinecké skupině, případně i trestného činu teroristického útoku.

Rusa Frančettiho, který se účastnil anexe Krymu, je možné vydat Ukrajině, rozhodl soud

Krimi

Frančetti si ale podal stížnost k Vrchnímu soudu v Praze. Ten koncem června zveřejnil rozhodnutí, podle kterého je vydání nepřípustné kvůli válečné situaci na Ukrajině. Podle soudců by tam hrozilo reálné riziko porušení mužových lidských práv. Navíc podle soudu existuje důvodná obava z toho, že by Frančetti byl na Ukrajině po svém vydání vystaven pronásledování a zhoršení postavení v trestním řízení kvůli svému státnímu občanství a zejména pak kvůli účasti na bojových akcích na straně proruských separatistů.

Rusa zadržela na žádost Kyjeva česká policie loni v září na letišti Václava Havla. Frančettimu hrozí na Ukrajině dva až osm let vězení. Podle ukrajinských úřadů dal dohromady polovojenskou organizovanou skupinu a aktivně se podílel na ruské anexi ukrajinského poloostrova. Měl se tím podle ukrajinské judikatury dopustit účasti na činnosti ozbrojeného útvaru neustanoveného zákonem.

Pusťte Frančettiho, nebo uvidíte. Moskva kvůli zadrženému Rusovi hrozí Česku

Evropa

Frančetti obvinění odmítá, podle něj je zfalšované. „Do Sevastopolu jsem přijel v době, kdy podle tvrzení Ukrajiny už byl okupován – já používám, že to bylo spravedlivé navrácení do Ruské federace,“ prohlásil u pražského městského soudu s tím, že do oblasti přicestoval v únoru 2014. „Chtěl jsem zachránit svou rodinu a náš majetek, hrozilo nebezpečí válečného konfliktu,“ řekl.

Česko na žádost Ukrajiny zadrželo Rusa, který se podílel na anexi Krymu

Krimi

Popsal, že dal dohromady skupinu 11 lidí, zvanou Severní vítr, kteří uměli stopovat v lese – například lesníky, turistické průvodce nebo archeology. Řekl, že kontrolovali, aby byl v lese klid, a že se tak snažili zastavit extremisty nebo ozbrojené skupiny. Podle Frančettiho měli za úkol monitorovat cesty a stezky v lese, zabezpečit elektrické vedení a plynovod, protože se údajně chystaly teroristické útoky.

Sestra v Praze zadrženého Rusa žádá o pomoc Putina

Domácí

Frančetti dále zkritizoval mezinárodní zatykač, který na něj Ukrajina vydala a na jehož základě ho zadržela česká policie. Podle něj dokument obsahuje řadu nepřesností. Opakovaně použil výraz „falzifikát“ nebo „fikce“. „Nikdy mi nepřišlo, že Česká republika může zadržovat lidi na základě obyčejných fejků,“ podotkl.

Česko vydalo Nikulina do USA, letoun s ním odstartoval v noci

Domácí

Česká republika už v minulosti například vydala k trestnímu stíhání do USA ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám