Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Skandální rozhodnutí soudu: Romka, kterou zbil řidič mikrobusu, musí zaplatit pokutu

12. srpna 2022
Čtení na 2 minuty

Romka, kterou v roce 2019 v rumunském Zalău zbil řidič mikrobusu, dostala pokutu 1800 lei ( 9000 českých korun). Navíc musí zaplatit soudní výlohy ve výši 800 lei (4000 korun), protože byla shledána vinnou z narušování klidu a veřejného pořádku. Řidič, který na ní rasisticky zaútočil, dostal podmíněný trest. Podle Evropského centra pro práva Romů rozsudek usvědčuje rumunský soudní systém z rasismu.

“Překroucený verdikt soudu jen zvětšuje celý skandál a je důkazem, že systém trestního soudnictví je až do morku kostí rasistický,” uvedl k rozsudku Bernard Rorke na serveru ERRC. “Tento otřesný rozsudek je dalším příkladem toho, jak systémový anticiganismus ovlivňuje soudní rozhodnutí týkající romských obětí rasově motivovaného násilí a upírá jim spravedlnost,” dodal Rorke.

V roce 2019 se internetem virálně prohnalo šokující video, na kterém řidič autobusu brutálně mlátí tyčí (později se zjistil, že šlo o mop) romskou ženu, která má v náručí dítě. Bití přihlíží další dítě mladé Romky.

Dvacetipětiletá Florica Moldovan chtěla nastoupit do mikrobusu se dvěma svými dětmi. Řidič, bývalý policista Marius Filip, ji ale dovnitř odmítl pustit. Když protestovala, Filip vyskočil z autobusu a matku před zraky všech cestujících zmlátil mopem. 

Jak uvedla Simona Voicu pro Libertatea , matka pěti dětí odvezla na Velikonoční čtvrtek 2019 dvě ze svých dětí k ošetření do nemocnice v Zalău, kde jim lékař předepsal léky a poslal je domů. Neměla peníze na zaplacení receptu, ale lékárník, který se slitoval nad dětmi, zaplatil prášky a sirupy. Pak s jedním dítětem v náručí a druhým po boku zamířila na autobusové nádraží, aby odjela mikrobusem domů. Poté následoval rasistický útok řidiče, který si u Romky vyžádal 4 dny lékařské péče.

Řidič vinu přiznal, ale Florica Moldovan trvala na své nevině a řekla, že se stala nejen obětí napadení, ale také etnické diskriminace, přičemž tvrdila, že ačkoliv v autobuse byla volná místa, řidič jí odmítl vzít kvůli tomu, že je Romka. To ostatně potvrdili i svědci.

Navzdory videozáznamu a svědectví cestujících dal soud za pravdu řidiči, který tvrdil, že romská národnost v jeho jednání nehrála roli. Soud řekl, že jde o „pouhou spekulaci“. Když Florica popsala rasistické nadávky, kterých se jí dostalo od operátora, když vytočila tísňovou linku 112, soud konstatoval, že „tato okolnost není předmětem projednávaného případu“.

Naopak soud uvedl, že reakce napadené ženy na odepření vstupu do mikrobusu byla „přehnaná“ a že výrazy, které použila, vyvolaly „strach a rozhořčení“. Soud dokonce konstatoval, že tím Florica Moldovan konflikt vlastně vyvolala. Její frustrace z toho, že jí bylo zakázáno nastoupit, „nemůže ospravedlnit takový výbušný projev“. 

Případ ještě bude na podzim projednávat odvolací soud v Kluži.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon