InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Boj o Senát začíná. Na Krumlovsku je pět zájemců, na Táborsku dokonce devět

JIŽNÍ ČECHY – Český statistický úřad zveřejnil seznamy kandidátů do Senátu a zastupitelstev obcí ve volbách, které se uskuteční 23. a 24. září. Druhé kolo senátních voleb je vypsáno o týden později. Volba nového senátora v šestiletém cyklu, v němž se vždy obměňuje třetina z 81 senátorů, se letos v Jihočeském kraji týká obvodu 10 Český Krumlov a obvodu 13 Tábor. Obvod Český Krumlov zahrnuje i Prachaticko, obvod Tábor i část píseckého okresu a okresu Benešov. V obvodu Český Krumlov se o post senátora uchází pět kandidátů, v obvodu Tábor dokonce devět.


Z dosud známých názorů kandidátů pouze českokrumlovský Dalibor Uhlíř, který už shlíží pár týdnů z billboardů kolem Lipna i jinde v obvodu, se dal slyšet, že by měl Senát zeštíhlet. Nakolik by se o to rval i po případném zvolení, těžko soudit.

Obhajují oba současní senátoři

Za obhajobou se vydali oba úřadující senátoři – jak Tomáš Jirsa (ODS) v obvodu Český Krumlov, tak Jaroslav Větrovský v obvodu Tábor. Ten v minulých volbách uspěl jako nestraník za ANO, teď si ale hnutí vybralo jako senátního kandidáta pro obvod Tábor milevského radního Martina Kupce a Jaroslava Větrovského nominuje hnutí Jihočeši 2012. Oba obhajující senátoři také současně kandidují jako lídři svých kandidátek ve městech, kde jsou zároveň starosty – Jirsa v Hluboké nad Vltavou a Větrovský v Mladé Vožici. Signalizují tedy, že obě funkce lze kumulovat.
Ve výčtu kandidátů jsou ale i četní další, kteří si představují totéž.

Českokrumlovsko: Souboj ODS – ČSSD už se nebude opakovat

Před šesti lety se v druhém kole na Krumlovsku odehrál souboj obhajujícího Tomáše Jirsy z ODS s ředitelem krumlovské nemocnice Jindřichem Floriánem z ČSSD. Jirsa dostal 59,74 procent hlasů, Florián 40,25.
Bývalý primář krumlovské interny a ředitel nemocnice pak odešel do ústraní, když v lednu 2021 odstoupil z funkce v nemocnici na výzvu hejtmana Martina Kuby. Šlo o vakcíny proti covidu-19, které ředitel přiděloval přednostně svým blízkým. Hájil se, že šlo o nespotřebované kusy, u nichž by propadla doba spotřeby.

Nyní tedy kandiduje znovu Tomáš Jirsa (65) – současně i na post starosty v Hluboké nad Vltavou.
KDU-ČSL nominovala ředitele prachatického hospice Roberta Huneše (53), který je současně krajským zastupitelem a zastupitelem ve Vodňanech, kde rovněž za lidovce kandiduje na starostu.
Rovněž kandidát ANO Miroslav Lorenc (65), místostarosta Prachatic, se uchází o senátorský post a současně o místo v čele Prachatic. Dalším kandidátem v tomto obvodu je protipožární technik Václav Mikeš (44) z Kaplice, stávající zastupitel města za SPD a lídr tamní komunální kandidátky.
O senátorské křeslo se uchází také manažer a známý krumlovský badmintonista Dalibor Uhlíř (49), který vystupuje jako Nezávislý, prošel ale už ODS a stranou Trikolora.
Z výčtu je zřejmé, že soubor ODS – ČSSD už se nebude opakovat, protože sociální demokraté svého kandidáta v tomto obvodu nepostavili.

Na Táborsku bitva devíti

Na Táborsku je zájem o senátorství už tradičně velký, i letos se objevuje devět kandidátů. Před šesti lety se v druhém kolem utkali bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD s mladovožickým starostou Jaroslavem Větrovským, nominovaným ANO. Větrovský s podporou 59,83 procent hlasujících zvítězil, Jan Mládek získal 40,16 procent.
Jaroslav Větrovský (54) se vydává senátorské křeslo obhajovat v jiném dresu. Hnutí ANO si tentokrát vybralo jiného nominanta – právníka a radního města Milevska Martina Kupce (49). I on je současně kandidátem hnutí ANO na starostu Milevska. Do čela Mladé Vožice znovu kandiduje i Jaroslav Větrovský, do senátních voleb ho tentokrát vysílají Jihočeši 2012, tedy regionální hnutí, které vede náměstek hejtmana Pavel Hroch.
V táborském obvodu ČSSD svého kandidáta staví – respektive kandidátku, táborskou místostarostku Olgu Bastlovou (52). Bastlová postavila i kandidátku pro komunální volby, na kterou přizvala KSČM, SPD a nezávislé. V jejich čele se uchází o místo v čele Tábora.
Vládní trojkoalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se shodla na nominaci ředitele jihočeské záchranky Marka Slabého (57), který je nyní táborským zastupitelem za hnutí Tábor 2020. Na zastupitele už ale znovu nekandiduje.
Piráti vysílají do souboje o Senát vědeckého pracovníka ze Soběslavi Martina Kákonu (55), který mezi sběratele funkcí určitě nepatří – poté, co byl zvolen krajským zastupitelem, již nepůsobí v městském zastupitelstvu Soběslavi.
V tomto případě spojení PirSTAN nezafungovalo, STAN vysílá vlastního kandidáta – starostu Plané nad Lužnicí Jiřího Šimánka (65), také on ohlásil, že o funkci v čele města již usilovat nebude.
Za Svobodné kandiduje v tomto obvodu do Senátu Evžen Zadražil (49), manažer nadnárodní společnosti a místostarosta Chýnova, známý organizátor motokrosu. Je současně v čele komunální kandidátky Pro Chýnov.
SPD v obvodu Tábor rovněž nominuje vlastního kandidáta – filmového režiséra a vysokoškolského pedagoga Miloše Zábranského (70). Podpisy pro nezávislou nominaci nasbíral Jiří Machač (63), který uvádí profesi distributora tisku, ve známost vešel v covidové pandemii jako organizátor protestních mítinků proti vakcinaci a dalším omezením.

 

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jarda 

    Reagovat

     

    Budu volit toho Kubece z Milevska, je charakterní. Senátor a starosta v Milevsku ještě nebylo.

    Vloženo 12.8.2022 16:39:04

  • Milena 

    Reagovat

     

    Paní Bastlová se asi pomátla - sestavit kandidátku s KSČM a SPD ????, nevím, zda to bude pro ČSSD sypar hlasy voličů ????

    Vloženo 12.8.2022 12:13:28

    • Zdeněk 

      Reagovat

       

      Abyste nebyla překvapená. Plno lidí už má petikolky plny zuby a spojit opozici nemusí být vůbec od veci

      Vloženo 12.8.2022 12:27:48

      • Bohumil 

        Reagovat

         

        Paní Bastlové tři volební období, tedy 12 let, kdy byla místostarostkou, demokratická koalice nevadila, teď když ČSSD teče do bot, tak kalkuluje s tím, že se přes hlasy komunistů a SPD udrží ve funkci. Zřejmě nemá žádné morální meze, jde jí jen o to, udržet se u moci za každou cenu. Když pro ní bylo výhodné být demokratkou, byla demokratkou, když bude výhodné být komunistkou, bude komunistkou. Jednou s rudými a hnědými, příště se žlutými nebo s Čapkovými mloky.

        Vloženo 13.8.2022 15:16:49

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace